A Lidl márka J.D. Gross sorozatából most a karamellest kóstoltam meg. A 70 %-os csokoládé a már megszokott ecuadori Los Rios régióból származó kakaóbabból készült. A csomagolása is a jól ismert formákat, színeket hordozza.
Egy kis történelem. Talán kevesen tudják, hogy a karamell valószínűleg a XVII. században készült először Amerikában. Neve a latin cannamella szóból eredeztethető. Ez egyébként annyit jelent, hogy cukorsüveg. Sokféle vajból és cukorból készült karamellás süteményt készítettek akkoriban. Nagy divatja lett a jól eltartható nassolnivalónak, míg végül már többszáz cég foglalkozott a karamell gyártásával. A kontinensünkön „természetesen” a francia cukrászok kezdtek el foglalkozni vele először.
Ezúttal ezt a finomságot étcsoki köntösbe bújtatottan kóstoltam meg. Sima, fényes felületű, mély barna, roppanós. Illata visszafogott, enyhén karamelles, füstös, de leginkább kakaós (meglepő módon).
A szájban lassan olvad a magas kakaótartalomnak köszönhetően. Picit savanykás, füstös a csoki, de az összbenyomás jó. Krémes-tejes érzet keveredik a csoki kesernyéjével. A roppanó karamellaszemcsék édessége jól harmonizál a csoki kis savanykásságával.
A lecsengés közepesen hosszú és leginkább a karamell marad meg hosszan benne. Jó ez a csoki. Nem különleges, de nekem ízlett, annak ellenére, hogy annyira azért nem rajongok a karamellás csokikért. Valahogy úgy éreztem sokkal jobban passzol az íze az étcsokihoz, mint a tejcsokihoz. Persze ez a változat is lehet jó, de sokszor túl édes a karamellás tejcsoki. Ez a tábla viszont egyáltalán nem édes összességében, inkább mondanám, hogy jó arányú. Ha pedig az ár-értéket nézzük, akkor még inkább jó ez a csoki.
Minőség: nagyon jó
Megvásárolható: Lidl
125 g/ kb. 400 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése