A csokoládé készítőjét nem kell bemutatnom, hiszen ezt
megtettem már jó párszor. Vietnámot viszont annál inkább. Persze, most nem az
országra gondolok, hanem sokkal inkább az országra, amely a kakaópiacon eddig
kevésbé volt jelen. Mostanában azonban egyre többet hallani az ottani
kakaótermelésről, amiben a francia Mourou műhelynek is nagy szerepe van, ők
ugyanis nem bízták a véletlenre a vietnámi csokikészítést. Kakaóimport helyett
létrehoztak ott (egész pontosan Ho Chi Minh városban) egy sikeres manufaktúrát.
Mikor is kezdődött Vietnám kakaótörténete? Valamikor az
1800-as években a franciák ültették az első kakaófákat ebben az országban, de
aztán hamarosan más hasznosabbnak vélt növénykultúrákat telepítettek a
helyükre. Az 1980-as években az oroszok is szorgalmazták itt a
kakaótermesztést, de végül ez is kudarcba fulladt. Alig több mint egy évtizede
újra fellángolt a kakaótelepítési kedv az országban, ami most már úgy tűnik
tartósabbnak bizonyul, mint a korábbi kísérletek. Egy non-profit vállalkozás,
az ACDI-VOCA a Mars céggel karöltve kezdeményezte a kakaó nagyobb ütemű
telepítését, aminek eredményeként ma már 20 ezer ha fölött járnak. Főként
Trinitarió fajtákkal dolgoznak, ami a minőségi, (azaz fine flavour) kakaó
egyfajta zálogaként is felfogható.
Ennek tükrében lássuk, Tibor milyen „arcát” mutatja a
köztudottan markáns, határozott karakterisztikával bíró vietnámi csokinak!
Bean-to-bar táblája a Mekong-delta vidékén lévő első osztályú
ültetvény, Trinitario kakaóbabjainak felhasználásával készült. Érdekessége a
táblának emellett, hogy indonéziai kókuszpálmacukorral egészítették ki a kitűnő
alapanyagot.
Fénye, középmély barna színe, illatának friss füves,
citrusos jellege nagyon jó hangulatot áraszt. Valami különleges
csokoládé-élményt várunk ezek alapján. Nem csalódunk. Ízében rendkívüli
egyéniség ez a csoki, máshoz aligha hasonlítható. Mézes-citromfüves, savas (!),
hosszú lecsengésű. Csersavai a 70 % kakaótartalomnak megfelelőek. Nem kifejezetten
olvadékony csoki, de a citrusos ízélmény annyira megdöbbentő, hogy az embernek
eszébe sem jut a textúrával foglalkozni.
Egy kóstolón bemutattam ennek a csokinak az alapjául
szolgáló kakaóbabokat és venezuelai kakaóbabokat egymás mellett „vakteszt”
keretében. Mindenki el volt ájulva a vietnámi citrusosságától, de amikor
megkérdeztem, hogy melyiket tartják igazán csokisnak, melyiket ennék
rendszeresebben, akkor győzött a tradícionális venezuelai ízvilág (ez a
kakaóbab is Tibor műhelyéből származott).
Nos, ez a csoki nekem nagyon ízlik, különleges, de
elfogadtam és, ha őszintén a szívemre téve kell vallomást tennem, akkor (halkan
jegyzem meg) egyet is értettem a többi kóstolóval. Kicsit olyan ez a csoki,
mint a pezsgő a borok világában (tudom, azt is próbálják a „mindennapok”
italává tenni, de azért nálunk ez még
mindig) klasszikus ünnepi ital. A vietnámi csoki számomra egy kuriózum, amit
meg kell kóstolni, többször is akár, de nem szokványos, nem hétköznapi...
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
30 g / 990 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése