2015. június 30., kedd

Szántó Tibor Ben Tre Vietnám étcsokoládé

A csokoládé készítőjét nem kell bemutatnom, hiszen ezt megtettem már jó párszor. Vietnámot viszont annál inkább. Persze, most nem az országra gondolok, hanem sokkal inkább az országra, amely a kakaópiacon eddig kevésbé volt jelen. Mostanában azonban egyre többet hallani az ottani kakaótermelésről, amiben a francia Mourou műhelynek is nagy szerepe van, ők ugyanis nem bízták a véletlenre a vietnámi csokikészítést. Kakaóimport helyett létrehoztak ott (egész pontosan Ho Chi Minh városban) egy sikeres manufaktúrát.

Mikor is kezdődött Vietnám kakaótörténete? Valamikor az 1800-as években a franciák ültették az első kakaófákat ebben az országban, de aztán hamarosan más hasznosabbnak vélt növénykultúrákat telepítettek a helyükre. Az 1980-as években az oroszok is szorgalmazták itt a kakaótermesztést, de végül ez is kudarcba fulladt. Alig több mint egy évtizede újra fellángolt a kakaótelepítési kedv az országban, ami most már úgy tűnik tartósabbnak bizonyul, mint a korábbi kísérletek. Egy non-profit vállalkozás, az ACDI-VOCA a Mars céggel karöltve kezdeményezte a kakaó nagyobb ütemű telepítését, aminek eredményeként ma már 20 ezer ha fölött járnak. Főként Trinitarió fajtákkal dolgoznak, ami a minőségi, (azaz fine flavour) kakaó egyfajta zálogaként is felfogható.

Ennek tükrében lássuk, Tibor milyen „arcát” mutatja a köztudottan markáns, határozott karakterisztikával bíró vietnámi csokinak!

Bean-to-bar táblája a Mekong-delta vidékén lévő első osztályú ültetvény, Trinitario kakaóbabjainak felhasználásával készült. Érdekessége a táblának emellett, hogy indonéziai kókuszpálmacukorral egészítették ki a kitűnő alapanyagot.

Fénye, középmély barna színe, illatának friss füves, citrusos jellege nagyon jó hangulatot áraszt. Valami különleges csokoládé-élményt várunk ezek alapján. Nem csalódunk. Ízében rendkívüli egyéniség ez a csoki, máshoz aligha hasonlítható. Mézes-citromfüves, savas (!), hosszú lecsengésű. Csersavai a 70 % kakaótartalomnak megfelelőek. Nem kifejezetten olvadékony csoki, de a citrusos ízélmény annyira megdöbbentő, hogy az embernek eszébe sem jut a textúrával foglalkozni.

Egy kóstolón bemutattam ennek a csokinak az alapjául szolgáló kakaóbabokat és venezuelai kakaóbabokat egymás mellett „vakteszt” keretében. Mindenki el volt ájulva a vietnámi citrusosságától, de amikor megkérdeztem, hogy melyiket tartják igazán csokisnak, melyiket ennék rendszeresebben, akkor győzött a tradícionális venezuelai ízvilág (ez a kakaóbab is Tibor műhelyéből származott).

Nos, ez a csoki nekem nagyon ízlik, különleges, de elfogadtam és, ha őszintén a szívemre téve kell vallomást tennem, akkor (halkan jegyzem meg) egyet is értettem a többi kóstolóval. Kicsit olyan ez a csoki, mint a pezsgő a borok világában (tudom, azt is próbálják a „mindennapok” italává tenni, de azért nálunk ez  még mindig) klasszikus ünnepi ital. A vietnámi csoki számomra egy kuriózum, amit meg kell kóstolni, többször is akár, de nem szokványos, nem hétköznapi...

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
30 g / 990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése