2014. november 1., szombat

Szaloncukrok, avagy a Stühmer-paletta

Közeledik az év utolsó hónapja. Mikulás, Karácsony és Szilveszter időszaka. Ez utóbbira kevésbé, előbbi kettőre viszont mindenképp jellemző, hogy ilyenkor eljön a szaloncukrok ideje. Eddig jómagam nem tulajdonítottam ennek olyan nagy jelentőséget. Lévén, hogy ez a hónap nem épp a fogyókúráról szól, hanem sokkal inkább a finom falatokról, így a rengeteg édesség között a szaloncukrok hordereje elenyészőnek számított eddig. Eddig!

Ezen a héten részt vettem a Stühmer Kóstolói Klub második etapján. Először el sem akartam menni, mondván, hogy mi olyan érdekes a szaloncukrokban, de végül mégis csak részt vettem a programon. Jól tettem. Izgalmas volt kóstolgatni az újabb és újabb ízeket. Látni, hogy micsoda különbségek lehetnek még akár egy gyártó palettáján belül is, mindenképp meglepő volt.
A múltkori csokikóstolón 10 táblát kóstoltunk végig, most pedig 12 féle szaloncukrot. Bármily furcsa mindkettő megterhelő volt. A szaloncukroknak úgy ugrottam neki, hogy én bizony mindegyiket megeszem, hiszen csak egy falatka az egész. Az utolsó négy azonban már kifogott rajtam, így azoknak csak a felét faltam fel.

Akárcsak az előző alkalommal, most is számított látvány és íz egyaránt, és számot is kellett adni a külcsínről és a belbecsről. Mindegyik fontos, hiszen ahogy mondani szokás, a külcsín megfog, a belbecs megtart.

A szaloncukrok csomagolása megnyerő, letisztult. Tetszik, hogy nem fényes a külső sztaniol papír, hanem matt. A Stühmer logó mindegyiken látható, de az epresen a leghangsúlyosabb, legfeltűnőbb. Nekem ez volt a favoritom, bár akadt olyan is, aki szerint jobb, ha a csomagolás egyöntetű, egyszerű, mert úgy jobban mutat a fán. Vagyis ennek értelmében neki azok tetszettek jobban, amelyeken a logó éppen hogy csak kitűnt a csomagolásból. Van ebben valami, így nem is tudok ezzel vitatkozni.

A 12 íz:

Aranydesszert (mandulamarcipán étcsokoládékrémmel, étcsokoládébevonattal): tetszett a kéreg roppanása és a belső felület megjelenése (a csokoládékrémet egy marcipán hüvely vette körül és azt pedig maga a csokikéreg). Jó arányú szaloncukor, nem intenzív, de finom ízekkel. (étcsokoládés, mártott szaloncukor)

Étcsokoládés trüffel: ennél ugyan a kéreg szétesett, de az íze kárpótolt a látványért. Jó a rumossága! Bár sava és szárító érzete kicsit hátrébb vetette a rangsorban, azonban így is egyértelműen a jobbak között volt a helye. (étcsokoládés, öntött szaloncukor)

Gertrúd (Étcsokiba töltött mandulás csokoládékrém): szép a csokoládéburok, tetszik a logó is rajta. A csoki kevésbé érződött, de állítólag ez folyton változik hol a marcipán, hol a csoki javára. Mély nyomot azonban nem hagyott bennem. (étcsokoládés, öntött szaloncukor)

Korfu (Mézes tojásfehérje frappé étcsoki bevonattal): bevallom ezt a szaloncukrot nem nagyon tudtam, hova tenni. Éreztem én a tojásfehérjés-cukros történetet, de a csokit kevésbé, az édességet viszont annál inkább, meg egy kicsit ragadós is volt az állaga, így ez nem tudott a kedvencek közé galoppozni. (étcsokoládés, mártott szaloncukor)

Narancs-fahéjas: új íz a porondon! Tetszetős külső, finom belső. Bár az arányok még nem tökéletesek (gondolok itt arra, hogy a savassága elég intenzív), de a zamatok kellemesen és hosszan boldogították ízérzékelőimet. (étcsokoládés, öntött szaloncukor)

Diós-szilvás (szilvakrémmel töltött diómarcipán): ez is az új ízek, új „fejlesztések” eredménye. Abszolút jó az ötlet és az irány, pláne, hogy még egy kis fahéjjal is megbolondították az előbb megnevezett kombót. Egy kis kivetnivalót tudok csupán felhozni vele kapcsolatban, nekem túl édes volt az összhatás. Ami azonban nagyon bejött, az a kicsit „idomtalan”, tömzsi, mégis szeretni való, retrós külseje. (étcsokoládés, mártott szaloncukor)

Nugátos (mogyoró-mandulakrémmel töltött csokoládé):  lehengerlő szaloncukor, egyértelmű, intenzív illatokkal, aromákkal. Nekem ez már túl direkt, de ez legyen a legkisebb gondom! Lehet, hogy sokak kedvence lesz intenzitása révén. Zavart azonban az is, hogy olyan érzetem volt, mintha a mogyorót túlpirították volna. (tejcsokoládés, öntött szaloncukor)

Tejcsokoládés trüffel: a töltelék kifejezetten ízletesnek bizonyult (barackpálinkával tették izgalmassá), viszont a tejcsokikéreg túláradó édessége visszahúzta ezt a klassz alapanyagot az egyszerűségbe. Kár. (tejcsokoládés, öntött szaloncukor)

Tojáslikőrös: szép külső és talán a legtökéletesebb belső jellemezte ezt a szaloncukrot. Harmonikus, igen jól eltalált ízek, finom likőrösség és az étcsoki megfelelő, de nem domináns aránya igazán ínyemre volt. (étcsokoládés, öntött szaloncukor)

Meggyes-marcipános: újdonság ez is. Cigánymeggyvelővel töltött marcipán adta a gerincét. Nekem inkább meggymag zamatra emlékeztető íze volt, mint a friss gyümölcsé, de azt gondolom, hogy jó az irány itt is. (étcsokoládés, mártott szaloncukor)

Kókuszos: a kókuszos csokik minden formája hátrányból indul, amikor velem kóstoltatják. Ti. nagyon szeretem a kókuszt és teljesen oda tudok lenni egy-egy szuper kókuszos csokiért. Magas tehát a mérce, amit sajnos ennek a nem rossz, de valahogy mégsem „kerek” szaloncukornak most még nem sikerült megugrania. Ahogy a cég kis kiadványában olvasható, nagyon igyekeznek megtalálni az ideális kókuszos receptúrát. Csak így tovább! Talán megint a tejcsoki miatt bomlott meg az egyensúly.(tejcsokoládés, öntött szaloncukor)

Epres: annál az eperkrémnél, ami ebben a szaloncukorban van, nehéz jobbat találni, de tényleg! Az nagyon ízlett! A fehércsokoládé köpeny viszont nem állt jól neki. Tudom, egy klasszikus párosról van szó, de mégis pont e miatt nem kerülhetett az élbolyba. (fehércsokoládés, öntött szaloncukor)

A 12 féle íz közül nekem a tojáslikőrös ízlett a leginkább (pedig amúgy nem mondanám, hogy annyira szeretném ezt az italt). Utána az Aranydesszert (a marcipánt kifejezetten kedvelem), a narancs-fahéjas, a diósszilvás, az étcsokistrüffel és a meggyesmarcipános következtek. Ezt a hatot emelném ki és ajánlanám szívesen bárkinek.

A kókuszos, az epres, a Korfu, a Gertrúd, a tejcsokis trüffel és a nugátos összességében kevésbé az én szájízemnek valók.

(Csak így zárójelben, még annyi infó a termékekről, hogy az étcsokisok 55 %-os, a tejcsokisok 33 %-os kakaótartalmúak.)

A kóstolólapon kértek tőlünk árakat is (mármint, hogy szerintünk mennyibe kerülhetnek ezek a szaloncukrok). Na, én igencsak alálőttem őket, mint ez utólag számomra kiderült. Ebből is látszik, hogy egyáltalán nem szoktam szaloncukrot vásárolni, persze csak eddig, a hogy ezt már fent is említettem. Ezután másképp lesz.

Köszönet azért, hogy rávilágított a kóstoló arra, ami igenis minden élelmiszernél, így e terméknél is fontos, ez pedig a minőség. Ennek szellemében igyekszem majd eztán terelgetni családtagjaimat és egyben saját magam a jobb szaloncukrok vásárlása irányába.

Remélem, mások számára is hasznos ez a kis beszámoló, mert ahogy látom, egyelőre nem olyan kardinális kérdés, hogy milyen szaloncukor kerül a fára, mint amilyennek lennie kéne. Ráadásul eléggé szűk a kínálati oldal is, nehéz a jobbakhoz hozzájutni. Mégis -egy közhellyel élve- aki keres, talál. Vagyis, ha már az igény felmerül bennünk a jó termékek iránt, akkor nagy eséllyel találunk is. A Stühmert Kóstolói Klub pont ezért jött létre, ebben nyújt segítséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése