Nagyon érdekes élményekben volt részem ezen a héten.
Eddig úgy gondoltam, a bor a legjobb eszköz arra, hogy összehozzon embereket, közösséget
formáljon. Most már látom, hogy a csokoládéban hasonló potenciál rejlik.
Valószínűleg keveseknek adatik meg, hogy egyazon héten két
csokoládéműhelybe látogassanak el, ráadásul úgy, hogy az egyik egy valódi
nagyüzem, a másik pedig egy éppen indulóban lévő pici kézműves műhely. Nekem ez
is összejött, amiért hálás vagyok mindenkinek, aki ehhez hozzásegített engem.
Mire elég egy kocka csoki? Ez a jövőben fog kiderülni, de
annyi már bizonyos, hogy a tegnap megnyílt Kockacsoki Manufaktúra máris elért
valamit. Közel két éves egyeztetés és tervezgetés után Dénes Ákos és Dénesné Spitzer
Éva létrehozott egy olyan nonprofit kft-ét, amelynek keretében a csoki iránti
elhivatottságukon túl még az autista fiatalok támogatására, segítésére is
gondot tudnak fordítani.
Céljuk, hogy az autista fiataloknak munkát adjanak,
megtanítsák őket a csokoládékészítés folyamataira és ezáltal lehetőséget teremtsenek nekik arra, hogy munkát vállalva teljes életet élhessenek, mint bárki
más. Az elkövetkező két évben 15 autista spetkrumzavarral élő fiatalt terveznek
gyakornoki programjukba bevonni.
Ehhez sok támogatást is kaptak, többek között a XI. kerületi
önkormányzattól, a NESsT Magyarország csapatától, a Kortárs Építészeti Központtól
és a Mozaik Egyesülettől.
A megnyitón az ünnepélyes köszöntők után csokoládékészítési
bemutatón vehettünk részt, majd természetesen jöttek a mindenki által várva
várt finom falatok. A program végén pezsgőkoccintással és Saláta Tamás, a
műhelyben elsőként dolgozó autista fiatal gitárszólójával és énekével vált
igazán kerekké az esemény.
Ízelítőül a finom falatokból, amiknek szem- és szájtanúi
lehettünk a megnyitón: mogyorós
csokicseppek, kevésbé klasszikus
macskanyelvek (ízletes kardamomos
fehércsokis-még nekem is tetszett, fahéjas tejcsokis és szegfűszeges étcsokis), krémes
trüffelek és persze gusztusos csokoládékockák barackkal, áfonyával, mogyoróval
és jó arányban adagolt fűszerekkel.
Köszönöm az élményt és sok sikert ahhoz a kellemes, de azért mégis kemény munkához, ami a csapatra vár!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése