2013. május 26., vasárnap

Harrer Alto el Sol


Egyre csak kóstolgatom a Harrer-csokikat, de csak nem sikerül a végére jutni a teljes palettának. Persze, ha sok olyan jó csoki jön még, mint amilyenek az eddigiek voltak, akkor azért azt hiszem, könnyen megküzdök majd a feladattal...

A területszelektált csokik sorából most egy ritkaságot szemeltem ki, amely Alto el Sol ültetvényből származik. A perui San Martin tartományban, az Amazonas-menti esőerdőben található kis termőhely igazi kuriózum.

A csokoládé csomagolása és táblája a már ismert formavilággal bír. A hátoldalán található aromatérkép tanúsága szerint a 65 %-os csokoládé kakaós, kissé édes, gyümölcsös, kesernyés és savanykás, enyhe pörkölési jegyekkel. Bíztató ez az összkép...

Kibontva, egy igazán fényes és sima tábla jelenik meg előttem. Felülete azonban morzsás, de nem szemcsés és nem is ragadós.

Illata közepesen intenzív kakaós jelleggel indul. Majd egy kis banános illat suhan el az orrom előtt. Hm, érdekes és kellemes ez az aroma.

Török egy darabkát belőle. Lévén, hogy nincs kockákra osztva, elég nagy részt sikerül lepattintanom ahhoz, hogy jól ki tudjam elemezni az ízeit. Jó hanggal roppan kézben és szájban is, de nem túl gyorsan olvad. 

Elég sok banános turmixot iszom mostanság, így azonnal beugrik annak íze. Rendkívül banános a csoki. Kicsit tán intenzívebb is ez ízben, mint illatban. Amit még lehet érezni benne, az a fent említett aromaprofil tökéletes mása. Az édesség, a savasság, a kesernyés és kakaós jegyek, nagyjából egy-egy arányban jönnek elő belőle. Egyik sem uralkodik el a másikon. A lecsengése hosszú, édeskés-banános-vaníliás.

Nagyon finom ez a csoki, nem összetett, de ez a jó arányú banánosság mindenképp említést érdemel. Kiválóan lehet érzékeltetni vele a termőhelyspecikikus csokoládék különleges, egyedüli karakterét, amely minden rásegítés (mesterséges, vagy egyéb hozzáadott aroma) nélkül is kelleően érezhető.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Harrer Chocolat
50 g/ 990 Ft  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése