Horváth János nevét már a Csillagó csokoládék kapcsán ismerhetjük. János most alkoholos csokoládéival veszi le lábáról a
csokoládérajongókat. Az útkeresés első lépései igazán jól sikerültek. Az Illa csokik
hazai nedűk és belga csokoládék kompozíciójával jelennek meg immár szerte az
országban a különböző fesztiválokon, csokoládéboltokban.
A hétféle íz hétféle élményt és talán ugyanennyi
ízlésvilágot is magában rejt. Hiszen van, akinek a fehércsokoládé a kedvence,
az bizonyára nem csalódik az Irsai Olivér borral kombinált bonbonban. Aki a
markánsabb ízeket keresi, annak a Sao Thomé csoki Cabernet sauvignon, chili és
vadbors együttese nyújthat különleges pillanatokat. Az aszús, a szilvapálinkás
és a meggypálinkás bonbonok vélhetően a hagyományos ízek kedvelőihez találják
meg gyorsabban az utat.
Miután végigkóstolgattam a sort, természetesen nekem is lett
kedvencem. A gönci barackos-gyömbéres és a most újrakóstolt Kékfrankos rosés
bonbon vitte el a pálmát.
Ez a bonbon egy Kékfrankos rosé borkrémmel készült finomság,
amelyet még málnával és kandírozott rózsaszirommal is megbolondított a készítő.
A felhasznált bor a kötcsei (Balatonboglári borvidék) Gutman Pince Kékfrankos
roséja volt, amelynek jellemzői a korábbi kóstolóim során az élénk savak és a
hangsúlyos piros bogyós ízek voltak. A készítő ezeket a liofilizált málnával tette
még hangsúlyosabbá. Ha mindez pedig még nem lenne elegendő, akkor a kandírozott
rózsa teszi fel szó szerint a koronát a bonbonra, úgy, hogy az látványban se
legyen utolsó.
A csomagolás ötletes, bár talán kevésbé praktikus. Mi az,
ami tetszik benne? A színvilága a rosé borokat idéző barackvirágos pöttyökkel
tarkított. Egy része viszont átlátszó, amelyen keresztül bepillantást
nyerhetünk a csomag tartalmába. Nagyon kifinomult érzékkel oldották meg, hogy
látszódjon is, mi rejlik odabent, ugyanakkor ne azt a jól ismert (és kicsit
talán már elcsépelt) módszert alkalmazza, ami a teleszórt (én csak így hívom
ezt a trükköt) csokik látványvilágára hajaz. Éppen csak mutat magából valamit a
sejtelmes külcsín.
Mi az, amivel gondom volt? A dobozt kibontani nem volt túl
egyszerű, ami lássuk be egy csokira éhes és minden tekintetben kíváncsi egyén
számára igazi kihívást jelentett. Eltartott egy darabig, amíg hozzájutottam a
jól elbújtatott falatkákig, de megérte. 6 darab bonbon sorakozik az elválasztó
rekeszekkel jól lehatárolt belső dobozkában arra várva, hogy valakinek legalább
hat boldog pillanatot okozhasson.
Közepesen fényes, őzbarna Arriba csokoládé alkotja a kérget.
Illata ezúttal kicsit a nugátra emlékeztető. Selymes tapintású, jól roppan,
kellően vékony a csokiréteg. Belsejében habkönnyű borkrém lakozik. Nem intenzív
az íze, inkább könnyedsége az, ami jól esik benne. Kiegyensúlyozott a savassága
és az édessége. A liofilizált málna a falat közepén diszkréten beköszön. Majd,
ahogy szétrágom az egészet és persze a rózsaszirmokat is, azok szinte
berobbannak a szájba, de szerencsére nem túl agresszíven.
A végén közepesen hosszú lecsengéssel búcsúzik az ízlelőbimbóinktól
a málna, a rózsa zamata ami egy pillantra még elegyedik finom vajassággal is,
mielőtt végleg elcsendesedne.
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
66 g/ 1400 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése