Kicsit beleszippantottunk a Zwack Múzeum ódon hangulatú
levegőjébe, az ott terjengő fűszeres, mondhatni unicumgőzös illatfelhőjébe,
majd mindjárt hozzá is láttunk a kóstoláshoz.
Ne szaladjunk azonban ennyire előre! Tisztázzuk inkább, hogy
mi is az a Zwack Open? Egy olyan rendezvény, ezúttal decemberben, aminek keretében
lelkes borszakik és kedvelők elmerülhetnek a Zwack-világ különböző
dimenzióiban, leginkább pedig ZIB, azaz a Zwack Izabella Borkereskedés szortimentjébe
kaphatnak egy kis betekintést.
A rendezvény vendégei a következő borászok, borászatok
voltak:
- Balogh Zoltán, Somlói Apátsági Pince, Somlói borvidék
- Domokos Attila, Dobogó Pincészet, Tokaji borvidék
- Figula Mihály, Figula Pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék
- Gere Andrea, Gere Pincészet, Villányi borvidék
- Horváth József, Ráspi Borászat, Soproni borvidék
- Légli Géza, Kislaki Bormanufaktúra, Balatonboglári borvidék
- Pfneiszl lányok, Pfneiszl Pince, Soproni borvidék
- Rókusfalvy Pál, Rókosfalvy Pincészet, Etyeki borvidék
A borászok
nyitottságának köszönhetően sok mindent megtudtunk a boraikról. Az
információáradattól azonban e helyütt most eltekintenénk, s csak lényegre törően
közöljük benyomásainkat a legjobb, vagy épp a legmeglepőbb borokról, amelyeket
itt kóstoltunk.
A fehérborok közül elsőként a Figula Pincészet nedűivel
ismerkedtünk. Az Olasz rizlingek két
arca jelent meg előttünk. A 2012-es Arácsi rizling gyümölcsös-ananászos, élénk,
de mégis kerekded savai frissességet, játékosságot hordoztak. Ugyanakkor a Sóskúti
rizling 2011-ből egy mélyebb, komplexebb bor képét mutatta. Illatában éppen csak
annyi füst, vagyis fa érződött, ami még kellemes, ízében az ászkolás már inkább
a vaníliában nyilvánult meg, lecsengésében pedig gazdag mineralitás bontakozott
ki.
Ezzel a mineralitással csak Somló vehette fel a versenyt. Az
Apátsági Pince 2012-es Furmintja hozta is a termőhely ilyetén ráhatásának
jegyeit, finoman diszkrét, de mégis fajtajelleges aromáival.
Ha pedig továbbra is a mineralitás nyomvonalán haladunk
tovább, akkor Rókusfalvy Pál 2011-es Pinot blanc-ját mindenképp ki kell emelni,
hiszen amellett, hogy nagyon gyümölcsös volt, s szinte már-már cukorkás illatokkal-ízekkel
megáldott, a szőlőfajta férfias karakterét azért savai és ércessége révén csak-csak
megőrizte. Ritka a jó Pinot blanc, meg is jegyeztük ezt magunknak!
A Kislaki Bormanufaktúra itt kínált széles palettájából a
fehérek mindegyike különlegesnek bizonyult. A Sauvignon blanc fahordós, testes,
vegetális mivoltja hazai borpiacon bizonyosan nem túl gyakori ízvilágot tükrözött.
Szoknunk kellett, de végül is beleszerettünk.
Az est (vagy délután) legjobb fehérbora pedig egyértelműen a Jánoshegyi rizling volt. A rajnaik világát hűen
reprezentáló olajos-vajas-petrolos-seprőntartásos jelleg levett minket a
lábunkról. Ezzel a borral egy jó darabig elidőztünk, gyönyörködtünk minden kortyában.
Akárcsak a szintén Légli Géza keze munkáját dicsérő 2011-es Cabernet franc
Válogatásban is. Az Open legjobb vörösborát ebben a franc-ban éreztük
megnyilvánulni! Teltsége a robosztus
borokhoz szokottak számára biztosan hagy némi kívánnivalót, de nekünk pont
azért tetszett, mert úgy volt sokrétű, hogy közben megmaradt egyenesháttal a
szőlő a borban és nem roskadozott a sok ráaggatott tannintól meg cicomától.
Kerek-lágy savai, dél-balatoni bársonyos csersavai, fűszeres, de mégis talán
inkább gyümölcsös zamatai által kiváló élményt nyújtott a vendégeknek.
Persze azért Ráspi 2007-es Gneisz boráról sem szabad
elfeledkeznünk, mert a benne rejlő Kékfrankos olyan oldala tárulkozott a
kóstolók elé, amiről sok borász csak álmodik. Egyszerre fűszeres volt és ásványos.
A fahordó csak nyomokban mutatkozott rajta. Savai, csersavai már lefinomodtak,
mondhatni beértek (volt is rá idejük bőven és mégis tartja magát a bor!). Nomen
est omen gneisz ez a javából!
Továbbra is a soproni képzeletbeli szőlősorok mentén haladva
jutottunk el a Pfneiszl Pincészet 2012-es Merlot-jához, amelynek könnyedsége
gyökeres ellentéte a fent nevezett vöröseknek. Mégis azt kell, hogy mondjuk a
szőlőfajta talán egyik legtisztább megnyilvánulása ebben a borban volt tetten
érhető a vörösek közül.
A villányi nagyágyúk ezúttal inkább a meglepetést
jelentették. Hatalmas testük, de még intenzívebb tanninjuk kicsit kilógott a
többi vörös közül. A Gere Pincészet boraiból a sima (vagyis nem barrique-olt) 2008-as
Cabernet sauvignon tetszett nekünk leginkább, mert fűszeressége, karaktere
igazán érett szőlőre utalt, a fahordó dominanciájától kevésbé terhelt formában.
A desszertbor
kategóriában is több remek tételt kóstoltunk, amelyek közül számunkra a Dobogó Pincészet késői szüretelésű Furmint szőlőszemekből
válogatott, aranyló őszibarackos, vaníliás ízvilágú Mylitta 2010-es és a 3 puttonyos
aszúja 2007-ből ízlett a legjobban.
Az 5
puttonyos is lehengerlő volt az biztos, de a 3-as eleganciája, sav-cukor
aránya, gyümölcsössége sokkal inkább kiegyensúlyozottnak tűnt, mint a „nagytestvéré”.
Azt pedig, hogy 2007-ből való nem is nagyon lehetett sejteni, amíg meg nem
tudtuk, mert annyira fiatalos még a bor.
A tartalmas kóstoló végén szummáztuk tapasztalatainkat: a Karácsonynak
tokaji vagy balatoni borokkal felvértezve futunk majd neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése