Hazánk számtalan jeles borászattal büszkélkedhet. Sok-sok
borstílus, borfajta van jelen a piacon. Minden borásznak megvan a sajátos elképzelése
arról, hogy egy adott bortípust hogyan kell, érdemes elkészíteni. Nehéz azonban
eligazodni az egyes stílusok, felfogások között. Mindenki az egyediség
elérésére törekszik. Ki így, ki úgy készíti például a Kadarkát. Roséként,
sillerként, vörösborként, netalán fehérként. Ez csak egy példa a sok közül, de
ebből is jól látszik, hogy más és más karakterű bort lehet akár egy adott
szőlőfajtából is kihozni.
Épp ezért gondoltunk arra, hogy az egyéniségek bemutatására
egy újfajta sorozatot indítunk. A célunk, hogy az egyes borászatok új
termékeit, vagy a régi, de új évjáratú, vagy épp azokat a borait mutassuk be,
amelyek az eddigiektől eltérő felfogásban készültek.
Kezdjük is mindjárt ezzel a vörösborral!
Fekete Borpince Letícia Cuvée 2009 (14 v/v %)
A borászat
bemutatása: Fekete Mihály, a Fekete Borpince tulajdonosa a családi
hagyományokat követve kezdett el borokat készíteni. A pincészet a 90-es évek
elejétől családi vállalkozás lett. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben
található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra
nőtt a birtok mérete, az éves kibocsátás pedig 50.000 palack körül alakul. Jelenleg
az erjesztő, tároló és palackozó pince összterülete meghaladja a 800 m2-t, a
tároló kapacitás 700 hl. Az ültetvények az Iván-völgyben, Kerék-hegyen,
Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben találhatók. A vörös- és fehér szőlőt
termő területek aránya 85-15%.
Letícia Cuvée
bemutatása (a pincészet ajánlása): A bor ászokhordóban 1 évig érlelt
Cabernet sauvignon, Cabernet franc és Merlot borok nagyjából azonos arányú
házasítása. Neve a család legidősebb unokájára utal. A bort fogyaszthatjuk önállóan
vagy akár a hozzá hangolt Kakas Manufaktúra bonbonja társaságában is. A kézműves desszert Java-szigeti alapanyagból készült 39%-os kakaótartalmú tejcsokoládé, feketeszedres-szilvás krémmel töltve.
Amiben más, mint az
eddigiek: Korábban a pincénél hasonló házasítás csak 2006-ban készült, akkor
még Misztérium cuvée néven.
Ahogy tetszik (a mi
ajánlásunk): Mély rubinvörös színe tetszetős és, az is, ahogy a pohár falán
csordogál lefelé. Illata közepesen intenzív, de gazdag. A fahordó finoman,
integráltan jelenik meg -kevéske vanília, kakaó formájában- a gyümölcsök
között. Ízében nagyon meggyes-likőrös. Savai kellemesek, nem tunyultak el az
évek során. Csersavai bársonyosak, simogatóak. Közepes test, melengető alkohol
jellemzi, ami a végén talán kicsit intenzívebb is a többi alkotónál. A
lecsengésében emellett még pici füstösség, meggymag és csokoládé (ez utóbbiak különösen tetszettek) is felsejlik.
A mai szürke, borongós időben kifejezetten jól esik kortyolgatni
belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése