Nemrég az EndorFineCsokoládéboltban jártam, ahol egy klassz kis sort kóstolhattam meg ettől a
remek csokoládé manufaktúrától.
A Max Chocolatier műhely Svájc
szívében, Lucernben készíti különleges csokoládé termékeit, amelyek között a
csokoládékrémektől, a táblás csokikon át, a csokis sütikig sok minden
megtalálható. Itt és Zürichben, a saját kis látványboltjaikban pedig meg is
kóstolhatjuk, illetve megvásárolhatjuk az impozáns megjelenésű
csokoládéremekeket.
Max, valójában a csokoládé
műhely tulajdonosának fia, aki imádja a csokoládét. A műhelyben pedig négy
csokoládémester dolgozik azért és azon, hogy a legjobb minőségben tudják
termékeiket elkészíteni. A csokoládé alapanyagok a szintén svájci, fair trade, Felchlin
cég Grand Cru sorozatának tagjai.
Nekem most az Opus Blanc Sélection
vérnarancsos változatát, a Rio Huimbi tökmagos változatát és a Bolivia Cru
Sauvage tábláját volt szerencsém megkóstolni. Ez a sorrend egyben megegyezik
azzal, hogy melyik tábla nyerte el leginkább a tetszésemet.
Opus Blanc Sélection mit Orange:
A 35,1 %-os kakaóvaj tartalma sok mindent elárul magáról az alapcsokiról. A
hozzá felhasznált kakaóvaj Dominikáról származik, s elsősorban virágos,
vaníliás ízek jellemzik. Ez egyébként egy saját fejlesztésű alapanyag. Finom,
de mégis nekem állagban kissé tapadós hatású. A vérnaranccsal jó sikerült ugyan
ellensúlyozni a fehércsokoládékban alapból rejlő édességet, de helyenként a
hozzáadott savaknak köszönhetően a vérnarancs savanykássága már-már túlzónak is
bizonyult. A lecsengése talán a legjobb ennek a táblának, amikor a gyümölcs
naturális íze a legjobban megjelenik a szájban, hosszan megmaradóan, picit
kesernyésen vérnarancsos ízével, ami kiegészül vaníliás édességgel.
Rio Huimbi Kürbiskerne: Ez is
saját fejlesztésű csokoládé alapanyaggal készült tábla. Rio Huimbi az ecuadori
Esmeraldas régióban, a Huimbi folyó mentén található kakaótermőhely. Az itteni
kakaóbabok csokijában karamell, maláta, magvak aromái érződnek. A 42 %-os
kakaótartalmú, kiváló tejcsokoládéban a karamellizált tökmag pörkölési aránya
tökéletesen eltalált. Tökmagolajra emlékeztető selymes íze úgy olvad egybe a
csokoládé textúrájával, hogy szinte észre sem vesszük a határt a csokoládé és a
tökmag között. Elegancia, pörkölési jegyek, karamellízek-zsenialitás. Nagyjából
így lehetne összefoglalni a táblát. A csokoládéból egy árnyalattal, ha többet
éreznénk, akkor már-már életem egyik legjobb csokijaként tartanám számon, de
azért így is közel van e címhez.
Bolivia 68 Cru Sauvage: Az
Amazonas bolíviai esőerdeinek, Beni régiójából származnak e csoki vadon termő,
„Criollo Amazonico” kakaóbabjai, amelyeket mélyen kakaós, csonthéjasokra és
citrusokra emlékeztető aromák jellemeznek a készítők szerint.
A 60 órán át konsírozott,
selymes tapintású, fényes, jól roppanó, vékony táblájú csokoládé már viszont
bekerült életem legjobbjai közé. Na, nem mintha ez akkora nagy szó lenne, de
nekem mégis az! Illat-, ízjegyei annyira gazdagok, hogy szinte összefoglalni is
nehéz, mi minden jut róla eszembe. Először az aszalt szilva és a dohány
aromáival ismerkedhetünk meg általa, majd mézesség, virágosság jelenik meg
benne. Aztán csendben átsétálunk a fűszerek világába, ahol ázsiai hangulat
lengi be képzelő erőnk határtalan terét. Az utóízében pedig Bolívia finoman
kakaós ízjegyekkel megáldott kakaóbab szemeinek lenyomata tükröződik vissza. Bár
én a citrusosságot kevésbé fedeztem fel benne, nekem így is tökéletes volt a
tábla.
Ezek alapján a csokik minőségről
most csak ennyit írnék le: „élmény kóstolni őket”!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése