A svéd származású Bertil Akesson édesapjának köszönhetően
ismerte meg Afrika csodálatos világát. Az 1970-es években le is telepedett a
kontinensen, ám ekkor még nem kakaóval, hanem más termékekkel foglalkozott. Mára
azonban családjával létrehozott itt egy aprócska, alig több mint 2000 hektárnyi
birtokot, a kiejthetetlen nevű Ambolikapiky kakaóültetvényt. (Csak zárójelben
jegyzem meg, hogy emellett már Brazíliában és Indonéziában is bír némi
termőfelülettel a család.)
Ebben az ültetvényben termesztik e csoki alapanyagát is, a
Trinitario fajtájú kakaóbabot (szakkifejezéssel élve ez a csokoládé így tehát
egy single plantation, avagy ültetvényszelektált tábla). A csokoládé másik
fontos alapanyaga a vadbors, vagy, -ahogy a csomagoláson is látható- a helyiek
által„Voatsiperifery”-nek nevezett bors. (Ezt a nevet nem valószínű, hogy
megjegyzem, annál inkább a csoki jellegezetes ízeit.)
A jól roppanó, elég fényes, kicsit morzsás, a 75 %-nak megfelelő színű tábla közepesen intenzív, nagyon
kellemes borsos illattal nyit. Ízében egyaránt, de nem egyszerre jut érvényre a
csokoládé és a bors. A csokoládé savanykás, citrusos íze leginkább a falat
közepén jut érvényre, a végére pedig berobban a bors, de nem lehengerlően,
inkább hosszan, finoman adagolva adja ki magából földes-fűszeres zamatát.
Helyenként ragadós a csokoládé érzete, és én a magam
részéről tovább szerettem volna élvezni a csoki komplex ízeit, mint magát a
borsot, de el kell ismerni, hogy azon kevés borsos csokik közé tartozik, amit
még én is szívesen kóstolgatok.
Azzal pedig nem árulok el nagy titkot, hogy ez a csokoládé
szinte mindent megnyert már a nemzetközi megmérettetéseken (a csomagoláson is „hangot”
adnak ennek). Csak néhány a díjai közül: 2014-ben a Great Taste 2 csillaggal,
szintén ebben az évben az International Chocolate Award aranyéremmel,
2013-ban pedig a Csokoládé Akadémia szintén arannyal méltatta a csoki sokrétű
ízvilágát.
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: Csokoládénet
60 g / 1680 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése