2012. március 6., kedd

Francois Pralus Cuba

Francois Pralus a szintén híres francia csokoládé-műhelynél, a Bernachonnál kezdte pályafutását. Nem véletlen az a tökéletességre törekvés, amellyel csokoládéit készíti. Elsősorban Dél-Amerikából és Indonéziából származó kakaóbabból készíti termékeit. Többek között 15 féle területszelektált és 4 féle blend csoki van a tarsolyában. Természetesen egy saját ültetvénnyel is büszkélkedhet Madagaszkáron, a Nosy Be szigeten.

A mostani csoki kakaóbabja viszont Kubából származik. A fajta Trinitario (azaz a Criollo és a Forastero alapkakaófajták keresztezéséből létrejött típus).

Csomagolása megnyerő, nem zsúfolt információkkal. A külső dobozban van egy belső, abban egy boríték, amiben egy vékony fólia védi az aromákat a kárhozattól. Biztonságtechnika a javából! A csoki megjelenése tekintélyt parancsol, az apró kockák mellett azért a név is feltűnik elég hangsúlyosan.

Színe mélybarna, tapintása selymes. Fényes. Illata határozott, intenzív, de nem túláradó. Paprika, aszalt szilva, chili és dohány váltogatják egymást. Roppanása kézben nem a legszebb, ha viszont összerágjuk, akkor kellemes a „hangja”. A 75 %-os kakaótartalomhoz képest nagyon krémes állagú, szinte puha. Ízben pörkölt mogyoró (hárman kóstoltuk, és mindegyikünknek ez ugrott be elsőre) jön először. Aztán kávé. Sava alig van. Kakaóvaj-tartalma viszont biztosan magas, mert annyira lágy a textúrája, hogy nem tudok napirendre térni fölötte. Kesernyéssége érezhető, de jól illik az összbenyomásba. Lecsengése mélyen kakaós és ismét kávés. Nagyon kellemes ízű. Meg merem kockáztatni, hogy hosszú ideig ez vezeti majd a toplistámat.

Minőség: kiemelkedő! (az eddigi legjobb)

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g/ 1320 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése