Sopronban zajlik az élet
mostanában, legalábbis gasztrofronton mindenképp. A város csokoládéműhelye
számukra eddig ismeretlen, új vizekre hajózott az elmúlt hónapokban. Úgy tűnik,
elég jó irányt vett a képzeletbeli Harrer-hajó. A hazai bean-to-bar csokoládék
horizontját igen nagy mértékben tágították új szortimentjükkel. Tej- és
étcsokoládék sorát készítik immár a kakaóbabtól a tábláig saját kézzel, saját
szakértelemmel és tapasztalatokkal. Igen, a tapasztalás talán a legfontosabb
ezen a területen, hiszen a csokikészítés teljes folyamatát egy kézben tudva,
már minden apró lépés más és más irányba terelheti a végtermék aromáit,
karakterét és persze az állagát.
A vélhetően (mert nem titkolt
célom végigkóstolni a teljes új sort) hosszúra nyúló cikksorozatom első
tagjaként Haitire esett a választásom. Az egykori spanyol gyarmat számára a
mezőgazdaság a legfontosabb bevételforrás. Ezen belül a kávé, a cukornád és a
banán mellett a kakaó a meghatározó termesztett növényük. A kakaótermesztés
gyökerei Haitin a XVI. századig nyúlnak vissza, amikor a spanyol Hernán Cortez
létrehozatta az itteni első ültetvényeket. Az utóbbi években növekszik a
kereslet a világpiacon az ország kakaóbab termése iránt. Ez a helyi termelők
számára nagyobb bevételeket jelent, ami nagyobb termelési kedvhez és javuló
minőséghez vezet. Ha minden Haitin termett kakaóbab olyan jó minőségű, mint
feltehetően e tábla alapanyaga, akkor kezdhetnek félni az eddigi prémium
babtermelő országok. Ez a tábla egyszerűen nagyon finom.
Picit hosszabban elemezve
nemcsak finom, hanem szép is. Egész mély vörösesbarna színe a 74%
kakaótartalomnak megfelelő. Mellesleg ez az egyik kedvenc árnyalatom csokiban.
Selymes a tapintása. Picit talán tompábban roppan, mint kellene, de ez semmit
nem von le értékéből. Kevésbé gyors olvadékonyság jellemzi.
Gazdag, intenzív aromakészlete
beindítja az ember fantáziáját. A mély kakaósság mellett, dohány, kis
tejeskávé, pörkölési jegyek garmada sorakozik fel. Ízébe az előbbieken túl még
egy kis pirított mandula érzete is bevillan. Cseranyagai boros nyelven szólva,
bársonyosak, s inkább a falat végén érezhetőek. Enyhe szárító hatás is
megjelenik a lecsengésben, de ez nem zavaró. Savai visszafogottak.
A végkonklúzióhoz legyen elég
annyi, hogy a kóstolás után rögtön kértem egy újabb táblát belőle...
Minősége: Nagyon finom (+)
Megvásárolható: Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
50 g/ 1700 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése