A székesfehérvári Rieni Biobolt jóvoltából lehetőségem van
végigkóstolni az Ombar csokik palettáját. Korábbi írásaimban már meséltem a
csokiműhelyről, így most rögtön rá is térek a csokoládéra.
A „Dark” jelen esetben 72 %-os kakaótartalmat jelent. A
szakemberek szerint nagyjából ez az érték az, amelyen érdemes a
natúrcsokoládékat kóstolgatni és adott esetben akár egy termőhelykóstolón
elemezgetni az alapanyagokból (értsd: kakaóbabokból) adódó különbségeket.
Az Ombar csokoládék ecuadori kakaóbabok felhasználásával
készülnek, így ebben az esetben, főként, hogy nyerscsokoládéről van szó, egy
intenzív fűszeresség és erdei gyümölcsök várhatók majd az aromáktól.
Meglátjuk...
Előtte azonban érdemes a csomagolásra is vetni egy
pillantást. Mélybarna színe utal a beltartalomra. Valóban elég mély, barna szín
jellemzi a csokoládét. Nem olvadékony, sem kézben, sem majszolgatás közben.
Tompán roppan a kis zömök tábla. Illata egyszerre fűszeres, herbás, édes és
savas. Ízében, ahogy leharapunk egy darabot belőle szintén a savakat érezzük
először, aztán a kesernyésséget, majd egy kis mentát, fahéjat. Gyümölcsössége
csak nyomokban érződik.
Lecsengése közepesen hosszú, igazán étcsokis, kissé
kesernyés. Ez már nem a nassolnivaló kategória, inkább az „elrágcsálok egy-két
kockát belőle, mert egészséges az étcsoki”-típus. És ez olyannyira igaz, hogy
ebben is található élőkultúra, ami az emésztést és szervezetünk
immunrendszerének fenntartását segíti. Tehát nagyon is jó dolgot teszünk,
amikor ezt a csokit választjuk, nem csak ízlelőbimbóinknak, hanem
bélbolyhainknak egyaránt.
Ha kicsit lágyabb lenne és kevésbé kesernyés, akkor biztosan
jobban belopta volna magát a szívembe, de így is ajánlom azoknak, akik a
karakteres étcsokoládékat szeretik.
Minősége: jó (+)
Megvásárolható: Rieni Biobolt
740 Ft/ 35 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése