Egy szép kis gyűjtemény kóstolgatásával töltöttem a
Valentin-nap egy részét. Micsoda megterhelő feladat, ugye?
A gyulai Cadeau Manufaktúra gyökerei 1840-ig
nyúlnak vissza. Bonbonjaik kiműveltek, gazdag választékban állnak
rendelkezésére az édesszájú vendégeiknek. Ebbe a palettába nyertem most én is
némi betekintést, a következő bonbonok révén.
Konyakmeggy
Leírása szerint: Pándy meggy cherry brandyvel,
étcsokoládéburokban. A csomagolása és formája a hagyományos konyakmeggyes
külsőről árulkodik. Megkóstolva, az ízére is ez jellemző. Kicsit talán jobban
is érvényesülhetne a meggy íze, mert nekem inkább a brandy érzete volt
intenzívebb.
Rózsaborsos bonbon
Étcsokoládé krémbonbon rózsabors ízesítéssel. Itt a csoki
jól roppan, de eléggé morzsálódott vágáskor. A borsosság nekem tetsző módon
csak enyhén érződött, de még így is sok a csoki kesernyéssége és a rózsabors
együtt.
Rumtrüffel
Morgan kapitány csokoládékrémje, borzas étcsokoládéban. Sir
Henry Morgan bonbonja igazán jól sikerült. Szerencsére nem dőlt bele túl sok
rum, ahogy a kalózkapitány valószínűleg szorgalmazta volna a nagyobb
mennyiséget. A „Sportszeletet” idéző ízű desszert jól sikerült. Finom a
ganache, finom, kellően roppanó a borzas kéreg. Ez volt az egyik kedvencem.
Mojito bonbon
Lime és menta frissítő íze Bacardi rummal párosítva. Igazán
izgalmasan hangzik ez a jellemzés. Szép zöld virágos, csepp alakú étcsoki
bonbon. Nekem azonban inkább az After Eight jutott az ízeiről eszembe, semmint
a koktél. Igaz, ezt a klasszikus csokit jobban is szeretem, mint a Mojito
koktélt.
Maya bonbon
Karamellizált mézes tejcsokoládékrém, mogyorúnugát alapon,
étcsokoládébevonattal. Miért éppen maya, azt nem tudom, de tény, hogy mind
külsőleg, mind belsőleg megnyerő ez a csemege. Ami pedig a lényeg, hogy megkóstolva
úgyszintén!
Libagége bonbon
Mandulagrillázs mandulanugátba töltve, tejcsokoládéval
burkolva. Ennél értem a nevet (lásd: alakja, biztosan az előzőnél is arra
utaltak), de talán nem ez a legtalálóbb, legcsábítóbb megnevezés. Erőteljesen
grillázsos, a mandula pörkölése intenzív. Emellett még a karamell és a tejcsoki
íze is jól tetten érhető. Kicsit talán édesebb a kelleténél.
Kávés tallér
Csokoládétallér tejszínes kávékrémmel töltve. Ötletes, hogy
az étcsokis tallér tetején tejcsoki kávészem a dísz. Elrágcsálva, valami
kvarcogott a fogaim alatt. Íze amolyan igazi „feketés”, mint, amikor reggel
valaki munka előtt megiszik egy jó erőset, úgy „hat”.
Ír kávé bonbon
Whisky krémmel és kávé krémmel töltött tejcsokoládé
desszert. Az alkohol kicsit erőteljes, de nem tud azért dominálni a kávé
felett. Édeskés, de hosszú, jól eső íze van, az előzőnél jobb harmóniával.
Jamaica bonbon
Jamaica rumos csokoládéval töltött csokoládédesszert. Az
elegáns vonalvezetésű, tömzsi bonbon ízeivel kevésbé varázsolt el. A rum
érződik rajta, de még valami olyan füstös kesernyésség is, ami nagyon eltolta
az arányokat.
Kalamajka bonbon
Citrusgyümölcs karamellkrém tonkababbal fűszerezve,
étcsokoládébevonattal. A „csomagolása” egyszerre retrós és modern. Jó illatú,
amin a tonka miatt nem is csodálkozhatunk. Felismerhető ízek. A közepén
kifejezetten tetszett, de a lecsengése valahogy már kevésbé.
Extra pisztácia
bonbon
Pisztáciamarcipán rétegen fehércsokoládés pisztáciakrém
étcsokoládéban. Ízében marcipános-olajos, kicsit tömény, de jó ízű. Intenzív,
de nem túláradó.
Erkel szelet
Diómarcipán, triple-seckel ízesített fehércsokoládékrémmel
rétegelt desszert. Szép hangjegyekkel diszített négyzet alakú forma. Furcsa
törkölyös íze van. Ha ezen túltesszük magunkat, akkor viszont jön egy
diós-rumos íz, ami már kellemesebb.
Citromfüves bonbon
A citromfű üde íze rejlik ebben az étcsokolédkockában.
Sokszínű, csíkos tetejű bonbon. Jólesű citromfüves aromák lengik körül
illatban. Ízében a csokoládé jól kiegészíti a citrusos jegyeket.
Csipkerózsika bonbon
Csipkebogyólekvárral ízesített, fehércsokoládékrémmel
töltött krémdesszert. A fehér rózsa valójában rózsaszínes belsőt takar. Kevésbé
érződik a csipkebogyó. Az édességén túl nem sok intenzitást mutat.
Balzsamos mangóbonbon
Mangókrém egy csepp balzsamecetredukcióval étcsokoládé
burokban. Tetszetős, fényes csokoládékéreg jellemzi. Illata diszkrét,
zamataiban viszont jól felismerhető a trópusi gyümölcsjelleg. Kiegyensúlyozott
sav-cukor és kesernyésség arány.
Amaretto bonbon
Tejcsokoládéba töltött keserűmandulalikőrrel puhított
marcipántöltelék. Enyhe illatok, ízek. A tejcsoki édességét a mandulalikőr jól
ellensúlyozza, de rövid a vége és kevésbé hagy mély nyomot a kóstolóban.
A válogatásban szereplő étcsokoládés bonbonok 64 %-os
kakaótartalmúak, a tejcsokoládék 33 %-osak, a fehércsokoládé 30 %-os
kakaóvajtartalmú.
Az általam legjobbnak ítélt bonbonokat kiemeltem, szívesen
ajánlom őket.
Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
200 g/ 3400 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése