Aki a környékén jár, mindenképp látogasson el a Borka-boltba
(Velence, Balatoni út 65.), mert ott bizony rengeteg csemege közül válogathat!
Hazai és helyi termékek sorától duzzadó polcokkal várják a gasztronómia
szerelmeseit. Tejtermékek, sonkák, szalonnák, különböző sütik, kekszek, glutén-,
laktózmentes élelmiszerek, rágcsálnivalók, üdítők és még folytathatnánk a sort,
hogy mi mindent lehet náluk vásárolni. Rendszeres kóstolóikon helyi termelők
boraival szívesen be is mutatják a fenti csemegéket.
Ezek közül is kiemelkedik saját termékeik kínálata. A
Velence környéki ültetvényeik gyümölcseiből készült szörpök, gyümölcslevek,
aszalványok mind azt mutatják, hogy mindennek ellenére igazán a
gyümölcstermesztés a tulajdonosok „szívügye”. Nemcsak termelik, de saját
kezűleg fel is dolgozzák gyümölcseiket és ízlésesen csomagolva tálalják vendégeik
számára.
Az általam eddig kóstolt csemegék igen különböző, de finom
termékek. Az ötletes diós-körtés, vagy almás-diós tekercsük nagyon ízlett. Frissen
préselt, rostos meggylevük, ha lehetek ennyire nagyképű, a mi saját
termésünkből készült meggylevünkhöz hasonlóan nagyon finom, jellegzetes
ízvilágú, intenzíven visszaadja a gyümölcs friss zamatát.
Aszalt paradicsomjuk -véleményem szerint- az egyik legjobb a
piacon fellelhetők között. A hidegen
sajtolt bio napraforgóolajjal, tökmagolajjal, fokhagymával, friss bazsalikommal
készült termék gyorsan elkopott a hűtőnkből.
S hogy mi köze mindennek a csokoládéhoz? Nem olyan rég
bekukkantottam én is a kis velencei boltba, ahol lehetőséget kaptam, hogy
megkóstoljak jó néhányat a saját aszalványaikból készített drazsékból. Ezek
száma és sora szintén igen nagy és változatos (aszalt meggyes, szilvás, körtés,
kajszis, stb.). Mindegyikük tartósítószer- és adalékanyag-mentes. A gyümölcsök
hagyományos aszalással készültek.
A meggy és a szilva saját ültetvényből származik, kézi
szedést és válogatást követően került a feldolgozóba. Előbbi fajtái: Érdi
bőtermő, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi. A szilvák pedig Cacanska rana, lepotica,
Stanley és Besztercei fajták.
A drazsék fehércsokoládé, 39 %-os tejcsokoládé és 60 %-os
étcsokoládé felhasználásával készülnek. Számomra a legjobbnak a tejcsokis verziók bizonyultak. Az
étcsokisak kicsit túl kesernyések voltak, a fehércsokisak pedig túl édesek.
Ha ki
kellene emelnem a legjobbat a sorból, akkor az aszalt körtés-diós tejcsokoládét
mindenképpen az elsők között említeném, mert ennek volt a legjobb az
ízharmóniája. Zserbós ízhatása különösen tetszett. A fehércsokisok közül az
aszalt kajszi kis savassága jól fel tudta venni a versenyt a fehércsokoládé
édességével. Hasonló volt a helyzet az aszalt szilvás-fehércsokis drazséval is.
Nekem ez a három jött be leginkább a kóstoló során, de a drazsé-kedvelők
biztosan megtalálják a saját ízlésüknek megfelelőt. Ha pedig valaki szeretne
hozzájuk bort is kóstolni, számára is szép kis sorral áll a bolt
rendelkezésére!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése