A Fabric Csokoládéműhelytől már kóstoltunk Santo Domingo
csokoládét, akkor a datolya és a kardamom kiváló társnak bizonyult ehhez a
karakteres, kicsit talán földes-olivás jegyekkel is jellemezhető önállóan is
rendkívül karakteres csokoládéhoz. Most egy szintén határozott ízvilágú
kombinációval ismerkedtünk meg a manufaktúra palettájáról.
A külső-belső megjelenés ízlésessége nem is kérdés az
eddigiek alapján. A tábla fénye szintén makulátlan. Színe mélybarna, a 70 %-os
kakaótartalomnak megfelelő. Töréskor ezúttal csak rövid, halk hangot hallat.
Illata olajos, pörkölt magvas, fűszeres, de nem intenzív.
Olvadékonysága közepesnek mondható. Ízében a fenyőmagvak markásan megjelennek,
felerősítik a csoki zsíros érzetét és a kesernyésségét is. A füge azonban éppen
időben belépve élét veszi a csoki és a fenyőmag keltette keserű ízhatásnak. Az
aszalt füge édessége nagyon jól passzol ehhez a csokihoz, amiben néha-néha egy
kis mézesség is felvillan. A fügét, ha elkülönítjük a fenyőmagtól és úgy
harapunk a csokiba, akkor egy kellemes dohányos-füstös pillanatot is ad az íz
közepén az összhatásnak.
A lecsengésben is hosszan érzehető a füge kellemes jó
értelembe vett tömény íze. Persze a fenyőmag határozottsága révén szintén
érvényre jut a finisben. A kesernyésség és az éppen csak érezhető savasság,
valamint a robosztus ízvilág miatt ezt a csokit az étcsokikedvelőknek ajánljuk
inkább. Nem az a fajta csemege, amiből az ember egyszerre sokat elmajszolgat.
Apránként kell fogyasztani, akárcsak egy érlelt Syrah-t, amely hasonlóan
karakán alkat, mint ez a finomság. Szívesen ki is próbálnám őket együtt...
Minősége: nagyon jó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése