2016. november 3., csütörtök

Curioso tejcsokoládék

Az elmúlt hetekben megismerkedtem egy egri csokoládékészítő házaspárral, akik idén kezdték el a kis vállalkozásukat és máris elmondható róluk, hogy szép és finom táblákat készítenek.

Dr. Pappné Dragony Kinga és férje Papp Péter készíti a Curioso Manufaktúra valóban különleges csokikockáit.

A következő sorozatunkban néhány csokijukat izgalmas párosításokban mutatjuk be, hogy ne csak mi, hanem a kedves olvasók is kedvet kapjanak csokijaik elemezgetéséhez (vagy inkább elmajszolásához...).

Kezdjük is mindjárt két tejcsokoládéjukkal!

Silk of Curioso: egy 41 %-os tejcsokoládé elegáns, letisztult csomagolással. (Kicsit nehéz hozzájutni magához a táblához, mert a doboz kevésbé praktikus, de mint azt a készítőktől megtudtam azóta már újabb, egyszerűbb kibontású dobozkájuk van).

A tábla formája közel négyzetes, 3x3 kockára osztott, kakaófa és termése látható rajta, mint motivum. Szép vékony, nem morzsás, nem szemcsés, nem buborékos a felülete, középmély őzbarna színű, jó fényű. Selymes a tapintása, egyenletes a törésvonala, tompán roppan.

Illata nem túl intenzív, de kellemes kakaós. Pici pörkölési jegyet, lehelletnyi vaníliát, tejkaramellásságot érezni rajta. Elég összetett!

Jó ízű, de szájban már kevésbé tűnik gazdagnak. Nehezen olvad, kicsit ragadós az állaga. Ízében is a kakaó a domináns, nagyon enyhe gyümölcsösség (alig érezhető sav formájában?) van jelen benne, de az édessége azért ezt kevésbé engedi érvényesülni.

Utóíze a tejcsokoládéktól várhatóan finoman tejes-kakaós, ám kissé rövid. Jó alapanyag, különböző ízesítésekkel jól működhet.

És íme itt is van az a tábla, amelynek alapanyagául szolgált az előbbi tejcsokoládé!

Tejcsokoládé bio mandarinolajjal és rózsaborssal: a megjelenését tekintve megegyezik az előbbivel, annyi különbséggel, hogy a dobozt átívelő szalag halványabb kék színű (tudatva ez által a fogyasztóval, hogy bizony itt valamilyen összefüggés van az előző táblával-szeretem az ilyen egyértelműsítést!).

Kibontva a csomagolást a tábla megjelenése az előzőhöz szinte teljesen hasonló, szép és tiszta.

Illatban fűszeresség és gyümölcsösség násza érződik. Keleties illatok hömpölyögnek elő a táblából, időnként be-be libbenő kakaóaromákkal. Szerencsére az intenzitásuk pont jó és nem letaglózó.

Ízében a rózsabors és a mandarinolaj nagyon jól passzol egymáshoz és a tejcsokoládéhoz. Az egyetlen dolog, ami zavaró, hogy a rózsabors egészben van rászórva a táblára (és nem mondjuk őrölve-belekeverve), így ráharapva a rózsaborsra, az egy pillanatra teljesen átveszi az uralmat a tábla felett. Ha pedig olyan részt kóstolunk, ahol nincs a fűszerből, akkor csak a mandarinolaj érvényesül, így egyfajta kettősség jellemzi. Ha a két összetevő egyszerre kerül a mérleg (és a kóstoló) „nyelvére”, akkor bizony nagyon jó egyensúly alakul ki az alkotók és a csokoládé között. Édessége a mandarinolaj révén némileg csökken, de azért még érezhető. A tejesség érzetéből is visszavesz az olaj, de ez nem feltétlen baj, elég, ha az csak a háttérben nyilvánul meg.

Összességében ez a tábla kiváló példája annak, hogy válik egy jó (a fenti) alapanyag a gondos kezekben nagyon jó csokoládévá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése