Egy grafikus és egy gépészmérnök keze munkáját dicséri
minden egyes Rózsavölgyi Csokoládé. Csiszár Katalin és párja együtt vezeti az
eredetileg kétszemélyes, de mára kibővült vállalkozást. Az itthoni kínálatból kézműves
csokoládéik, bonbonjaik kiemelkednek, csak kevesen érnek a nyomukba. Ezt persze
nemcsak a nemzetközi elismeréseik bizonyítják, hanem maguk a termékeik is. Íme
egy jó példa erre!
A papírcsomagolást ékesítő motívumok elsőre talán kevésbé
kivehetőnek tűnnek, de amint megnézzük közelebbről, feltűnik rajta a kakaófák
és a köztük repkedő madarak, sőt még egy dél-amerikai őslakos alakja is. A
dobozkát átkötő narancsszínű szalagon a műhely védjegyéül szolgáló kalap és
persze a logó is látható a feliratok mellett. A mandarinolaj egyből felkeltette
az érdeklődésemet, ahogy megláttam a leírását. A másik „adalékanyag”, a pörkölt
vanília pedig csak továbbfokozta a kíváncsiságom.
Kibontva a csomagolást, szemet gyönyörködtető látvány tárult
elém. Az egy dolog, hogy a műhely tábláinak formavilága a tökéletes kidolgozást
sugallja, ennek a színe is megnyerő. Vöröses árnyalata a barnát oly egyedivé
varázsolja, amit ritkán lát az ember 40 %-os tejcsokoládék esetében.
Az állaga olvadékony, kézben talán még nem is annyira, de szájban
mindenképp. Illata nem tobzódik, inkább csak fokozatosan szabadul fel. Először
a mandarinolaj árad szét belőle, majd egy karácsonyi fűszeres-édeskés
illatfelhő lengi körül a letört falatot. A végén pedig következik a finom
tejesség.
Ahogy a szájban a csokoládé kocka igyekszik betölteni a
teret, úgy áramlik szét a mandarinolaj kellemes, szinte simogató zamata a
szájüregben. A vanília apró szemcsék formájában fel-felvillan, amint
szétmorzsolódik a fogak alatt. Az egész összhatás a tejcsokoládé lágyságával
kiegészülve kap egy enyhe karamelles felhangot, amitől még édeskésebb a
benyomás.
Hosszan megmaradnak az ízek, talán a tejesség az, ami a
legeslegvégéig elkíséri a szájban a falatot. Kiváló ízkombináció. Édesszájúak
számára páratlan élményt adhat ez a csoki. Számomra kicsit tömény az olaj és az
édes ízek keltette érzet, de ez persze nem jelenti azt, hogy gondot okozna a
csoki elfogyasztása, inkább csak annyit, hogy egyszerre sokat nem tudok megenni
belőle (na, nem mintha ez lenne a cél). Egy lehelletnyi savas íz (esetleg egy
kis mandarinhéj révén) talán kicsit „könnyedebbé” tenné a csokit. Így is
azonban egy igazi nagyágyú, amely ténylegesen kiemelkedik a tejcsokik sokszor
lenginkább egyszerűen csak édesen émelygős és jellegtelen világából.
Minősége: kiemelkedő
Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
1500 Ft/ 70 g
1500 Ft/ 70 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése