2015. augusztus 21., péntek

Akesson’s Vadborsos étcsokoládé

A svéd származású Bertil Akesson édesapjának köszönhetően ismerte meg Afrika csodálatos világát. Az 1970-es években le is telepedett a kontinensen, ám ekkor még nem kakaóval, hanem más termékekkel foglalkozott. Mára azonban családjával létrehozott itt egy aprócska, alig több mint 2000 hektárnyi birtokot, a kiejthetetlen nevű Ambolikapiky kakaóültetvényt. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy emellett már Brazíliában és Indonéziában is bír némi termőfelülettel a család.)
Ebben az ültetvényben termesztik e csoki alapanyagát is, a Trinitario fajtájú kakaóbabot (szakkifejezéssel élve ez a csokoládé így tehát egy single plantation, avagy ültetvényszelektált tábla). A csokoládé másik fontos alapanyaga a vadbors, vagy, -ahogy a csomagoláson is látható- a helyiek által„Voatsiperifery”-nek nevezett bors. (Ezt a nevet nem valószínű, hogy megjegyzem, annál inkább a csoki jellegezetes ízeit.)

A jól roppanó, elég fényes, kicsit morzsás, a 75 %-nak megfelelő színű tábla közepesen intenzív, nagyon kellemes borsos illattal nyit. Ízében egyaránt, de nem egyszerre jut érvényre a csokoládé és a bors. A csokoládé savanykás, citrusos íze leginkább a falat közepén jut érvényre, a végére pedig berobban a bors, de nem lehengerlően, inkább hosszan, finoman adagolva adja ki magából földes-fűszeres zamatát.

Helyenként ragadós a csokoládé érzete, és én a magam részéről tovább szerettem volna élvezni a csoki komplex ízeit, mint magát a borsot, de el kell ismerni, hogy azon kevés borsos csokik közé tartozik, amit még én is szívesen kóstolgatok.

Azzal pedig nem árulok el nagy titkot, hogy ez a csokoládé szinte mindent megnyert már a nemzetközi megmérettetéseken (a csomagoláson is „hangot” adnak ennek). Csak néhány a díjai közül: 2014-ben a Great Taste 2 csillaggal, szintén ebben az évben az International Chocolate Award aranyéremmel, 2013-ban pedig a Csokoládé Akadémia szintén arannyal méltatta a csoki sokrétű ízvilágát.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
60 g / 1680 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése