A Rajnai rizling egy igazi világfajta, de nálunk is nagyon jól érzi magát. Szabó Edittel (Borsmenta) közös kóstolónkon bemutatott Rizling-sor is jól alátámasztja ezt. Szinte minden borvidéken termesztjük, így ezen a kóstolón is széles volt a paletta a termőhelyeket illetően, Badacsony, Pannonhalma, Dél-Balaton, Mór szőlőinek nedűiből szemezgettünk.
A Rajnai rizlinget német nyelvterületen szokás „grossartige Frau”-ként aposztrofálni, angolszász területen a borok királyának tartják, s mi is inkább elegáns hölgyként tartjuk számon. A szőlőben sokat kell pátyolgatni, hogy aztán a pincében szépen kibontakozzon bora. Peronoszpórára, fürtkocsány bénulásra, rothadásra érzékeny, bár ez utóbbi tulajdonsága megfelelő időben nemesrothadás formájában igen kedvező tud lenni, pl. a Trockenbeerenauslese borok esetében, Németországban. Szereti a napsütéses, jó megvilágítottságú domboldalakat. Közepesen sűrű lombot nevel. Előnyös tulajdonsága ugyanakkor, hogy jó téltűrő.
A Rajnai rizlinget német nyelvterületen szokás „grossartige Frau”-ként aposztrofálni, angolszász területen a borok királyának tartják, s mi is inkább elegáns hölgyként tartjuk számon. A szőlőben sokat kell pátyolgatni, hogy aztán a pincében szépen kibontakozzon bora. Peronoszpórára, fürtkocsány bénulásra, rothadásra érzékeny, bár ez utóbbi tulajdonsága megfelelő időben nemesrothadás formájában igen kedvező tud lenni, pl. a Trockenbeerenauslese borok esetében, Németországban. Szereti a napsütéses, jó megvilágítottságú domboldalakat. Közepesen sűrű lombot nevel. Előnyös tulajdonsága ugyanakkor, hogy jó téltűrő.
Relatíve későn érik, szeptember végén, október elején, bár
ez az idei évben már két héttel korábban bekövetkezett. Kicsi, hengeres-kúpos
fürtöket nevel, rövid fürtkocsánnyal, apró-közepes, aranysárgára színeződő
bogyókkal.
Reduktív és oxidatív technológiára is alkalmas szőlőfajta.
Aromái a pincében és a palackban szépen érlelődnek, széles spektrumon
változnak: lime, jázmin, rózsa, fűszerek, őszibarack, kajszi,körte, alma,
ananász, méz, méhviasz, petrol jelenhetnek meg benne, az évjárattól, a korától,
az érlelési módtól függően. A mi borválasztásunk is ezt a változatosságot
támasztotta alá.
Szentesi József Mandula Pezsgőjével kezdtük a sort 2015-ből.
A móri 35 éves ültetvényről, meszes talajú területről származó Rajnai szőlő
szépen lassan érik itt be, finom és határozott savakkal. A kétésfél éves seprőn
tartás ideje alatt is jól megmaradtak ebben a tradicionális eljárással készült
pezsgőben. A finoman gyöngyöző ital virágos, enyhén kesernyés ízei, leheletnyi
autolízises jegyei jól megalapozták az estet.
Ezt követően a saját fejér megyei, idei Rajnai rizling
borunkat kóstoltuk meg, amely még csak éppen hogy kierjedt. Mézes-virágos,
kissé füves-vegetális jegyei tetszettek a kóstolóknak és nekem is, de ver
jus-re emlékeztető kesernyéssége már kevésbé, az idei évjárat szerintem egyik
jellemző lenyomata lesz ez a kis kesernyésség, mely a nálunk szinte teljesen
aszályos évjáratnak köszönhetően jelentkezik borainkban.
A Rajnai rizling a Pannonhalmi borvidék zászlós bora. Így
került a választásunk a Babarczi Pince 2017-es Rizlingjére, amely szeptember
közepén szedett szőlőből készült, részben tartályban, részben pedig 500 literes
ászokhordóban erjedt és érlelődött. Illatába eleinte visszafogottan osontak
csak be az aromák, de ahogy ízlelgettük, egyre jobban felvillantak. A füves-vegetális vonaltól a fajtára oly jellemző citrusosságig, illetve a
petrolosságig sok mindent felsorakoztattak. Volt, akik jó földes, poros jegyeket
is felfedeztek benne. Inkább reduktív összbenyomást keltett bennünk ez a jó kis borocska.
Szintén ezen borvidékről származott a Cseri Pince 2017-es Barni
bora is. Cseri Barnabás most bontogatja édesapja mellett a szárnyait, s kedvenc
német borvidéke, a moseli stílusában készítette el, ezt a rendkívül friss,
magas savú, ámde 10 g/l maradékcukorral megáldott, irányított erjesztéssel
készült, reduktív borát. Illatában a szőlővirág kellemes, üdítő aromái jelentek
meg, s ez az üdítő jelleg végig kísérte a kortyot is. Ehhez a borhoz a Fabric
Manufaktúra citromfahéjas fehércsokis-karamellizált pekándiós drazséját együtt
kóstolva, a kettejük citrusos ízrobbanása mindenkit meglepett.
A 2017-es évjárat utolsó tételeként a Sabar Pince 1118-as (palackszámra
utaló) borát kóstoltuk meg. A dűlőszelektált (Hegyvölgy dűlő, Badacsony) bor
spontán erjedt, fahordóban érlelődött, 5 g/l maradékcukorral készült. Újvilági
stílusú, finom savszerkezetű. Jó sav-cukor arányú, sőt kis alkoholédesség is
érződik rajta. A fűszeresség dominált végig benne, édesgyökeres, cukorkás
felhanggal.
A 2016-os meleg évjáratból a Villa Tolnay Tavasz sorozatának
egyik utolsó palackjával ismerkedtünk meg. A reduktív, rövid ideig seprőn tartott és
egyszer felkevert bor zöld almás, petrolos fajtajellege nagyon jól jön s mellette
minerális-tűzköves, süteményes-törökmézes-vaníliás édeskés zamataival levett
minket a lábunkról.
A 2015-ös nem éppen könnyű évhez visszakanyarodva három bort
is kiveséztünk ebből az évjáratból. S milyen jól tettük ezt! Igazán kiemelkedő
nedűk kerültek ezt követően a poharakba.
A pázmándi Nagy Gábor és társa Kispincészet nadapi
szőlőjének hűtött, irányított erjesztésű, acéltartályban 6-8 hónapig tartott
bora meglepően nagyon petrolos volt. Ezen felül azonban eleinte nem nagyon
éreztünk benne más jellemzőket. Aztán ahogy lassan kinyílt előbújt gyümölcsös
oldala is, kifejezetten ananászossá, s kissé kajszissá vált.
A dél-balatoni Kislaki Bormanufaktúra Rajnai bora egy
klónszelekciós válogatás a János-hegy geográfiailag, talajadottságilag és
szőlőminőségileg is kiemelkedő dűlőjéről. 500 literes fahordóban, 8 hónapig
érlelődött. Korosodó jellegéből adódóan petrolossággal indított ez is, de az
előzőnél sokkal diszkrétebben. Majd az idő előrehaladtával elegáns édes fűszeressége
is elő-előbukkant belőle. Jó hordóhasználatra utaló kifinomultság érződött
benne. S mellette még a termőhely is érvényesülni tudott, bőrös-krétás porossággal
a lecsengésben.
Ezután a Szent György-hegyi Bencze Családi Birtok egy különleges
biobora következett, amely az Aries, avagy a Kos jegyre utaló névvel bír. Az október
elseji szüret idején a Kos jegyében járt a Hold, s erre vonatkozik a
névválasztás. Acéltartályban, spontán erjedt, majd amforákban érlelődött egy
éven keresztül. Zárkózottsága csak nagyon nehezen „oldódott fel”, emiatt
eleinte többen is negatívan ítélték meg, de hagytunk neki elég időt s közben a
parfümös-loncos-virágos illatjegyei be-be kúsztak az orrunkba. Talán az egyik
legkrémesebb textúrájú bor került általa kritikus ízlelőbimbóink útjába. Ízében
a citrusokat ez a bor is sejtelmesen hordozta a háttérben, de zöld fűszeres és
mazsolás zamatai teljesen újszerűen hatottak az előbbiekben kóstolt borok után.
Egy aprócska játék következett az est végén, egyik
vendégünknek köszönhetően egy meglepetés borral először vakon ismerkedtünk meg.
Majd kiderült, hogy a Fritz Haag Borászat 2017-es Moseli száraz Rajnai rizlingjével
van dolgunk. Illatában a kénes-vulkanikus aromái először eltántorítottak minket
tőle, de aztán a citromhéj és trópusi gyümölcs zamatai meggyőzőnek bizonyultak.
Lecsengése kovaköves és kissé fanyaran szárító volt. Más olvasata ez a
fajtának, de végül is szerettük.
Az est végén szavazással eldöntöttük, hogy mely borok kerültek
a képzeletbeli dobogó három lépcsőfokára. Ugyan nem jutott fel a dobogóra Nagy
Gábor bora, de érdemes megemlíteni itt, mert csak hajszállal maradt le róla. A
harmadik legkedveltebb bor a Sabar Pince jó arányú Rajnai rizlingje lett. A
második helyen a Villa Tolnay gazdag Tavasz Rizlingje végzett. Az első helyre,
vagyis a legnagyobb elismertségre a kóstolóink között a Kislaki jó érzékkel
válogatott bora került.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése