Az elmúlt hetekben
megismerkedtem egy egri csokoládékészítő házaspárral, akik idén kezdték el a
kis vállalkozásukat és máris elmondható róluk, hogy szép és finom táblákat
készítenek.
Dr. Pappné Dragony Kinga és
férje Papp Péter készíti a Curioso Manufaktúra valóban különleges csokikockáit.
A következő sorozatunkban néhány
csokijukat izgalmas párosításokban mutatjuk be, hogy ne csak mi, hanem a kedves
olvasók is kedvet kapjanak csokijaik elemezgetéséhez (vagy inkább
elmajszolásához...).
Kezdjük is mindjárt két
tejcsokoládéjukkal!
Silk of Curioso: egy 41 %-os
tejcsokoládé elegáns, letisztult csomagolással. (Kicsit nehéz hozzájutni
magához a táblához, mert a doboz kevésbé praktikus, de mint azt a készítőktől
megtudtam azóta már újabb, egyszerűbb kibontású dobozkájuk van).
A tábla formája közel négyzetes,
3x3 kockára osztott, kakaófa és termése látható rajta, mint motivum. Szép
vékony, nem morzsás, nem szemcsés, nem buborékos a felülete, középmély őzbarna
színű, jó fényű. Selymes a tapintása, egyenletes a törésvonala, tompán roppan.
Illata nem túl intenzív, de
kellemes kakaós. Pici pörkölési jegyet, lehelletnyi vaníliát,
tejkaramellásságot érezni rajta. Elég összetett!
Jó ízű, de szájban már kevésbé
tűnik gazdagnak. Nehezen olvad, kicsit ragadós az állaga. Ízében is a kakaó a
domináns, nagyon enyhe gyümölcsösség (alig érezhető sav formájában?) van jelen
benne, de az édessége azért ezt kevésbé engedi érvényesülni.
Utóíze a tejcsokoládéktól
várhatóan finoman tejes-kakaós, ám kissé rövid. Jó alapanyag, különböző
ízesítésekkel jól működhet.
És íme itt is van az a tábla,
amelynek alapanyagául szolgált az előbbi tejcsokoládé!
Tejcsokoládé bio mandarinolajjal
és rózsaborssal: a megjelenését tekintve megegyezik az előbbivel, annyi
különbséggel, hogy a dobozt átívelő szalag halványabb kék színű (tudatva ez
által a fogyasztóval, hogy bizony itt valamilyen összefüggés van az előző
táblával-szeretem az ilyen egyértelműsítést!).
Kibontva a csomagolást a tábla
megjelenése az előzőhöz szinte teljesen hasonló, szép és tiszta.
Illatban fűszeresség és
gyümölcsösség násza érződik. Keleties illatok hömpölyögnek elő a táblából, időnként
be-be libbenő kakaóaromákkal. Szerencsére az intenzitásuk pont jó és nem
letaglózó.
Ízében a rózsabors és a
mandarinolaj nagyon jól passzol egymáshoz és a tejcsokoládéhoz. Az egyetlen
dolog, ami zavaró, hogy a rózsabors egészben van rászórva a táblára (és nem
mondjuk őrölve-belekeverve), így ráharapva a rózsaborsra, az egy pillanatra
teljesen átveszi az uralmat a tábla felett. Ha pedig olyan részt kóstolunk,
ahol nincs a fűszerből, akkor csak a mandarinolaj érvényesül, így egyfajta
kettősség jellemzi. Ha a két összetevő egyszerre kerül a mérleg (és a kóstoló)
„nyelvére”, akkor bizony nagyon jó egyensúly alakul ki az alkotók és a
csokoládé között. Édessége a mandarinolaj révén némileg csökken, de azért még
érezhető. A tejesség érzetéből is visszavesz az olaj, de ez nem feltétlen baj,
elég, ha az csak a háttérben nyilvánul meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése