2014. augusztus 1., péntek

Rózsavölgyi Tejcsokoládé mandarinolajjal és pörkölt vaníliával

Egy grafikus és egy gépészmérnök keze munkáját dicséri minden egyes Rózsavölgyi Csokoládé. Csiszár Katalin és párja együtt vezeti az eredetileg kétszemélyes, de mára kibővült vállalkozást. Az itthoni kínálatból kézműves csokoládéik, bonbonjaik kiemelkednek, csak kevesen érnek a nyomukba. Ezt persze nemcsak a nemzetközi elismeréseik bizonyítják, hanem maguk a termékeik is. Íme egy jó példa erre!

A papírcsomagolást ékesítő motívumok elsőre talán kevésbé kivehetőnek tűnnek, de amint megnézzük közelebbről, feltűnik rajta a kakaófák és a köztük repkedő madarak, sőt még egy dél-amerikai őslakos alakja is. A dobozkát átkötő narancsszínű szalagon a műhely védjegyéül szolgáló kalap és persze a logó is látható a feliratok mellett. A mandarinolaj egyből felkeltette az érdeklődésemet, ahogy megláttam a leírását. A másik „adalékanyag”, a pörkölt vanília pedig csak továbbfokozta a kíváncsiságom.

Kibontva a csomagolást, szemet gyönyörködtető látvány tárult elém. Az egy dolog, hogy a műhely tábláinak formavilága a tökéletes kidolgozást sugallja, ennek a színe is megnyerő. Vöröses árnyalata a barnát oly egyedivé varázsolja, amit ritkán lát az ember 40 %-os tejcsokoládék esetében.

Az állaga olvadékony, kézben talán még nem is annyira, de szájban mindenképp. Illata nem tobzódik, inkább csak fokozatosan szabadul fel. Először a mandarinolaj árad szét belőle, majd egy karácsonyi fűszeres-édeskés illatfelhő lengi körül a letört falatot. A végén pedig következik a finom tejesség.

Ahogy a szájban a csokoládé kocka igyekszik betölteni a teret, úgy áramlik szét a mandarinolaj kellemes, szinte simogató zamata a szájüregben. A vanília apró szemcsék formájában fel-felvillan, amint szétmorzsolódik a fogak alatt. Az egész összhatás a tejcsokoládé lágyságával kiegészülve kap egy enyhe karamelles felhangot, amitől még édeskésebb a benyomás.

Hosszan megmaradnak az ízek, talán a tejesség az, ami a legeslegvégéig elkíséri a szájban a falatot. Kiváló ízkombináció. Édesszájúak számára páratlan élményt adhat ez a csoki. Számomra kicsit tömény az olaj és az édes ízek keltette érzet, de ez persze nem jelenti azt, hogy gondot okozna a csoki elfogyasztása, inkább csak annyit, hogy egyszerre sokat nem tudok megenni belőle (na, nem mintha ez lenne a cél). Egy lehelletnyi savas íz (esetleg egy kis mandarinhéj révén) talán kicsit „könnyedebbé” tenné a csokit. Így is azonban egy igazi nagyágyú, amely ténylegesen kiemelkedik a tejcsokik sokszor lenginkább egyszerűen csak édesen émelygős és jellegtelen világából.
 
Minősége:  kiemelkedő

Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
1500 Ft/ 70 g

2014. július 31., csütörtök

Bolka Bonbon Csokitábla kakaóbabdarabokkal

A XIII. kerületi kis bonbonműhely az apró csokidesszertek mellett táblás finomságokat, tortákat, sőt még, ahogy a szakmai elismeréseik is mutatják kiváló macaronokat egyaránt készít.

Szívesen megkóstolnánk a teljes palettát, de most elsőként egy 53 %-os étcsokoládét választottunk tőlük, amelyet kakaóbabtörettel tettek még intenzívebbé.

A csomagolás nem épp a legfigyelemfelkeltőbb, bizpnyára nem is ez volt a cél vele. A puritán megjelenést kedvelők számára viszont pont ilyen a megfelelő.

Mélybarna színű, sima felületű, kakaóbabtörettel bőségesen és elégségesen megszórt a tábla. Illata fanyar és talán kissé savas is, de mindenképpen mélyen kakaós. Töréskor tompán roppan, a töret viszont kellemesen ropogós.

Az alapcsokoládé ízvilága elég egyszerű, enyhén füstös, nem túl szofisztikált. A töret lényegesen javít az összbenyomáson. Együtt finomabb,igazán kakaós lesz a tábla. Kellemesen kesernyés ízt adnak a darabkák a csokoládénak.

A legvégén mutatja legjobb arcát, de nem azért, mert örülünk, hogy vége, hanem mert ténylegesen jó íz marad a szánkban nyomában. Kifejezetten étcsokisoknak ajánljuk.

Minősége:  jó (+)

Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
1200 Ft/ 90 g

2014. július 15., kedd

Ombar Coconut

A 2009-ben Cambridge-ben létrejött cég célja a csokoládé eredendő tápanyagokban és jótékony hatású antioxidánsokban gazdag tulajdonságát megőrizni. Ennek érdekében pörköletlen kakaóbabokból készült, alacsony hőmérsékleten feldolgozott, nyers csokoládékat készítenek.

Ez a Great Taste Award (2012) díjat nyert, 60 %-os csokoládé különlegesség alapanyagait tekintve kitűnő minőségű, organikus termesztésű ecuadori kakaóbabokból, ázsiai (egész pontosan jávai, alacsony glikémiás indexű) kókuszpálma cukorból, kókuszvajból, kakaóvajból, őrölt vaníliából áll. Mindezt pedig egyedülálló módon probiotikummal (Bacillus coagulans) is gazdagítják, hogy az emberi szervezet számára minden tekintetben tökéletes táplálékként (ún. superfood) szolgáljon ez a nassolni való.

Egyszerű, de szép csomagolású, csíkokra osztott mini tábla jellemzi. Finom tapintású, mély barna színű a megjelenése, kevéske fénnyel. Tompán roppanó. Illatában kellemes kakaós illatok párosulnak a kókusz aromájával.

A szájban csak enyhén szemcsés állagú, meglepően jól olvadó textúrájú. Telíti az embert, de nem nehézkes. A szájpadlást is körbefedi. Csersavai csak pillanatnyilag érződnek, de nem zsibbasztóak. Kicsit talán szárít a vége, ám ez nem zavaró mértékű.

Hosszú lecsengésű, szinte tökéletes csokoládé. Az egyik legjobb nyerscsoki, amit valaha kóstoltam. Lévén, hogy én kókuszrajongó vagyok, egy kis kókuszforgácsot még el tudnék képzelni benne, de így is nagyon finom. Nem olcsó csokoládé, de mindenképpen érdemes megkóstolni.

Minősége:  nagyon jó (+)

Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
850 Ft/ 35 g

2014. június 1., vasárnap

Häagen Dazs Chocolate Fondant

Itt a nyár! Eljött a fagyik ideje. A csokoládékat nagyon szeretem, a csokis fagyikért kevésbé rajongok, mert bármily furcsán hangzik, nehéz valódi csokiízű csokifagyit találni. Ezért is gondoltam, hogy próbálok keresgélni olyan csokifagyikat, amelyek megfelelnek ennek az „egyszerű” kritériumnak.

A Häagen-Dazs egy világmárka.1921-ben egy Mattus nevű lengyel emigráns család alapította azt a fagylaltkészítő műhelyt, amely a fenti néven vált később ismertté. Ma már a világ 70 országában ismerik és fogyasztják e márka fagyijait.

E márka sikerének alapja, az elsőosztályú alapanyagok használata. Nem tartalmaznak tartósítószereket, sem mesterséges színezőanyagokat, sem pedig emulgátorokat. Számtalan recepttel dolgoznak, a karamelles, a makadámdiós, a mangós fagyik sokfélesége adja azt a fajta változatosságot, ami sikerük titka. A bátor próbálkozásai közepette időnként igazán merész ötletekkel is előhozakodnak. A japán piacon nemrégiben például paradicsomos-cseresznyés és sárgarépás-narancsos fagyival jelentek meg.

A csokifagyik terén is igen széles választékkal bír a cég. Belegacsokis, holland étcsokiforgácsos, csokoládés kekszdarabos, csokoládétrüffeles is található a sorban.

Ezúttal a Csoki fondant-ost kóstolgattam, előszeretettel. A Häagen Dazs fagyikról azt már korábban is megállapítottam, hogy nem akkor a legjobbak, amikor kivesszük a fagyasztóból, hanem azután, hogy hagyjuk néhány percig olvadni. Ilyenkor finoman krémes, könnyen kanalazható lesz.

Illatában kellemesen csokis-kakaós. A jó csokifagyi íze eggyé olvad a puha brownie darabkák ízeivel. Kicsit tömény az összhatás, amiben szerepet játszik a közepén felszabaduló csokiszósz erőteljesebb íze is. Nem az a fagyi, ami tele van fújva levegővel és együltőhelyében megeszi az ember. Szépen apránként szabad csak falatozni belőle, mert hamar telít. A brownie finom benne, de kicsit száraz hatású, annak ellenére, hogy a fagyi azért persze jól átáztatja.

A lecsengésében talán méginkább érvényre jut a finom kakaósság, ami a kesernyéjében és a meglepő szárító hatásában is megfigyelhető.

Nem mondanám, hogy kiemelkedő, de jó és, ami még fontosabb tényleg csokiízű ez a fagyi.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
457 ml/ 1800 Ft