A svájci Camille Bloch a híres Tobler AG-nál kezdte
csokoládés pályafutását, de rövid idő múlva rájött, hogy inkább a maga útját
szeretné járni, így felépítette saját csokoládéüzemét, amely 1929-ben kezdte
meg működését.
Kis idő múlva úgy érezte, hogy a vásárolt alapanyagnál ő
sokkal jobbat tudna készíteni, így 1934-től saját kakaómasszával kezdte
készíteni csokijait.
A második világháború az ő munkájukra is rányomta bélyegét,
igaz csak a tekintetben, hogy nehézkessé vált a kakaóbeszerzés. Ezt kiküszöbölendő
Bloch kitalált egy merőben új csokit, amiben a mogyorókrémes tölteléket csak
kívülről fedte vékony csokival, majd hosszúkás csíkokra felszelve csomagolta.
Így született meg a Ragusa márkája a cégnek, amely mára egészen az előző típusú
csokival töltött croissant-ig fejlődött.
Ez a 60 %-os Noir, vagyis étcsokis változat is része e
márkacsaládnak. Két kisebb „tábla” található az igényes csomagolás belsejében,
műanyag tálcában.
Első ránézésre is látszik, hogy maga a csoki vastag a
mogyistöltelék miatt, de rajta a „csokikéreg” tényleg elég vékony. Fényes a
felülete. Kézben nagyon olvadékony.
Illata finoman pralinés. Megkóstolva is érezni lehet, hogy
nagyon gyorsan olvad, mondjuk az eredeti terv is az volt, hogy jól olvadjon a
belső mogyorós krém, így ezt a tulajdonságát a mai napig sikerült megőrizni.
Valóban krémes tehát. Ízeiben érződik egy kis füst is a pralinés zamatok
mellett. A mogyoró pörkölése nem a legkellemesebb, ha ez finomabb lenne, a
csoki is jobban ízlene. Kesernyésség és savasság nem nagyon érződik rajta,
inkább az édesség, de az meg nem vészesen.
Hossza közepes, de nem a csoki, hanem a törökmogyoró íze
marad inkább meg. Amikor el kezdték készíteni ezt a csokiféleséget, akkor még
eredeti törökországi mogyival dolgoztak, talán még most is így van ez, nem
tudni, de az biztos, hogy a pörkölése túl intenzívre sikeredett, így elveszti a
csoki a lágy, simulékony karakterét.
Minősége: jó (+)
Megvásárolható: Béva Csoki Kft.
100 g/ ??? (ajándék volt, így nem tudom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése