2017. december 7., csütörtök

Cacaosuyo Piura Milk

A Cacaosuyo márka mögött álló cég egy a kakaótermelőkkel közvetlen kapcsolatban álló perui csokoládéműhely, amely a legjobb kakaóbabokat vásárolja fel a termelőktől, és egyben a magas árazás révén motiválja is őket arra, hogy minél nagyobb minőségben termeljenek. A névválasztás mögött a a Négy Suyo földjének kakaótermelő lakosai felé mutatott tisztelet áll.
Ennek megfelelően a csokoládé minden alapanyaga perui, még a hozzáadott vanília is hazai termelésből származik, méltán szerepel tehát a csomagoláson, hogy az „inkák titka” rejlik a táblában.

Az ősi erő hatalmát 2015-ben Angliában is megérezhették, hiszen abban az évben nemcsak aranyérmes, de kategióriagyőztes is lett az International Chocolate Award versenyén ez a csokoládé. A készítők vágya tehát, hogy Peru legjobb csokoládéját hozzák létre, ezt a szintet túl is szárnyalta, hiszen a világ tetejére is felért.

A színes csomagolása a benne rejlő sokszínűségről és mint megtudtam a perui textilminták színvilágáról is tanúskodik. Nagyon tetszik, hogy még a belső aromazáró fólia is hasonló formavilággal, megjelenéssel bír, mint a külső doboz, csak éppen színeiben más, az arany árnyalataiban játszik. Nagyon ízléses a megjelenés, úgy, hogy közben puritánságát is megőrizte.

A készítők igazi elkötelezettsége abban is megnyilvánul, hogy régi, eltűnőben lévő kakaófajtákat kutatnak és karolnak fel, amelyeket már a feledés homályába merülés fenyegetne. Céljuk, hogy e fajták ízeit megmutassák csokoládéikban és megőrizzék az utókor számára. Genetikai vizsgálatokkal is alátámasztják kutatásaikat és ezek eredményeit felhasználva akár fánként is külön szelektálják a termést egy-egy ültetvényen belül, a genetikai variabilitás alapján.

Ez a tábla szintén egy ritkaság, egy Piura tartomány őserdeiben felfedezett Criollo fajta kakaóbabjaiból készült. Érdekessége, hogy általában halványabb színűek a babjai (akárcsak egy Porcellana esetében), viszont cserébe nagyon aromásak.

E tábla színén egyáltalán nem tűnt fel, hogy halványabb kakaószemekből készült volna, mint az átlag. Az 50%-os kakaótartalom mellett és azontúl is, hogy ez egy tejcsoki, kifejezetten mély a színe. Enyhén vöröses barna. Felülete kicsit szemcsés helyenként, de egyébként sima. Állaga is inkább a kevésbé intenzíven feldolgozott csokoládék irányába mutat, de azért nem olyan, mint egy nyerscsoki.

Az illata tényleg „díjnyertes”, zseniális. Méz, vanília, tejkaramell villan be, de aztán mindezt felváltja egy ütős, tényleg valami ősi erővel a felszínre törő, szinte megfejthetetlen kakaó aroma.

Ízében is hasonlóan gazdag, de kiegészül még aszalt gyümölcsök zamatával, kajszi, mazsola édeskés ízei sejlenek fel benne. Édessége, savai, csersavai tökéletes arányban állnak. Nekem egyetlen része hagyott némi kívánnivalót, az a hosszúsága, merthogy eléggé rövidnek találtam, ahhoz képest, hogy mennyi minden rejlett benne.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Cocoa Runners, UK
70 g/ 7,95£

1 megjegyzés:

  1. Hogy érted azt, hogy régi kakaófajtákat karolnak fel, amik már majdnem a feledés homályába merültek?
    Mármint miféle kakaófajták vannak még a sima kakaóbabon kívül? Plusz felkeltette az érdeklődésemet a csokoládé a cikk miatt, esetleg valahonnan be lehet rendelni?
    Lehet rosszul láttam ,de mintha itt lett volna ilyen?
    https://www.ujsagomat.hu/lidl Vagy ez Brit? A Lidl meg német?

    VálaszTörlés