2013. november 2., szombat

Szántó Tibor Peru Raw

Szántó Tibor immár messze földön híres területszelektált csokijairól. Ezúttal egy olyan ország kakaóbabjának gyümölcsét kóstoltam Tibor repertoárjából, amelyet a kakaó egyik, hanem az őshazájának tekinthetünk. „Nyers” változatával különösen érdemes megismerkednie mindenkinek, aki egy kicsit is kíváncsi a kakaóbabok eredendő ízjegyeire. A csoki nyerssessége nem a durva csersavasságban, hanem inkább abban nyilvánul meg, hogy a visszafogott hőmérsékleten történő fermentálása révén diszkréten ugyan, de jól tetten érhetően, felesleges „adalékok” nélkül adja vissza a gyümölcs ízjegyeit.

A csoki minőségéről az, hogy első osztályú ültetvényről származó nemes Criollo kakaóbabok felhasználásával készült sokat elárul. Összetevői alapján is látható, hogy nincs benne semmi más, csupán a kakaóbabok jelentik az alapját a csokinak. A kakaómassza és a kakaóvaj 70 %-át teszi ki, amihez csak egy kis finomítatlan nádcukorot adtak.

A csomagolás és a tábla a megszokott formavilággal, puritánsággal jellemezhető. A csokoládé színe gesztenyevörösbehajló. Felülete sima, nem morzsás, kissé matt. Kézben csak kicsit olvadékony. Egész jól roppan, egyenletes törésvonallal, de ennek nyomán is látszik már, hogy kissé szemcsés lesz az állaga.

Illata paprikát, fahéjat, kis dohányos füstösséget juttat eszembe. Egyszerre érzem markánsnak és puhának az aromáit. Ahogy nyílik, az illata egyre finomodik.

Mikor harapok belőle, érzem, hogy kissé szemcsés, ami a finomítatlan nádcukornak is köszönhető. Ahogy forgatom a fogaim között, azt érzem, hogy csak lassan olvad el, de nem marad egy csomóban, ahogy a gyengébb minőségű csokik esetében tapasztalható, hanem inkább arról van szó, hogy hagy időt a zamatok kiteljesedésének. Savassága, csersavassága elenyésző. Az illatok teljes egészében összhangban vannak az ízekkel. Kicsit továbbgondoltam a csokit és egy kis vörösborral is gazdagítottam az ízélményt. Bár a bor, amivel párosítottam, ászkolt volt, mégis az összbenyomásban hihetetlenül barrique-os ízek alakultak ki. Meglepő volt, hogy kihozta a fahordót a borból.

Közepes hosszúságú, nem nehézkes, kellemes, jó csokoládé a maga tiszta, őszinte ízeivel.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
60 g/ 1450 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése