2013. október 12., szombat

Csokoládé Napok -az alkalmi csokigyár

A verőfényes napsütés talán inkább szabadtéri programokra csábítja október havában az embert, mégis, ha tehetjük látogassunk el Veszprémbe, a Csokoládé Napokra ezen a hétvégén!

A kézisek szentélyébe, az Arénába belépve, egy alkalmi csokigyár tárul elénk. A „Wonka-szellemiség” áthatja az egész helyet. Sürögnek-forognak a csokikészítők, szorgoskodnak a gyerekek, kíváncsiskodnak a felnőttek.

Akad itt tennivaló bőven. Elkészíthetjük csokiból tenyerünk másolatát, díszíthetünk süteményt folyékony csokival, mártogathatunk kekszet, gyümölcsöket a csokoládészökőkutakba, formázhatunk süteményeket, vagy, ha kevésbé érezzük aktívnak magunkat, akkor a szakmai jellegű beszélgetéseken, plakátokon keresztül mélyíthetjük el csokis tudásunk.

Persze, ha mindez még nem lenne elég a szórakozásból, akkor akár kóstolhatunk is. Mi leginkább ezzel a lehetőséggel éltünk. Sok mindent górcső alá vettünk, de e helyütt csak néhányat említenék a sorból, amik igazán érdekesek, különlegesek voltak.

Elsőként a Choco Berry drazséival kerültünk közelebbi kapcsolatba. Mostanában nagyon felkapott lett ez a termék, így adott volt a feladat, hogy szemezgessünk a széles kínálatból. Nekem a mandulás ízlett a legjobban.

Aztán a Sweet Harmony következett.  70 %-os étcsokijukban a chili, a menta és a pici só jó arányban talált egymásra, pedig nem vagyok egy chiliscsoki-hívő.

Ezután következtek a várva várt ismerősök. Természetesen nem hagyhattuk ki a Lady Lavender, a Fabric és a Bobojka csokikat sem. Gyöngyvér bonbonjai közül most leginkább a tökmagkrémes-szarvasgombás nyerte el a tetszésemet. Elsőre nagyon koncentrált anyagnak tűnik, de ahogy délcegen masíroznak a tökmag és a gomba ízei egymás mellett, az páratlan ízélményt ad!

Viki citromos-fahéjas fehércsokiját és levendulás-kajszis tejcsokiját eddig rejtegette előlem, de most kiharcoltam, hogy igenis ne csak az étcsokijaival, hanem a többivel is vegyen le a lábamról, ha tud. És tudott! A citrom annyira jó a fehércsoki és a fahéj édessége mellé, hogy új értelmet kapott az eddig sokak által csak lesajnált fehérbárány. A levendulásnál pedig Viki abbéli félelme, hogy ez túl intenzív lesz számomra, nem igazolódott be. Jól eltalált az arány. Pont ennyi kell ebbe a csokiba a levendulából és nem kevesebb.

Ezek után tettünk egy kis kitérőt az igényességéről híres Semirámis kávéföldjeire (ahol a kedves kiszolgálás mellé még kiegyensúlyozott ízeket is kaptunk) és a Fragola-fagyik habkönnyű világába. Tőlük a bazsalikomos-citromos a kedvencem, most a gyömbéres frissítő zamata varázsolt el.

Majd sürgősen vízre volt szükségünk, mert ízlelő bimbóink és koncentrálóképességünk nyugvópontra kerültek. Kis pihenő után, Szántó Tibornál folytattuk a sort. Egy igazán izgalmas kísérletbe avatott be Tibor. Egy termőhely, egy ültetvény két különböző idejű szüretéből származó kakaóbabokból készült csokikat mutatott. Együtt kóstoltuk. Látszott, hogy ő is igyekszik újra és újra megismerni ezt a különleges párost. A tavaszi szüret karakteresebb, az őszi szüret gyümölcsösebb-behízelgőbb ízei közül, az utóbbi ragadott jobban magával, különösen a hosszú lecsengése végett. Amíg az előbbi csokik leginkább az élvezetről, addig Tibor csokijai sokszor a felfedezés izgalmáról is szólnak. Mindig örömmel kóstolok nála, hiszen tudom, bármikor vár itt olyan meglepetés, amit sehol másutt nem lehet megtapasztalni.

Meglepő volt számomra az is -mint megtudtam-, hogy olyanok is részt vettek a rendezvényen, akik nem szeretik a csokit. Elkísérték a családot, a gyerekeket. Nos, vélhetően nekik is akadtak azért afféle falatok, amelyek közelebb álltak a szívükhöz. Találtunk például nemcsak szép, de nagyon finom grillázsokat, a Rimóczi Art-nál. A szezámos puhasága, nem túl édes íze nagyon jó volt.

A Donum Terrae tökmagkrémje már-már klasszikusnak számít ebben a kategóriában, na de a mákolaj, az számunkra újdonságként hatott. Vettünk is belőle mindjárt egy üveggel, mert annyira kellemes, hogy akár magában is szívesen fogyaszthatnánk, vagy azokhoz a péksütikhez, amiket a fesztiválon lehet kapni.

Ismét egy „tömény” napon vagyunk túl. Sok mindent ettünk és vettünk. A képen a zsákmány. Őszintén szólva, a sok édesség után hazaértünkkor a ránk váró borjúpaprikást úgy tettük magunkévá, mintha egy évet kenyéren és vizen éltünk volna előtte. Még sosem esett ennyire jól ez az étel...

Összefoglalva a benyomásunkat a Csokoládé Napokról, elmondható, hogy jól megkomponált, igazi családbarát kis program ez. Aki  lemarad róla idén, jövőre ne hagyja ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése