Ahogy azt már megszokhattuk
eddigi sorozatunkban, ma is egy párost fogunk bemutatni a Curioso műhelytől. A
manufaktúráról bővebb információ a CsokiLaBor oldalunkon található. Most inkább
rá is térnénk a lényegre, mert egy újabb izgalmas összehasonlítgatás előtt
állunk.
Vegyük ugyanazt a fehércsokoládé
alapot! Gondoljuk át, hogy mi illene hozzá! Bizony a fehércsokik általában
arról „híresek”, hogy nagyon édesek. Így biztosan kell hozzájuk valami olyan
összetevő, amely picit feledteti, vagy legalábbis csökkenti a nagyon magas
édességérzetet. A Curiosonál is ez lehetett az alapkoncepció, amikor
megálmodták ezeket a csokoládékat. S milyen helyes volt az elgondolás!
A mai első táblánk tőlük
mindjárt egy ezüst érmet nyert csokoládé (az International Chocolate Award
kelet-európai versenyén). Ez pedig a Fehércsokoládé biocitromolajjal. Külcsín
és belbecs tekintetében ez a csokoládé is hozza a Curiosotól eddig megismert
letisztultságot, szépséget. Fényes, sima felületű, krémfehér színű a tábla.
Illata finoman citrusos. Abszolút megnyerő! Ízében a fehércsoki édessége ugyan
eléggé határozott, de szerencsére a citromolaj elég hamar a helyébe lép,
mielőtt még besokallnánk a csokitól. A csöppnyi savassága nagyon kellemessé
teszi a táblát. Még egy kis reszelt citromhéjat el tudnánk képzelni hozzá, de
így is egész jól eltaláltak az arányok. A fehércsokiban megjelenik egy kis
sürített tejes érzés, ami szerencsére csak egy pillanatig villan be, így
összességében nagyon jól eltaláltnak mondanánk ezt az elképzelést.
A második csokoládénk ezúttal a
Fehércsokoládé aszalt meggyel és fahéjjal. A csomagolás tekintetében ennek a
megjelenése, színvilága tetszetősebb számunkra, mint az előzőé. Maga a tábla
hasonló az előzőhöz fényében, küllemében. Azt leszámítva, hogy ennek a színe a
fahéjtól inkább egy puha, melegséget árasztó barnás árnyalatot képvisel. Jól
olvadó kockáját a kézbe véve először a fahéj illata lengi be orrunkat. Majd
megérkezik a csokoládé vaníliás-tejes illata is.
Ennél a táblánál a savasságot az
aszalt meggy hívatott fenntartani, de azzal, hogy egészben került a csokiba,
csak helyenként érződik a kellemes kiegyensúlyozó hatása. Talán jobb lett volna
apróbb darabokban, de az egész felületre juttatni belőle. A fahéj a fehércsokoládékhoz
mindig nyerő választás. Vegetalitása klasszul kiegészíti azt. Általa válik
igazán hosszú lecsengésűvé a csokoládé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése