2012. április 23., hétfő

Bikavérek

A CsokiLaBorKlub februári kóstolóján a Bikavérek mérték össze tudásukat. Igyekeztünk arányosan elosztani a tételeket, hogy azért mindkét borvidék borai bemutatkozhassanak. A kóstoló lebonyolításában ezúttal Tóth Katalin, az Egri Borvártól segédkezett. Ezúton is köszönöm neki!

Mielőtt azonban a konkrét borokra rátérnék, nézzünk kicsit a dolgok mögé. Mi is az, hogy Bikavér? Kinek mi? A történetéről számos legenda létezik és talán lesz is még újabb és újabb, így attól most eltekintek, hogy ezeket bemutassam.

Egri Bikavér
Az egriek olvasata a Bikavérről rendkívül határozott és jól leszabályozott, így ma már a fő irányelvek adottak a borászok kezében. A szőlőtermesztéstől (pl. tőkeszám, művelésmód) a borkészítésig szinte minden folyamat szabályozás alá esik. Az egyik legfontosabb minőségi mutató a Klasszikus illetve a Superior Bikavér besorolás. Az előbbi egy jó minőségű, csak kevésbé szigorú (pl. nagyobb megengedett termés) rendszerben készült bor. Míg a Superior esetében már több olyan pont is van, ami a „csúcsminőség” irányába tereli a bort.
Íme néhány:
-a hektáronkénti termésátlag:
a) klasszikus borok esetén nem haladhatja meg a 90 hektolitert,
b) superior borok esetén pedig nem haladhatja meg a 60 hektolitert.
-technológia:
a) klasszikus bor előállítása esetén:
-elkülönítetten kell a szőlőt feldolgozni,
a szőlőcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni,
a préselés csak szakaszos üzemű szőlőpréssel végezhető,
a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni,
a bor édesítése tilos;
 b) superior bor előállítása esetén a fentieken túl:
a szőlőcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni,
a bort legalább egy
éven keresztül fahordóban kell érlelni,
a bort a palackozást előtt legalább 6 hónapig palackban kell érlelni.
-házasítás
a) klasszikus bor esetén:
-a bort legalább három szőlőfajta borának házasításával kell elkészíteni,
-egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot,
-legalább három szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,
-a fajták között a Kékfrankos fajtának kell a legnagyobb arányt képviselni,
-a Turán és Bíbor kadarka fajták borának aránya nem haladhatja meg a 10%-ot;
b) superior bor esetén:
-a bort legalább öt szőlőfajta borának házasításával kell elkészíteni,
-egy fajta borának aránya sem haladhatja meg a 30%-ot,
-legalább öt szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot, kivétel a Kékfrankos bora, mely legalább 30%-os, de legfeljebb 50%-os arányban kötelező,
-a Turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 5%-ot,
-a Cabernet franc és Cabernet sauvignon fajták borának aránya nem haladhatja meg a 30%-ot.
-a bor csak üvegpalackban hozható forgalomba.

Szekszárdi Bikavér
Ezzel szemben a Szekszárdi Bikavér részletes szabályozása jelenleg elfogadás alatt van. Ebben az érzékszervi jellemzők kapják az első helyet. Miszerint: a színanyag mélytónusú gránát és rubintvörös. Illatban a feketebogyós gyümölcsök és az érett fahordós illatok megtalálhatóak. Határozott, harmonikus savérzet mellett az érett elegáns ízek dominálnak.

A borászati eljárásokra vonatkozó előírások az alábbiakban foglalhatók össze:
-szakaszos üzemű prés használata;
-legalább egy évig fahordóban kell érlelni;
-legalább három fajta házasítása kötelező az alábbi kikötésekkel:
-Kadarka és Kékfrankos fajták együttes aránya a kész tételre vetítve, legalább 40%.
-Blauburger, Menoire, Syrah, Zweigelt, Bíborkadarka, Alibernet, Turán, Tannat, Sagrantino fajták együttes aránya nem haladhatja meg a 10%-ot a kész tételben.
-maximális hozam: 100 hl/ha seprős újbor (140 q/ha szőlő), szüret lehet kézi, gépi

Az engedélyezett szőlőfajták köre tágabb spektrumú, mint Egerben (adott esetben inkább külföldön elterjedt fajták is bekerülhetnek a borba): Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos, Menoire, Merlot, Pinot noir, Syrah, Zweigelt, Bíborkadarka, Alibernet, Turán, Tannat, Sagrantino

Forgalomba hozatal: Csak üveg palackban, szüretet követő év december 31. után.

Mindezeken túl még egy újabb bortípussal is megismerkedtünk, még pedig az Egri Csillaggal. Eger új védett eredetű bora klasszikus és superior kategóriában is forgalomba hozható. A szőlőfajták, amikből készülhet: (Kárpát-medencei fajták:) Cserszegi fűszeres, Hárslevelű, Irsai Olivér, Királyleányka, Leányka, Olasz rizling, Zenit (egyéb fajták:) Chardonnay, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sárga muskotály, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini.

Ez a bortípus legalább 4 szőlőfajta borából készül, de egyik fajta aránya sem lehet több mint 50 %. A kárpát-medencei fajták aránya együttesen vagy külön-külön legalább 50 %-ot kell, hogy adjon.  A muskotályos fajták aránya 30 %-nál nem lehet több. Csak száraz bor lehet. A superior bort legalább 3 hónapig kell érlelni.

Ez volna az elméleti háttér, és íme a tapasztalatunk.

Tóth Ferenc Borászat Egri Csillag 2011
Szalmasárga szín, közepes intenzitással. Királyleányka, Hárslevelű, Olasz rizling és Leányka házasítása ez a bor. Érett illatok, kicsi élesztő, vanília és édeskés-virágos aromák jellemzik. Illetában inkább a Királyleányka köszön most vissza. Citrusos, friss, élénk savak. Ízben még a Leánykából fakadó vegetalitás, „parfümösség”, teltség érződik. Kicsit csíp, a lecsengése pedig szárít. Talán emiatt nem kapott több pontot, de azért ez is szép teljesítmény. 82 pont

Tóth Ferenc Borászat Egri Bikavér 2008
Rubin szín, gránátos bemosódással. Illata közepesen intenzív, mélyen „bikavéres”. Kicsit talán a jó értelembe vett animális bőrösség is fel-felsejlik benne és kis idő múlva csokoládé is. Megkóstolva közepes testtel mutatkozik be. Zamatai a meggyet, cédrust és ismét csokoládét idéznek meghintve egy kevés fűszerrel. Szép savak, bársonyos csersav jellemzi. A lecsengése ennek is kissé szárító. 77 pont

Bolyki János Egri Bikavér 2008
Mély rubin szín (szűretlen!). Diszkrét likőrösség jön az illatából. Egyesek illót véltek benne felfedezni, de nem hinném, hogy baj lenne ezzel. Élénk savak, de alacsony tanninszint jellemzi. Íze meggyes-befőttes, kesernyés, mintha a meggy magzamata zárná a bor utóízét. Vékony és fiatal. 78 pont

Szent Andrea Hangács 2008
Mély bordó gránit színnel indul a bor. Sajnos a folytatás nem volt meggyőző, sőt. Brettys illata miatt ez a bor alul maradt a „versenyben”. Ízében fa, csokoládé, fekete ribiszke, kesernye és intenzív csersav érződik. Rövid, vékony, az alkohol viszont kilóg. Nincs hozzá elég test. Így is volt, akinek tetszett, ezért végül viszonylag magas pontot kapott. 76 pont

Gál Tibor Egri Bikavér 2006
Gránitos-narancsos színű bor. Illatában sajnos magas illó érződik. Ha ezen túljutunk, akkor azért egy kevés vegetalitást és szivarosságot is felfedezhetünk benne. Ízben köményes illetve a csersav sajnos bántóan magas, de lehet, hogy erre az érzetre az illó is rásegít. Már érződik rajta a kora, fáradt és üres. 73 pont

Kovács Nimród Rhapsody 2006
Mély gránátos szín. Illata puncsos, meggylikőrös, gazdag. Nem robosztus bor, de komplex. Elegáns savai, még mindig intenzív csersavai, hosszú lecsengése mind azt mutatja, hogy van még benne potenciál. Ízben is a konyakmeggy dominál. 80 pont

Németh János Sygno 2009
Szép rubinvörös-meggypiros szín. Illata, íze fekete ribiszkés. Szép savak, intenzív, de jó tanninok jellemzik. Nem komplex, nem testes túlzottan, de egyensúlyban van, nem lóg ki az alkohol és más sem. Fineszes kis borocska. Lecsengése kellően hosszú. Érdekes, hogy ez lett az est legmagasabb pontot elért bora. Ezek szerint nem kell, hogy hatalmas lehengerlő testtel bírjon egy bor? 82 pont

Halmosi Pincészet Négykezes 2007
Mély rubin szín, alkoholos-borpárlatos illat jellemzi. Szó se róla telt ez a bor, de sok a csersav, szárít. Pörkölt magvas, dohányos, fűszeres ízek jellemzik. Igazán robosztus, lassú lefolyású. Lecsengése szilvalekváros, hosszú. Na, tessék, itt meg egy igazi nagyágyú és ez is tetszett a borklub tagjainak, hiszen ez lett a harmadik. 81 pont

Sebestyén Pince Szekszárdi Bikavér 2007
Gránitvörös szín, brettys illat. Telt, de a csersavai nem finomak. Íze a csokoládén kívül sajnos mással nem kecsegtet. Rövid. Furcsa ez a bor. Mintha elvesztette volna a zamatokat. 71 pont

Eszterbauer Pince Tüke 2008
Halvány gránit. Alkoholos, vegetális illat. Szárító tanninok jellemzik. Testes, de fás-füstös az íze. Pedig mutat egy kis szép cédrusosságot, dohányt is. Az alkohol is magas hozzá. 79 pont

Takler Pincészet Reserve Bikavér 2007
Mély rubinvörös szín, barnás árnyalatokkal, hiába ez a korral jár. Íze Cabernet-sen fűszerpaprikás. Az alkohol illatban is már kilóg, de ízben még inkább. Telt, savai finomak, „gömbölyűek”. Hosszú lecsengésű. Szárazpróbája aszaltparadicsomra emlékeztet, amolyan mediterrános hatást keltve (ransio jelleg). Az ezüstérem birtokosa ez a bor. Azonos a kerekített pontszám, de pár tizedessel elmarad az előzőtől. 82 pont

Zichy Pincészet Szekszárdi Bikavér 2006
Barnás szín. Káposztás-köményes illat. Íze is köményes. Lágy, melegség érződik rajta, ami az évjáratból adódik. Nem robosztus, nem intenzív. Lecsengése keserűmandulás ízű. 79 pont

Vesztergombi Pincészet Szekszárdi Bikavér 2006
Rubinvörös színű, téglavörös szegéllyel. Illata zárkózott, de így is érződik rajta, hogy muskátlis, zöldpaprikás. Ízben kesernyés és sajnos benne van az egér farkincája. Megöregedett. 75 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése