2014. szeptember 22., hétfő

Szántó Tibor Cuba Baracoa

Szántó Tibort azt gondolom már nem kell ezen az oldalon bemutatni, hiszen sokszor írtam a csokoládéiról. Tibor egy újabb bean-to-bar gyöngyszeme (ismétlésképpen, ez annyit tesz, hogy ő kakaóbabból készíti a csokit és nem pasztillából) került az Édes Napokon a kezem ügyébe. Na, jó ez így nem teljesen igaz, mert nagyon is tudatosan kerestem nála ezt a csokit, azok után, hogy anno a Pralus kubai csokija mennyire ízlett. Arról nem is beszélve, hogy az idei Great Taste Award megmérettetésen kétcsillagos kitüntetésben részesült ez a tábla, ami meglehetősen nagy elismerés. E két információ tudatában voltam igencsak kíváncsi erre a csokira.

Kibontva a megszokott módon igényes csomagolást, egy kakaóhüvelyekkel és levelekkel díszített, vörösesbarnás táblácska jelent meg a szemeim előtt. A felszíne sima, fényes volt, a képen is látható néhány kis légbubival a felületén.

A gondosan és finoman feldolgozott kakaóbabokból egy kevésbé roppanó, kicsit talán szemcsésnek is ható csokoládé készült. Ez a nyers csokik általános sajátsága, így nem kell megijedni tőle. A cél ez esetben nem a tökéletes krémes, olvadó textúra, hanem a kedvező hatású vegyületek megőrzése és az elsődleges aromák átvitele a csokiba. Vagyis az, hogy ne a feldolgozás, hanem maga a kakaó érvényesüljön.

E csoki eredetéről is érdemes egy mondatot megjegyezni: a kubai Baracoa tartományból származik és Trinitario kakaófajta. Kakaótartalma: 70 %, ezen kívül finomítatlan nádcukor és kakaóvaj alkotja. Ennyit a háttérről, jöhet a csoki!

A csoki jellemzője egy szóval: karakteres. Igencsak határozott illat- és ízvilággal bír. Olivaolaj, fásság, dohány és avar jutnak róla eszembe. Lecsengésében egy édeskés íz játszik a finom, de enyhe savaival. Csersavassága sem intenzív, éppen csak a szárítóhatásában érvényesül. Sokrétű, nem éppen visszafogott csoki, nagyon is árulkodó aromákkal.

Összbenyomásként azt hiszem, nem érdemes semmi sok okosságot írni róla, annál jobb jellemzést úgysem mondhatok, mint, hogy egy szempillantás alatt elfogyasztottam!

Minősége: kiemelkedő

Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
30 g/ 850 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése