A Cacaosuyo márka mögött álló
cég egy a kakaótermelőkkel közvetlen kapcsolatban álló perui csokoládéműhely,
amely a legjobb kakaóbabokat vásárolja fel a termelőktől, és egyben a magas
árazás révén motiválja is őket arra, hogy minél nagyobb minőségben termeljenek.
A névválasztás mögött a a Négy Suyo földjének kakaótermelő lakosai felé
mutatott tisztelet áll.
Ennek megfelelően a csokoládé
minden alapanyaga perui, még a hozzáadott vanília is hazai termelésből
származik, méltán szerepel tehát a csomagoláson, hogy az „inkák titka” rejlik a
táblában.
Az ősi erő hatalmát 2015-ben
Angliában is megérezhették, hiszen abban az évben nemcsak aranyérmes, de
kategióriagyőztes is lett az International Chocolate Award versenyén ez a
csokoládé. A készítők vágya tehát, hogy Peru legjobb csokoládéját hozzák létre,
ezt a szintet túl is szárnyalta, hiszen a világ tetejére is felért.
A színes csomagolása a benne
rejlő sokszínűségről és mint megtudtam a perui textilminták színvilágáról is
tanúskodik. Nagyon tetszik, hogy még a belső aromazáró fólia is hasonló
formavilággal, megjelenéssel bír, mint a külső doboz, csak éppen színeiben más,
az arany árnyalataiban játszik. Nagyon ízléses a megjelenés, úgy, hogy közben
puritánságát is megőrizte.
A készítők igazi
elkötelezettsége abban is megnyilvánul, hogy régi, eltűnőben lévő kakaófajtákat
kutatnak és karolnak fel, amelyeket már a feledés homályába merülés fenyegetne.
Céljuk, hogy e fajták ízeit megmutassák csokoládéikban és megőrizzék az utókor
számára. Genetikai vizsgálatokkal is alátámasztják kutatásaikat és ezek
eredményeit felhasználva akár fánként is külön szelektálják a termést egy-egy
ültetvényen belül, a genetikai variabilitás alapján.
Ez a tábla szintén egy ritkaság,
egy Piura tartomány őserdeiben felfedezett Criollo fajta kakaóbabjaiból
készült. Érdekessége, hogy általában halványabb színűek a babjai (akárcsak egy
Porcellana esetében), viszont cserébe nagyon aromásak.
E tábla színén egyáltalán nem
tűnt fel, hogy halványabb kakaószemekből készült volna, mint az átlag. Az
50%-os kakaótartalom mellett és azontúl is, hogy ez egy tejcsoki, kifejezetten
mély a színe. Enyhén vöröses barna. Felülete kicsit szemcsés helyenként, de
egyébként sima. Állaga is inkább a kevésbé intenzíven feldolgozott csokoládék
irányába mutat, de azért nem olyan, mint egy nyerscsoki.
Az illata tényleg „díjnyertes”,
zseniális. Méz, vanília, tejkaramell villan be, de aztán mindezt felváltja egy
ütős, tényleg valami ősi erővel a felszínre törő, szinte megfejthetetlen kakaó aroma.
Ízében is hasonlóan gazdag, de
kiegészül még aszalt gyümölcsök zamatával, kajszi, mazsola édeskés ízei
sejlenek fel benne. Édessége, savai, csersavai tökéletes arányban állnak. Nekem
egyetlen része hagyott némi kívánnivalót, az a hosszúsága, merthogy eléggé
rövidnek találtam, ahhoz képest, hogy mennyi minden rejlett benne.
Minősége: nagyon jó (+)
Megvásárolható: Cocoa Runners,
UK
70 g/ 7,95£
Hogy érted azt, hogy régi kakaófajtákat karolnak fel, amik már majdnem a feledés homályába merültek?
VálaszTörlésMármint miféle kakaófajták vannak még a sima kakaóbabon kívül? Plusz felkeltette az érdeklődésemet a csokoládé a cikk miatt, esetleg valahonnan be lehet rendelni?
Lehet rosszul láttam ,de mintha itt lett volna ilyen?
https://www.ujsagomat.hu/lidl Vagy ez Brit? A Lidl meg német?