Ígéretemhez híven, ezúttal is
egy érdekes párost mutatok be a Curioso műhelytől. Ahogy az előző cikkben már
említettem, a manufaktúránál még nincsenek kitaposott útvonalak, de máris vannak
figyelemreméltó tábláik.
Egy izgalmas alapanyagra esett a
készítők választása a következő étcsokoládéikban. Haitiból származó nemes
Criollo és Trinitario kakaóbabok felhasználásával született meg maga a csokoládé.
Haiti kakaójára általában jellemzők az édes fűszerek, az intenzív kakaós jegyek
és a relatíve magas savak. Meglátjuk, hogy ezekből mely karakterek köszönnek
vissza az alábbi táblákban.
Curioso Haiti 65 %-os étcsokoládé
kakaóbabtörettel: elsőként ezt választottam kóstolásra, mert a másik
csokoládéban olyan intenzív fűszer van, ami mellett talán kevésbé
érvényesül maga a csokoládé.
Kibontva az ízléses csomagolást,
egy fényes, selymes, nagyon mutatós tábla kerül a szemem elé. Na, de nem is ez
tetszik benne igazán, hanem a gyönyörű vörösesbarna színe! Roppanása inkább
tompának mondható, pedig szép vékony a tábla.
Illatában egymást érik a
különböző aromák dohány, faforgács, méhviasz és némi savasság is érezhető rajta.
Egyszerre jut érvényre benne a kakaóbabtöret és maga a csokoládé. Ízben a
savasság már kevésbé érződik, a cukor kicsit elfedi. A csersavak is csak
finoman tudnak beleszólni az ízekbe. A méhviasz mellett kevés bőrösség és
gyümölcsösség villan be, de aztán ezek gyorsan átadják helyüket a kakaó pörkölési
jegyeinek.
Állagát tekintve ez a csoki közepesen
olvadékony, közepesen lágy, nem fedi be a szájat. Kevésbé fajsúlyos,
de nem is vártam el tőle, hogy az legyen.
Amit kerestem, az viszont benne
van, valóban intenzíven kakaós, édeskés, ahogy az elvárható az alapanyagtól.
Eléggé összetett, aromák és zamatok tekintetében is. Az illat alapján várt
savasság azonban nem jelent meg benne, pedig jól állt volna neki egy picivel
több, hogy ellensúlyozza az édeskés érzetet. Az viszont elég sokat elárul róla, hogy az első kocka
után pillanatok alatt tűnt el a második is, majd egy egész sor a táblából,
ízlett, no!
Curioso Haiti 65 %-os
kakukkfüves étcsokoládé: az International Chocolate Award kelet-európai
versenyén ezüst érmet nyert tábla vélhetően igen megosztó lesz a fogyasztók
körében. Aki szereti a kakukkfüvet, annál „beüt”, aki viszont nem, azt inkább
kiüti, mert bizony nagyon kakukkfüves. Na, de ne szaladjunk ennyire előre!
Megjelenésében, állagában
természetesen nem tér el az előzőtől, illetve csupán a hátoldalán, ahol az
előbbinél a kakaóbabtöret, ennél pedig a finomra morzsolt fűszer az, ami
látható, egy érdekes zöldes árnyalatot adva a felületnek. Illetve nyilván az
még a különbség, hogy míg a kakaóbab
kellemesen roppanós, addig a kakukkfű legfeljebb egy kis szemcsés hatást
gyakorol a rágás során, de persze ez nem róható fel hibaként, ilyen és kész.
Illatában az általam igencsak kedvelt méhviasz próbál
feltűnősködni ennél a csokinál is, de bizony a kakukkfű egy szempillantás alatt
maga mögé utasítja.
Ízében szintén a fűszer a
meghatározó, de nem kell tőle megijedni, mert azért hagy teret a csokoládé
finom kakaós karakterének is. Sőt, a frissesség erejével hatóan savasabb az
összbenyomás ebben a táblában, mint az előzőben. Ráadásul a gyógynövényes
kesernyésség is megjelenik a kakukkfű révén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése