2012. május 3., csütörtök

Amedei Chuao Extra dark

A Tessieri testvérek az 1980-as évek elején alapították csokoládé manufaktúrájukat a kis toszkán településen, a kicsit híresebb Pisa melletti Pontederán. Cru, azaz prémium csokoládéik területszelektáltak, a világ legjobb termőhelyeiről származnak: Madagaszkár, Trinidad, Grenada, Jamaica, Ecuador és természetesen Venezuela sorolandó ide. Némelyik ültetvényükért meg is kellett küzdeniük -ahogy a fáma szól erről- a Chuao területre a Valrhona is szemet vetett, de aztán végül a világ legjobb területeit nekik sikerült megszerezni.

A legendás Chuao-félsziget Aragua tartományban található, homokos talajjal bír, de a folyók sok ásványt szállítanak ide a hegyekből. Általában az innen származó csokik jellemzőiként az alábbiakat szokták felsorolni: szilva, fekete cseresznye, juharszirup, vanília, élénk savak dominanciája, továbbá egy csipetnyi só. Kíváncsian várom, hogy mindebből mi jön át most.

A csomagolás figyelemfelkeltő a színes kakaóbaboknak köszönhetően, és egyben egyszerűen kibontható, praktikus, hajtogatott, nem ragasztott. Belül még egy védő fólia következik és jöhet is az aprócska, de mennyei tábla.

A fotómon kevésbé szép arcát mutatja a csokoládé felülete, mert sajnos kisebb baleset érte a táblát, mire le tudtam fotózni. A vöröses barna, négyzet alakú kockákon szépen látszik a cég neve és az elegáns csíkozás. Felülete fényes, selymes. Jól roppan, szép törésvonalat hagyva maga után. Illata eleinte diszkrét, majd fokozatosan nyílik. Gyümölcszselé, aszalt szilva, menta, napraforgó mag jellemzi.

A szájban krémesen olvadékony, simulékony. Ízében meggy, grapefruit, csokoládé fagyi, méhviasz és a „csipetnyi” só érződik. A cukor-sav arány tökéletes. A kesernyéje a 70 % kakaótartalom ellenére sem nagyon érződik. Nincs benne szója lecitin, csak kakaó, nádcukor, kakaóvaj és vanília.

Ezt a csokit már rég óta szerettem volna megkóstolni. Érdemes volt vele három évet várni, mert korábban nem értettem volna meg, hogy mitől olyan különleges ez. Olyan ez számomra, mint a félretett 81-es évjáratú Cabernet-m, aminek a megkóstolásához még szintén érnem kell, de már nem várok sokáig, az biztos!

Minősége: kiemelkedő!

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g/ 2245 Ft (nem olcsó, de érdemes kipróbálni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése