November havi kóstolónk kicsit más formában zajlott, mint az eddigiek. Meghívott előadónk Csendes Zsolt, pálinkaszakértő irányításával kaptunk betekintést a pálinkák világába. Kóstolónk tárgya -nevezetesen a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó párlatok- ezúttal kicsit megriasztotta a Pincefalvak Borklub résztvevőit.
Akik végül mégis úgy döntöttek, hogy bevállalják ezt a korántsem egyszerű feladatot, igen kellemes hangulatban töltötték az estét (a harmadik pálinkától pedig már felettébb vidáman) és bizony sokat tanultak a párlatokról, illetve azok bírálatáról.
Ezúttal a húsz pontos bírálattal ismerkedtünk meg, amely a párlatok esetében kicsit más a borokhoz képest, hiszen a 20 pont, az szinte alapkövetelmény, ahhoz, hogy bronzérmet kapjon az adott tétel. A pálinkák szépségeit, értékeit külön, plusz pontokkal értékelik a hozzáértők. Na, nem mi. Mi csak ámultunk-bámultunk az illatok-ízek kavalkádjában. Lendületes, esetenként túlzó pontozásunkban szakmai vezetőnk „korlátozott” bennünket, annak érdekében, hogy azért a realizmus határain belül mozogjunk.
Agárdi Pálinkafőzde Tokaji sárga muskotály törkölypálinka
Színben az elvárásoknak megfelelő. Diszkréten indul illata, de aztán szépen kibontakozik a muskotályos fűszeresség, parfümösség. Üde, kellemes, nem túl intenzív. Ízben némi vegetalitás figyelhető meg. Selymes, de kicsi édeskés-kesernye érződik a végén. Lecsengése kellemesen hosszú. 22 pont
Nagyvázsonyi Mazsolaágyon érlelt szőlőpálinka
Ez az Olasz rizling szőlőpálinka színében nyilvánvaló okból kissé mélyebb, mint az előző, de ez is kevés, túl halvány. Illata töppedt szőlős, fás, kicsit talán még kocsányra is emlékeztető. Némelyeknek a sherry jutott róla eszébe. Utóíze karcos és nem finoman kesernyés. 18 pont
Tokaj Kereskedőház Tokaji Aszútörköly pálinka
Szinte minden alkalommal van olyan kóstolt tétel, amely megosztja a társaságunkat. Most ez volt a legvitatottabb. Volt, aki egyenesen kizárta volna, míg mások azért megvédték. Sárgás színe még nem árult el sok mindent a pálinkáról. Illata eleinte érdekesen gumis-édeskés. Íze fás, csokis és kesernyés. Az aszutörkölyre jellemző botrytiszes jelleg hatja át az egész pálinkát (na, ez volt, ami egyeseknél kiütötte a biztosítékot, mondván, hogy „túl sok és nem finom”). 19 pont
Henriett Rizling törkölypálinka
A szellemi vezetőnk pálinkáját kóstolgatva, hogy is mertünk volna bármi rosszat mondani. Na, jó, mivel vakteszt volt, így nem tudtuk, hogy kinek a termékét vizsgálgatjuk épp. Átlátszó színe semmit nem jelzett előre. Illata azonban már sokat sejtetőbb volt: vanília, fahéj. Ízben mindenz kiegészült mazsolával, kesernyésséggel és alkoholos érzettel. Ennek ellenére mégis a lecsengése selymesen simogatta torkunkat. 22 pont
Árpád Pálinkafőzde Zölddió párlat
Zölddió? Hogy kerül ez ide? Na, igen, mi is meglepődtünk. A titok nyitja, hogy törkölypálinkában érlelték. Így már világos volt a helye. Úgy meg aztán főleg, amikor megkóstoltuk. Zöldesbarnás szín. Illata édes-mézeszserbós, diós. Íze ugyanez, hosszan, nagyon hosszan. Selymes, telt, kerek, mégsem lomha. Igazán finom. Ez volt az egyik kedvencünk. 23 pont
Várda-Drink Seprőpárlat
Színe átlátszó. Illata diszkrét, de friss, ropogós. Sajnos megkóstolólva kellemetlenül magas az alkohol. Kis szőlővirág illat, íz érződik benne, de azon túl semmi. Selymes az utóíze, de egyszerű. 18 pont
Henriett Borpárlat
Áttetsző. Selymes, de inkább semleges illat, íz. Édeskés, gyümölcsös íz, mint ha faeper lenne. Savas utóízű. Szárazpróbája tisztára olyan, mintha bor lett volna a pohárban. 20 pont
Henriett 5 éves Brandy
Tölgyfahordóban érlelt. Így színe borostyánosan barnás. Illata gazdag, méz, vanília, puncs, kókusztekercs. Íze fanyarkás, de finom és még jobban érződnek az illatban is felismert aromák. Hosszú, finom és tökéletes. 23 pont
Pelle Furmint Szőlőpálinka
Illata, íze finoman gyümölcsös. A Furmint szőlő finoman almás íze is érződik. Testes, de nem eléggé intenzív. Amolyan diszkrét elegancia jellemzi ezt a pálinkát. 20 pont
Madarasi Bodzapálinka
Amolyan János-áldásként választottuk a vinoWonka szortimentjéből ezt a párlatot. Színe átlátszó. Illata felismerhetően bodzás-vegetális, de van egy éteres illat és íz is benne, ami kevésbé kellemes. Kerek, viszonylag intenzív és hosszú, de az alkohol kilóg belőle. 19 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése