Alig, hogy újra elkezdtünk
csokikat kóstolni, máris egy hamisítatlan műremekkel hozott minket össze a
sors.
A svéd származású Bertil Åkesson neve a csokoládé piacon igen jól cseng.
Munkájának talán egyik legfontosabb gyümölcse ez a tábla, amely mindent
bemutat, amit csak egy single plantation (vagyis ültetvényszelektált) csoki
elénk tárhat. Åkesson Bejofo Estate névre keresztelt birtoka Madagaszkárban
található, a híres Sambirano-völgyben. (Csak így zárójelben jegyezném meg, hogy
a mérete kb. 2000 ha!) Ez a 100 %-os Criollo kakaóbabokból készült táblája akár
a „cégére” is lehetne.
A kivételes minőség alapja az a
nemes kakaóbab, amelyből mindösszesen csak 2 tonnát (összehasonlításképp a
Trinitario babból, ami ugye szintén elég kellemes alapanyag, 300 tonnát)
termelnek. S ha már ekkora hangsúlyt fektettünk a tábla méltatására, még egy
aprócska információ, amit meg kell osztanunk az olvasóval, hogy e csoki szinte
mindent elnyert, amit lehetett. 2015-ben a Great Taste Awardon 3 csillagot, az
AOC megmérettetésén pedig arany érmet kapott. Ennél többre csokis nem is nagyon
vágyhat egy-egy táblája esetében.
Na, és akkor jöjjön a
legszigorúbb zsűri (maga a fogyasztó) értékelése...!
A csomagolás miatt még nem
feltétlen vennénk meg, bár kétségkívül az élénk piros színe nagyon
figyelemfelkeltő (na, jó azért a két arany plecsni is sokat sejtető!). Bekukkantva
a belsejébe, viszont már egy a képen is látható, igen elegáns megjelenés tárul
elénk. A középen logózott, „aligkockás” tábla színe egyszerűen gyönyörű vöröses
barna. Tapintása selymes, felülete, törésvonala tökéletes. Ha bármilyen
kriktikát kellene megfogalmazni, akkor talán a kevésbé fényes felülete (ez
persze a 28 fokos kocsiban szállításból is adódhat) és a relative tompa
roppanása csupán, amit felróhatunk aprócska hibaként.
Kézbevéve feltűnően olvadékony
(egy ezreléknyi GMO-mentes szójalecitint tartalmaz). A szájban szintén ugyanez
tapasztalható. A textúrája elképesztően lágy, krémes.
Illata „csak” közepesen
intenzív, de ami sokkal lényegesebb, nagyon változékony. A kezdeti fás jellege
kis idő múlva mézes jeggyé szelidül. Savassága már itt érezhető, de csak a
szájban válik igazán markánssá. A termőhely citrusossága kiegészül piros
ribiszkével, napraforgós magvassággal. Élénksége nem kérdéses. Hosszúságában a
sav mellett a kakaó finomsága is szinte „tapintható”.
Ez a tábla még az étcsokiktól
berzenkedők szívét is meglágyítja. Kesernyéssége kevésbé markáns, mint amitől
rettegünk egy ekkora kakaótartalom hallatán, sőt, szinte alig érezhető. A
hatalmas kaliber (vagy ha úgy jobban tetszik, test) ellenére pillanatok alatt
megfogyatkozik a tábla. Jól eltalált a kakaóvaj aránya, a konsírozás mértéke,
egyáltalán nem hat töménynek, ezért lehet az, hogy pillanatok alatt
lecsússzannak a falatok belőle. Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki kicsit is
elfogult a csokoládé iránt!
Minősége: kiemelkedő
Megvásárolható: Anita Delicate
60 g/ 1980 Ft (borsos ára van,
de megéri)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése