A kaliforniai The Tea Room csokoládé kézműves manufaktúra
megálmodója a svájci Heinz Riemann. 2007-ben jött létre a vállalkozása és azóta
rengeteg díjat zsebeltek be a különböző termékei. Sőt, 2014-ben az
International Chocolate Salon az USA legjobb csokiműhelyének választotta.
Különlegessége az újfajta termékekben rejlik. A tea és a
csokoládé ilyenjellegű és szintű elegyítése merőben másnak számít, mint a
legtöbb hasonló termék. Szándékosan használom az elegyítés szót, mivel
ellentétben sok más teás csokival, ezesetben nem érezzük a tealevelek keltette
szemcsés érzetet a csokikban. Állítólag egy spéci ún. infúziós technikával
kerül a tea csokoládékba.
Néhány példa ebből az izgalmas, 13 darabos csokoládékollekcióból:
fehércsokoládé mézzel és kamillával, jázminteás tejcsokoládé, málnás rooibos
teás tejcsokoládé, lapsang souchong teás étcsoki, stb.
Ezek közül én most a Green Earl Grey, vagyis a zöldteás,
bergamottos, 60 %-os étcsokoládét kóstoltam.
Szeretem, ha egy csomagolás ilyen kompakt, mint ennek a
doboza, jó kézbe venni. A zöld szín utal a teára. A betűk dombornyomottak. A
feliratok árulkodnak arról, hogy ennél a műhelynél igyekeznek mindenféle
elvárásnak megfelelni. Az USDA (U.S. Department of Agriculture) által is
organikusként besorolt termékről van ugyanis szó. Emellett, amit még
„tud”:glutén-, GMO-mentes és kosher is egyben. 2009-ben ez a csoki Gear Award
díjat nyert.
Sok mindent tudunk már róla, csak azt nem, hogy milyen az
íze. Kibontom hát az aromazáró tasakot. Egyből egy citrusos fuvallat árad szét
belőle. A csokoládé diszkrét kakaós jegyei csak ezután és csak rövid időre
képesek áthatolni a bergamott (amely egy citrusféle) keltette gyümölcsösségen.
A tábla kinézete relatíve egyszerűnek mondható, nincs a kockákon
logó, sem egyéb minta. Amolyan hagyományos tábláscsoki látszatát kelti (persze
ez nem baj, csak tény). Pici fény, középmély barna szín jellemzi. Érzetre pedig
sima, és azonnal szembetűnik, hogy milyen vékony. Ennek megfelelően szinte
csengő hanggal roppan. Nagyon jól törik.
Közepesen gyorsan olvad. Finoman kesernyés a csokoládé,
savai nem, inkább a bergamott citrusos jegyei érződnek benne. A zöldtea valahol
a falatka közepén villan fel. Nagyon hosszú a lecsengése, amiben a bergamott és
a csokoládé kel versenyre egymással. Kellemesen selymes az érzete.
Nem szeretem a teás csokikat, pláne nem a bergamottot. Teát
csokival, az igen, de teát csokiban, az eddig nem annyira jött be. Most viszont
ízlett ez a kombináció. Ha kicsit teltebb lenne a csoki, akkor akár teljesen le
vett volna a lábamról. Így is azt gondolom, azonban, hogy nagyon jó.
A cég ajánlása szerint érdemes ezt a táblát egy pohárka
Pinot noirral, esetleg Tempranilloval együttkóstolgatni, még nem tettem meg, de
ami késik, nem múlik...
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
51 g/ 1300 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése