2014. augusztus 4., hétfő

CsoKiss Hagymás étcsokoládé

Manapság, amikor lépten-nyomon jönnek létre a csokoládéműhelyek, már nem elég jó csokit készíteni, hanem valami új kell, valami egyedi. Legyen más a csomagolás, a design, vagy a csokoládé íze, de mindenképp valami kiemelkedőt kell alkotni, mint, ami az eddig megszokott volt, mert különben nehéz érvényesülni a hazai pici, ámde lassan annál telítettebb piacon.

Valószínűleg így jött az ötlet a CsoKiss Csokoládémanufaktúra esetében is, hogy olyan összetevőhöz nyúljanak, ami talán nem épp a legegyértelműbb választás, amikor arról van szó, hogy mivel dobjuk fel a csokinkat.

Bevallom, már megfordult nekem is a fejemben a hagyma és csoki gondolata, sőt, másoktól is hallottam róla, de azt is, ahogy elhessegetik az ilyetén jellegű gondolataikat. A CsoKiss ugyanakkor vette a bátorságot és nemcsak gondolatban játszadozott el az ötlettel, hanem meg is valósította azt, hogy a hagymát csokoládéköntösbe bújtatta. Merész-nagyon is, de éppen ezért kíváncsian vártam, hogy mi sült ki belőle. Persze, nem is én lennék, ha nem ragadtam volna meg egyből az alkalmat, hogy ismerőseimet kicsit teszteljem e csokival. A kérdés egyszerű volt: „Szerinted, mi van ebben?” Senki nem találta el. A karamelltől a mogyoróig különböző ötletek merültek fel, de a hagymára nem asszociáltak, csak amikor elárultam, akkor érezték meg és ugrott be az „aha-tényleg”-érzés a kis kóstolói körömben. Hogyan is lehetséges ez?

A csoki csomagolása, külső jegyei még nem árulnak el semmit a tartalomról. Megszokott forma és küllem. Az látszik, hogy valamivel meg van szórva, de nem egyértelmű, hogy mi is az a táblán.

Illatában vegetalitás (egyenesen vegetás illat) érződik leginkább, de ez még mindig nem árulkodik a csalafinta összetevőről.

Ízében ugyanez jön át, kiegészülve a karamelles és valóban picit talán mogyorós, de mindenképp pörkölt magvas jelleggel. Ez vélhetően a felhasznált pirított hagyma sajátsága és nem a csokoládéból eredeztethető.

A lecsengés a legárulkodóbb, mert abból viszont már jön (az általam nagyon nem kedvelt finish a hagymafélék után) a tipikus kissé kellemetlen hagymás utóíz és a nyomában sokáig megmaradó hasonló lehelet.

A csokoládé mindenesetre nagyon jól passzol a pirított hagymához. Igazán jó választás volt ez a 60 %-os csokialap. Nem mondom, hogy felveszi a versenyt a hagymával, de legfőbb erényeként az megállapítható, hogy kerekké teszi az ízeket és mintegy alátámasztja-lefinomítja a hagyma határozottan vegetális ízét. Pont annyi kesernyével és cukorral bír, ami jó összbenyomást kelt az első pár falat után. Ráadásul a csoki állaga is jó.

Ezzel a kombóval csak egyetlen baj van, hogy, ha valaki felbontja a dobozt, akkor el is kell fogyasztania azonnal, mert, ha két-három napot vár, mielőtt ismét megkóstolja, akkor jön az igazi feketeleves (sajnos). Ekkora már a hagyma megszívja magát nedvességgel, megereszkedik, elveszíti a korábban jó ropogós állagát-karamellizált ízét. Nincs az a csoki, ami ilyenkor überelni tudná azt az intenzív hagymaízt, ami már korántsem olyan sejtelmes, mint a frissen felbontott táblánál. A minőségi besorolást is ennek függvényében állapítottam meg. Ha nem kóstoltam volna újra, akkor az ötlet és az ízkombináció alapján a „nagyon jó”-ba került volna, de azért így is jónak mondható ez a csoki. Bátor felfedezők számára kötelező olvasmány-illetve „kóstolmány”.

Minősége:  jó (+)

Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
890 Ft/ 30 g

1 megjegyzés: