Végre megérkezett ezen a héten a
várva várt karácsonyi csokicsomagunk. Érdemes volt rá ilyen sokat várni. Ez a csomag
az intenzitás jegyében összeállított válogatás a világ legjobb bean-to-bar
táblái közül.
Az 5 csoki közül a Pralus
100%-os kis táblácskája a
legintenzívebben kakaós, csersavas-savas (nem véletlen, hogy ebből csak
egy kis ízelítőt kaptunk), de ez talán érthető is egy ilyen magas kakaótartalmú
csokoládénál. Ennek ellenére mégis egész jó, így „kis dózisban adagolva” bátran
fogyasztható.
Hasonlóan intenzív, de azért
kicsit talán „emberközelibb” a Chocolat Bonnat Asfarth névre hallgató rendkívül
karakteres táblája.
A francia Bonnat cég országa
első bean-to-bar csokoládét készítő üzeme, amelyet 1884-ben Felix Bonnat
alapított Voironban. Ezt a tradicionális műhelyt ma Stéphane Bonnat
csokoládémester igazgatja. Röviden, a csokijaikra az ízgazdagság és a
selymes-krémes állag jellemző.
Kicsit hosszabban bemutatva
tevékenységüket, igazi csokifanatikusok az biztos. Kakaóbabjaikat a világ minden
tájáról válogatják csokijaikhoz: Madagaszkár, Jáva, Kuba, Brazília,
Venezuela, Elefántcsontpart, Haiti csak néhány azon termőhelyekről, ahonnan az alapanyagot beszerzik single origin tábláikhoz.
Mindemellett a perui
kakaótermelést is segítik, az ottani szemléletváltást (ti. a kokacserje
termesztéséről a kakaótermelésre való átállással) forszírozó programok
támogatásával. Sőt, Stéphane Bonnat még egy érdekes hobbival is bír. Antik
csokoládé készítő eszközöket gyűjt.
Mi ez, ha nem megszállottság a
szakma iránt?
Különlegesen karakteres, Grand
Cru csokoládéik egyike ez a tábla is, amelyben a „terroir-jelleg” igen csak
megfigyelhető. Az indonéziai csokoládé Szumátra északnyugati részéről, egész
pontosan Asfarth területéről származik, innen a névválasztás is.
A 65 %-os darkmilk csokoládé és
testvérei a Surabaya, illetve a Java mindegyike igazi nagyágyú a tejcsokoládék
kategóriájában.
Az Asfarthra visszakanyarodva, a
csomagolása élénk sárga színű, azonnal felhívja magára a figyelmet. Számomra
picit retro hatású a design és jó sok információval megáldott, de, aki kicsit
is jártas a csokikban, az tud olvasni a sorok között és tudja, hogy
Indonéziától nagyjából mi várható.
Maga a tábla elegáns megjelenésű,
szép vékony kis kockákkal tagolt. Közepén a Bonnat Voiron név mutatós. Mély színű,
viszonylag fényes, kissé morzsás és nagyon picit ragadós felületű, tompán
roppanó, de szép törésvonalú.
Illatában -kibontva a belső
csomagolást- azonnal felszáll a füst. Nagyon jellegzetes. Ennek
hátterében az áll, hogy Indonézia térségében nagyon magas a páratartalom, így a
kakaóbabok napon szárítása nehezen megoldható. Sokan épp ezért nyílt tűz fölött
szárítják a a babokat a megfelelően alacsony nedvességtartalom eléréséig. Ettől
pedig a babok is szépen átveszik a füst illatát, amit egészen Európáig magukkal
is hoznak, boldogítva az igazán markáns ízjegyeket kedvelőket. Van, akinek a
széna, az istálló, a sonka vagy épp egy boldogan nyargalászó tehénke illata jut
eszébe róla. Nekem a sonka és a legádázabb kubai szivar, amit valaha volt szerencsém szagolni, ugrott be, ahogy kutakodtam az emlékeim között. Ha túlestünk az első sokkon és várunk egy kicsit, akkor azért biztató
előjelként a tejkaramellásság is felbukkan ám benne.
Nem kell hát megijedni, tessék
megkóstolni! Meglepő, ahogy el kezdjük rágcsálni a krémes textúrájú,
bársonyos csokoládét ízében finom vajas, vajkaramellás, tejeskávés zamatok simogatják
az ember nyelvét és lelkét. Oh, igen ez jobb, mint az illata! Aztán pár másodperc múlva berobban egy ismert aroma! A két hete kóstolt ír Connemara whiskey tőzeges-füstös íze. Az illatnál azonban tényleg kellemesebb most az
érzetünk, még gyümölcsösség is feldereng benne halványan. A csoki maga
egyébként nagyon finom, jó arányú, de valahogy még szoknunk kell ezt a füstös stílust.
Minősége: nagyon jó (+)
Megvásárolható: Cocoa Runners
100 g/5,95 £
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése