Szántó Tibor a minap kapott bronzérmet a saját superior blend csokijáért az Academy of Chocolate nemzetközi versenyén. Ezúton is gratulálok neki.
Bár ez a csokoládé nem a díjazott, azért szintén egy igazi kuriózum. Mi teszi azzá? Maga a termőhely. Santo Domingo (San Cristobal) egyike a legfinomabb kakaó termesztő helyeknek. Alapvetően kétféle kakaóbabot termelnek a Dominikai Köztársaságban az egyik a Hispaniola, a másik a Sanchez, ezutóbbira jellemző, hogy nem vagy alig fermentálják a kakaóbabokat.
Ez a csokoládé a Hispaniola (Trinitario) kakaóbabok felhasználásával készült. Bean-to-bar, azaz Tibor végzi a babok pörkölésétől kezdve az összes csokoládékészítési folyamatot. Kíméletes technológiát alkalmazva ebben az esetben nem az volt a cél, hogy a lehető legkrémesebb csokoládét készítse el, hanem, hogy az elsődleges aromákat és a jótékony vegyületeket minél inkább megőrizze a csokoládé.
Összetevőit tekintve 70 % kakaószárazanyaggal bír, kakaómasszán és kakaóvajon kívül csak nádcukrot tartalmaz. Semmilyen egyéb adalékanyaggal nem öltözteti fel a csokit, azaz pure. Ráadásul a kakaóvaj felhasználás is minimális.
A csomagolása is ilyen piritán, ízléses. Újrahasznosított, hajtogatott papírdoboz, melynek hátoldalán minden információ szerepel, ami fontos a csokoládét illetően. Belül pedig egy egyszerű védőfólia található.
Közepes fényű, mély barna színű, sima felületű a tábla. Szépen, kakaófával díszített és vékony csíkokkal kockára osztott mintázattal bír.
Illata gyümölcsös és parfümös, de valahogy nem a virágos parfüm, hanem inkább a keleti fűszereket hordozó jut eszembe róla.
Kézben nem olvad úgy, mint szájban. Állaga kevésbé homogén, ami a kevésbé intenzív feldolgozásnak köszönhető.
Nézzük a sav-cukor-kesernyésség arányt! Nyit a savakkal, a kesernyésség következik ezután. A cukor önállóan nem jelenik meg, inkább csak az előbbieket festi alá (szerencsére). Jól tud mindezek mellett érvényesülni a zamatok köre. Finoman gyümölcsös, játékos karaktere van.
A lecsengésben először megint csak a savak és a gyümölcsök dominálnak, aztán érzek némi pörkölési jegyet, napraforgót talán, majd a legvégén enyhe szárító hatást.
Nekem a homogenitás a mindenem, persze értem és tudom, hogy miért jobb az ilyen csokoládé, de még nem nőttem fel hozzá. Jó úton haladok...
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
60 g/ 1450 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése