Belyzium világába egyszer
biztosan ellátogatok (ígéretesek a workshopjaik), addig viszont lelkesen
kóstolgatom a csokijaikat. Miért olyan különleges ez a berlini manufaktúra?
Egyrészt, mert tree-to-bar csokoládékat készítenek (ezzel egyedüliek
Európában), azaz a saját ültetvényük termését dolgozzák fel csokoládévá.
Másrészt, mert egy különleges, kevésbé ismert termőhelyről Dél-Belize-ből
származnak hibrid- és biokakaóbabjaik. Criollo illetve Trinitario kakaók
kereszteződéséből jött létre az a kakaófajta, amivel dolgoznak. Végül pedig
izgalmas a feldolgozási technikájuk is. A babok erjesztését kontrollált,
alacsony hőmérsékleten végzik (a „Low ferm” kifejezés is erre utal). A
pörkölést szintén visszafogott hőfokon hajtják végre annak érdekében, hogy
minél több aromát őrizzenek meg magából az értékes kakaóbabból.
A csomagolás puritánsága már-már
túl szerénynek is mondható, de nekem tetszik a rajta látható felezett
kakaóhüvely rajzolata. Ugyanez jelenik meg a táblán a kakaófa különleges,
törékeny kis virágának mintájával. A tábla kifejezetten tetszetős, bár színe
inkább matt, mint fényes. Tapintva azonban hihetetlenül selymes. Roppanása is
inkább tompább, pedig szép vékony tábla. Kézben olvadékonyabb, mint szájban.
Illata, nos az elképesztően
intenzív és sokrétű. (A csomagolás belsejében van egy rövid leírást tartalmazó
kis betétlap, amelyet bevittem a szobámba, ahol írtam a cikket. Egyszer csak
arra lettem figyelmes, hogy egy erőteljes gyümölcsös-kakaós-vegetális-dohányos,
picit kávés illatot érzek. Rájöttem, hogy a csomagolásból rég kivett papírból
árad ez, amely órákig tovább hordozta a tábla illatát!!!) Akárhányszor
szagolgatom, mindig más és más. Érződik benne az erjedésből visszamaradt
savassága, a gyümölcsök, a földesség, egy kis fás-herbás illat, méhviasz,
pipadohány és még sorolhatnám hosszasan, mi minden jut róla eszembe. Figyelem,
csupán kakaómassza, kakaóvaj és biocukor alkotja, semmi más és mégis milyen
gazdag!
Ízében a csersavak kevésbé
jelennek meg (talán inkább csak a lecsengésében, mintegy kis szárító hatást
adva a falatnak). Szemcsés az érzete, de nem durván (ez a kíméletes feldolgozásból
és nem a hibákból adódik, ja és nincs ugye benne lecitin sem). Inkább mondanám
homogénnek az állagát.
Savassága igen markáns. Ennek
oka is a visszafogott fermentálásban és az enyhébb pörkölésben keresendő. S
persze az is igaz, hogy a cukorral csínján bántak. Mindezt tették annak
érdekében, hogy maga a kakaó érvényesülhessen, s nem az adalékanyagok. Zamatok
tekintetében ugyanazok villanak be, mint, amiket az előbbiekben felsoroltam.
Kiegészülve egy fűszeres (szinte mézeskalácsos) felhanggal és lecsengésében
konyakmeggyes-rumos aromákkal. Nagyon hosszú!
Wow, ez a csoki mindent tud,
amit egy egyedi kakaóból készült, kíméletesen feldolgozott csokitól elvárnánk. A
savassága nagyon meghatározó, de mindenképpen különleges az ezerarcúsága,
amivel ez a csoki kitűnik az átlagcsokik közül.
Minősége: kiemelkedő
Megvásárolható: EndorFine
50 g/ 1990 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése