Egy érdekes kis kóstolóra invitáltak meg ma engem, amelynek keretében igazán különleges csokikat kóstolhattam. A magyar tulajdonosokkal bíró HLBS cég higiéniai, bőrápoló készítményeket, táplék-kiegészítőket forgalmaz és emellett körülbelül két évvel ezelőtt egy olyan fejlesztésbe is kezdett, amelynek eredményeként a csokoládét, ha lehet mondani, még egészségesebbé tették.
Köztudott, hogy a magas minőségű és kakaótartalmú
csokoládénak számos jótékony tulajdonsága van. Csak párat említve: élénkítő
hatású (a kávéval ellentétben lassabban hat, de elnyújtott a hatása), kedélyállapot-javító,
jótékony a szív- és érrendszerre, javítja az emlékezetet, csökkentheti a
vérnyomást (amennyiben az nem extrém magas), sok hasznos ásványi anyagot
tartalmaz (pl. réz, cink, mangán, magnézium, foszfor).
A HLBS cég kutató csoportja, Dr. Csicsor János (huminsav-szakértő,
vegyészmérnök) vezetésével egy olyan terméket hozott létre, amely egyesíti a
csokoládéban rejlő pozitív hatásokat a huminsav és más „kvázi superfood”alapanyagok
kedvező hatásaival.
ChocoDream Premium Chocolate sorozat néven egy egész
palettát állítottak össze a „funkcionális” csokoládékból. A kapocs e termékek között
a csokoládén kívül a huminsav. Termékeik alapanyagául minőségi belga csokoládét és a
világviszonylatban is kiváló minőségűnek számító, hazánkban bányászott
természetes humusz ásványokat (leonardite, tőzeg) használnak fel.
Dr. Csicsor János ismeretei a huminsavak kapcsán rendkívül
széleskörűek. A vörös iszap katasztrófa után
például bátor kísérletekkel igazolta, hogy a huminsav alkalmas a szennyezett
területek semlegesítésére. S ezt követően az ő módszerét használták fel 800
hektárnyi károsodott terület „rehabilitására”.
A huminsavak (leegyszerűsítve a földben található szervesanyagok, humusz bomlástermékei) számomra leginkább az újkeletű növénykondícionálókból ismertek,
amelyekben a növények tápanyag-felvételében, stressztűrésének fokozásában bizonyítottan
jótékony szerepet játszanak.
Az emberi szervezetre
gyakorolt pozitív hatásaival csak most ismerkedtem először: külsőleg például
bőrregeneráló, gyulladáscsökkentő hatású; belsőleg antioxidáns, a felszívódást
segítő, fájdalomcsillapító hatású és gazdag ásványi anyag-forrás lehet
számunkra.
Kicsit utánanéztem tudományos berkekben, hogy mi mindent
írnak a huminsav humán felhasználásáról, de úgy látom, hogy a
növény-egészségügyi, talajtani hasznosítása az ami igazán kiforrott már, az
emberi szervezetre gyakorolt tulajdonságai egyelőre még erősen kutatott
terület.
Éppen ezért is kíváncsian vártam e csokoládék kóstolóját,
amelyek egyébként alacsony glikémiás indexű maltitollal, steviával készültek. A
hosszú bevezető után lássuk is, hogy mit tudnak ezek a szépen, kis kocka formájában
csomagolt, igényes megjelenésű csokik!
A kóstolást a „Silhouette” (vélhetően ezzel a karcsúságunkra
utaló) névre keresztelt termékkel kezdtem, mely 70 %-os, belga étcsokoládéba
bujtatott útifűmaghéjat (étvágycsökkentő, bélfal-regeneráló hatású) és
huminsavat tartalmaz. Kissé fehéres barna színű (ez adódhat az adalékanyagból is),
olvadékony állagú csoki, amelyből számomra az útifűmaghéj porának köszönhetően
leginkább csak a kis kesernyésség és vegetalitás jött elő. Ennek állítólag van
egy málnás változata is, amely valószínűleg közelebb hozza a fogyasztó szívéhez
ezt a csokit.
A Dark Ganoderma csokoládé következett. A huminsav mellett a
Pecsétviaszgomba (reuma, asztma kezelésében hatékony) porát is tartalmazó
csokoládé szebb színével, több fényével, enyhe savasságával, pici szárító
érzetével különült el az előbbi csokitól, amelynek alapanyaga egyébként
ugyanaz, mint az előző.
A Dark Red grape seed csoki már nevével is csábítónak
bizonyult számomra. A kékszőlő mag, mint értékes (erősen antioxidáns,
érfal-regeneráló) táplálékkiegészítő az elmúlt években eléggé felkapott termékké
vált (egy időben jómagam is fogyasztottam).
Érdekes módon, bár a csokialapanyag megegyezik az előzőekkel, ez a csoki
kissé ragadósnak bizonyult, talán a szőlőmag nem ugyanúgy viselkedik a csokiban, mint az előbbi plusz
adalékok, amit a csoki készítésekor érdemes lenne figyelembe venni. Ennek
ellenére ez a csoki ízlett eddig a sorból a legjobban. A szőlőmag jól „állt”
ennek a csokoládénak, kiemelte a kakaó pörkölési jegyeit.
A Dark Buckthorn, avagy a homoktövises (igen jó immunerősítő)
változat is kifejezetten ízlett. Ilyen jó homotövises terméket még nem ettem (pedig
nemrég még egy homoktövis pálinkával is bepróbálkoztam, de az sem hozta hozzám
közel ezt a gyümölcsöt). Ennél a kockánál sikerült eltalálni az extra „feltét”
és a csokoládé arányát, úgy, hogy az valóban kiegyensúlyozottan gyümölcsös és
kakaós egyben.
A végére pedig két közel 34%-os kakaótartalmú tejcsokoládé
maradt. Az egyik „csupán” huminsavval gazdagított (Milk Humic acid), illatában
finoman gyümölcsös, rendkívül olvadékony, de ízében kissé egysíkú, szinte kaparóan
édes ízhatású tejcsoki, a másik a már jobb arányú, közkedvelt (emésztést segítő
tulajdonsággal bíró) liofilizált málnával „dúsított”, szörpikés zamatú, de a
málna savai ellenére is még eléggé édes ízű Milk Raspberry csokoládé volt.
Összességében azt gondolom, hogy nagyon jó az elképzelés, jó
az irány, de én a csokoládé tekintetében azért picit változtatnék. Két járható
utat tudok elképzelni erre vonatkozólag. Az egyik, hogy abszolút raw, azaz "nyers" csokoládét alkalmazhatnának a készítők, hiszen, ha már az emberi egészségre
szeretnének maximális pozitív hatást gyakorolni, akkor ez a csokoládétípus jóval
magasabb arányban tartalmazza mindazt a kedvező hatású összetevőt, amelyek a
fentiekben felsorolt előnyös hatást gyakorolják ránk, alacsony szintű, azaz inkább
kíméletes feldolgozottságukból kifolyólag. Az ilyen csokikat azonban itthon
nehéz elfogadtatni a fogyasztókkal, lévén, hogy ezek állaga, íze, megjelenése
távol áll a magyar ízléstől és a megszokott csokoládé aromajegyektől.
A másik irány egy kiemelkedően magas minőségű, bean-to-bar, (netalán
még termőhely szelektált is) csokoládé alapanyag lehetne, amellyel csak kevesen
foglalkoznak hazánkban. Ezzel maga a termék is gazdagabb lenne (még, ha nem is
a „raw magaslatokban járna” a tápértékeket illetőleg) és a csokoládé-gourmék is
szívesebben nyúlnának ehhez a nem utolsó sorban igen fontos és hasznos
adalékanyagokkkal kiegészített termékhez.
A ChocoDream csokik világába a HLBS cég képviseletében Nagy
László (Tel: 30/182-8063) és munkatársa kalauzolt engem, amelyet ezúton is köszönök
nekik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése