Az év első csokija mi más
lehetne, mint egy cseh csoki? Akik ismernek, tudják rólam, hogy nagyon szeretem
ezt az országot és ez nem is véletlen, de nézzük inkább, hogy mit is „tud” ez a
csokoládé!
A Jordi’s Chocolate egy 2012-ben,
Hradec Královéban alakult vállalkozás, amely a minőségi csokoládékészítés irányában
teljesen elkötelezett manufaktúra, s egyben Csehország első bean-to-bar (vagyis
kakaóbabból kiinduló) termelője. Sőt, mi több, nem kicsi céljuk, hogy a világ
legjobb csokoládékészítőjévé váljanak. Majd meglátjuk...tény viszont, hogy Jirka
Stejskal és Lukáš Koudelka biztosan elindultak a legjobbá válás rögös útján.
Eleinte csak ecuadori csokikkal kísérleteztek, de mostanra már sok különböző
termőhely-szelektált csokoládé alkotja repertoárjukat.
A csomagoláson látható zsiráf az
állatos sorozatuk része. A doboz első oldalán a leírás rövid, tömör. Ha
kibontjuk a táblát, akkor viszont belül ezernyi infó tárul elénk cseh és angol
nyelven, csokoládékészítésről, a cégről és e tábláról.
Ugyanakkor mielőtt ebben
elmélyednénk, az sem egy elhanyagolható tény, ami viszont már rögtön
szembetűnik a dobozkára pillantva, hogy ez egy Academy of Chocolate ezüstérmes
tábla, vagyis nem akármilyen „anyag” kerül a kóstoló kezébe, ha a sok
olvasnivaló után végre eljut a tábláig is.
A 45 %-os tejcsokoládé kakaóbabok
apró darabkáival készült. A csokoládé a készítői szerint egy életteli, kávé és
piros bogyósok ízeiben pompázó csemege.
Na, akkor lássuk is! A sima,
fényes felületű, középmély barna színű tábla igencsak tetszetős. Illata
vaníliás-édeskés. Ízében inkább tejkaramellás, s valóban pirosbogyósok jutnak
még róla eszembe, ami leginkább a fogaim között széptroppanó kakaóbabtöret
darabkáknak köszönhető. A tejcsoki és a kakaóbab úgy duettezik egymással,
mintha két különböző egyéniség versengene a „Ki a legjobb?”-címért. Szerencsére
azért, sikerül néha egymásra találniuk a páros tagjainak s akkor eszméletlen
finoman egészítik ki egymást. Jó cukor-sav egyensúly jellemzi-talán ez a
leginkább hangsúlyozandó ebben a csokoládéban.
Lecsengése hosszú, ami
elsősorban a kakaóbabnak köszönhető, de a karamell is egész sokáig kitart a
szájban, hogy aztán a végén alázatosan átadhassa helyét a babszemek
pörköltmagvas-piros bogyós utolsó-utáni-ízének.
Minőség: nagyon jó (+)
Megvásárolható: Jordi’c
Chocolate
50 g/ 85 Kč
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése