Képzelj el egy újabb borbárt Budapesten! Van ennek értelme?
Immár lassan egymást érik a borbárok a fővárosunkban és megint nyílt két hete
egy. „Ki tudja minek?”-gondolhatnánk.
Gondoltam kicsit ezt én is. Elmentem hát, megnéztem, megkóstoltam...megértettem,
sőt elhittem. Működni fog, szerintem. Miért? Nem akar konkurálni senkivel és
semmivel. A koncepciója is egyszerű, jó borokat és jó hangulatot közvetíteni.
„Képzeld el”, vagyis képzelj el egy elképzelhetetlenül nagy
belmagasságú helyet! A miliő fiatalos, a tulajok jó fejek. A borsor(t) nem
egyszerű (végiginni, sem kóstolni). Már a magyar paletta is széles spektrumot ölel
fel hazánk neves borvidékeinek kevésbé ismert, kézműves portékáival.
A szemezgetést a borlapról én Barcza (Somlói, Badacsonyi
borvidék) Juhfarkkal és Bodnár (Tokaji borvidék) Furminttal kezdtem. Előbbi
szép fahordós jegyeket, meglepően jó savakat és hosszú lecsengést tudhat
magáénak. Utóbbi mézes-enyhén füstös-minerális illat-ízvilága, fajtajellege és
jó gyümölcs-fa aránya tetszett leginkább.
A tulajok elkötelezett hívei Olaszország nedűinek. Így
ezekből is igen nagy a választék. Hosszas kutatás, válogatás és jó néhány
„gyötrelmes” itáliai bortúra során állt össze az a borkínálat, amely jelenleg a
vendégek itáliai borok iránti vágyát hívatott kielégíteni.
Érdemes egy finom proseccoval indítani, ahogy tettem ezt én
is, Il Colle (Veneto) millesimatójával. A 2012-es (valódi évjáratos!) prosecco
könnyed, mégis krémes érzetű. Kellemesen gyöngyöző, friss, élénk és gyümölcsös.
Most ezt választottam, de legközelebb a tulajok titkos favoritjával a
bioproseccoval ismerkedek majd.
Akadnak persze igazi nagyágyúk is a felhozatalban, Barolók, Primitivók.
Mivel azonban én a vörösborok közül a könnyűlovasságot kedvelem inkább, így egy
igazán robusztus szőlőfajta, kevésbé fajsúlyos változatát kaptam poharamba. A
Tareni del Duca (Szicília) Nero d’Avola bora erdei gyümölcsös, mondhatni
elegáns bora meglepett, s közelebb hozta hozzám e fajtát (persze azért a kicsit
bőrös-medvecukros felhangja mutatta e szőlő igazi arcát).
Vannak itt pálinkák is szép számmal, de ezek kóstolásától most eltekintettem, még ha az általam jól ismert, remek Gyulai Pálinka Manufaktúra és a kíváncsiságomat nagyon is felkeltő pilisi székhelyű Harmatrázó Pálinkaház is megért volna néhány szót. Nekik külön fejezetet szánok.
A végén említem, de akár elsőként is sort keríthettem volna
a Franciacortából és Champagne-ból származó különleges pezsgőkre, amelyek szintén
részét képezik a kínálatnak.
Ha csak töredékét fogyasztjuk el a borlapnak, akkor is
biztosan megéhezünk. Az ajánlott lecsókrémes, tökmagkrémes falatkák,
melegszendvicsek, sajt- és sonkaválogatások, vagy épp a kacsamáj enyhíthet
ilyen jellegű panaszunkon.
Mindez elég jól hangzik, ugye?
A bor beszél belőlem, de most már én is értem és elhiszem...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése