A mádi Lenkey Családi Pincészet szakmai kóstolójával immár
hagyományt igyekszik teremteni. Az eseményre most is, akárcsak tavaly a
budapesti Kadarka Borbárban került sor, ahol természetesen meg is lehet vásárolni
a Lenkey-borokat. A pincészetről korábbi írásunkban részletesen meséltünk, így
e helyütt most inkább csak a borokra fókuszálunk.
A kóstoló témája ezúttal a 2007-es évjárat volt, amely országosan
is kedvezőnek, bár kicsit melegnek bizonyult. A szőlő éréséhez megfelelő
hőösszegek, forró, száraz nyár, jó érettség, kevés csapadék, így relatíve egészséges szőlők jellemezték ezt az
évjáratot.
Kilenc plusz egy bort sorakoztatott fel előttünk Lenkey
Géza, aki a pincét idén is képviselte a bemutatón. Fő kérdésként pedig azt vetette fel, hogy
mennyit bír egy Furmint, avagy egy tokaji bor a palackban? Van-e értelme sokáig
tartogatni Hegyalja borait? Ezekre a kérdésekre keresve a választ indult el a
kóstoló, elsőként mindjárt egy illatos, izgalmas borral.
Sárgamuskotály
Az előző szakmai kóstolón szintén szereplő Sárgamuskotályt most
is kedvelték a kóstolók. Közepes mély, aranyba hajló színnel, szemet gyönyörködtető
olajossággal indít a bor. Illatában rózsa, licsi, méz érződik, de kicsit talán
visszafogottabban, mint korábban. Még mindig jó savakkal bír, de már nüansznyit
lustábbnak hat, mint tavaly. Ízében is a virágos, édeskés zamatok dominálnak,
akárcsak illatában. 4 pont
Ezután dűlőszelektált borok következtek. Géza ebben az
évjáratban az egyes területek közötti különbségeket is vizsgálta, ezért igyekezett
ennek eredményét be is mutatni nekünk.
Kishegy
A Kishegy dűlő agyagos, törmelékes terület. Hárslevelű (56 %) és Furmint (44 %) házasításával
készült. Mély arany színe hosszas
fahordós érlelésről árulkodik. És valóban, mint kiderült 12 hónapot töltött
zempléni tölgyben. Ez érződik illatában és ízében, enyhén fás-füstös jellegében
is. Ezeken túl még vanília, citrusok és mineralitás is felfedezhetők benne.
Alig két grammnyi maradékcukra szinte fel sem tűnik a jó arányú savak mellett. Bár
még üdítőleg hatott a bor, azért az oxidáció már el kezdett dolgozni benne a
borász ellen. 3,5 pont
Bomboly
A Bomboly riolitos nyiroktalaján termett Furmint és
Hárslevelű szőlők bora ez, az előbbi javára (55 %). A 18 hónapos fahordós
érlelés talán kicsit soknak bizonyult. Erősen sherry-s, reszelt almás jegyek
érezhetők benne, illatát, ízét tekintve egyaránt. Az első korty édeskés érzete
a közel 3 g maradékcukornak köszönhető. 3 pont
Dűlőházasság
Nevezetesen Bomboly és Hegyfarok dűlők (ez utóbbi riolittufa
meg zeolit talajú) találkozása. Előbbi egyharmad részt, utóbbi kétharmadnyit adott
a házasságba. A fajták ismét Furmint (75 %) és Hárslevelű (25 %). 13 hónapot
pihentek így együtt fahordóban. Zöld alma és herbák illatban, ízben. A finom
savak jól harmonizálnak az 5 g cukorral. Fáradtságnak ennél a bornál nyoma
sincs. Egyszóval leginkább talán így jellemezhető: elegáns. 5 pont!
Holdvölgy
Ásványokban gazdag, riolittufás talajú termőhely. Furmint 65
és Hárslevelű 35 százaléknyi házasítása e bor. Fahordóban 9 hónapot töltött. Az
érzések vele kapcsolatban: „ejha”, „ez igen”. Illata szivaros, finoman
gyümölcsös. A savak is jó arányúak. Íze sokrétű, citrusokkal, ásványokkal
tarkított. Telt ugyan, de ha egy picit még nagyobb test társulna a komplexitásához,
akkor csillagos ötös lenne, de persze így is tökéletes. 5 pont!
Korposd Furmint
Egy dűlő, egy fajta. A Becsek aldűlője riolittufás-zeolitos
termőhely, amely a Furmint borok számára kiváló alapot nyújt. Ennek megfelelően
ezt a bort is a magas beltartalom jellemzi. Illatában édeskés jegyek, vanília
érezhető. Savai gördülékenyek, de jól besimulnak a bor karakterébe. Ízében egy
jó értelembe vett savanyú cukorkás ízt is felfedezhetünk. Hosszúsága nem
végtelen, de így is elegendő. Jól esik minden korty belőle. 5 pont!
Úrágya-Köves
Kötött agyagos talaj jellemzi e területet, darabos
riolitkövekkel. Ahogy megtudtuk, ezen a dűlőn Gézáék együtt dolgoznak most a
kiváló somlói borairól ismert Takács Lajossal. Nagyszerű gesztus volt az Gézától, hogy felajánlotta somlói
barátjának az együttműködés lehetőségét.
E bor esetében az arány megfordul a Hárslevelű javára (60 %).
13 hónapot töltött fahordóban. Illata kicsit visszafogott. Ugyanakkor határozott
ízvilágú, száraz szamorodnis, alkoholos. Szinte már-már férfiasan ásványos-acélos.
Bár maradékcukra elég magas 8 g körüli, mégsem olyan intenzív az édessége. Sőt,
inkább egyre több kesernyésség jelentkezik benne, ahogy az ember újra és újra
megkóstolja. 3,5 pont
Vilmány (félszáraz)
A nyiroktalajos dűlő a Kishegy szomszédja. Furmint 58,
Hárslevelű 42 %. Fahordós érlelés 14 hónap. Félszáraz, 12 g cukorral és 13,5
%-os alkohollal! A kóstoló eddigi legbujább bora. Illatában édes fűszerek, méz,
kései jelleg (birs, kajszi) is érezhető. ízében mindez citrusokkal egészül ki.
A cukor egy picit ráül a savra, de azért nem nyomja el. Valahol leghátul az
oxidáció már ebben is érezhetővé vált, de szerencsére ez olyan kis mértékű,
hogy simán eltartható még. Egy trópusi gyümölcsös (pl. maracujás) bonbonnal
tutira jól működne ez a bor. 3,5 pont
Második (félédes)
Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály (54, 42, 4 % arányú)
házasítása a kilenc 2007-es bor cefréjének második préselésével nyert mustjából
készített bor. Ez így bonyolultan hangzik? Arról van lényegében szó, hogy Géza
nem hallgatott másokra. Na, jó egy kicsit azért mégis. Mindenki azt tanácsolta
neki, hogy csak egyszer préselje a szőlőket, mert a második után már túl gyenge
minőséget kap. Hát, ő azért is kétszer préselt, de a második présmustokat
különgyűjtötte és azokból készítette ezt a nedűt. 10 hónapig érlelgette fában,
majd elkészítette az „ellenpéldát”. Tény, hogy kevésbé érezzük testesnek ezt a
bort, mint amit várnánk az illat alapján(kicsit rövid a vége is), de ez mit sem
változtat azon, hogy gazdag ízvilágú. A fahordó pörkölési jegyei finoman
integrálódnak a gyümölcsös, elsősorban talán kajszis, másodsorban virágos aromák,
zamatok közé. Kicsit kesernyés ennek is a lecsengése. 3,5 pont
Mangó (édes)
A non plus ultra bort ez a 2006-os évjáratú,
borostyánba hajló színű Fordítás jelentette. A több mint 120 g maradékcukorral,
10 g savval és 43 g (/liter) cukormentes extrakttal bíró bor aszúkat
megszégyenítő teltséget mutat. Nevét onnan kapta, hogy intenzív mangó illata és
íze van. Ennyivel azonban nem elégszik meg, kis vegetalitás, botrytis is
felsejlik benne. A cukor mellett a 10
grammnyi (!) sav eltörpülni látszik. Az édesszájúak garantáltan imádni fogják
ezt a bort. Aki a pincészetnél jár, feltétlen kóstolja meg, hiszen vélhetően
csak ott lesz elérhető, másutt nem! 4,5 pont (Ha egy kicsit kevesebb lenne a cukor, akkor a maximumot
kapta volna.)
Az jól látszik, hogy a borok többnyire jól bírták a hosszú
érlelést. Néhány esetben ugyan már érezhető volt a korosodás, de azok is jól
egyben vannak még. Így a tokaji borok hosszú élettartama bebizonyosodni látszik.
A Lenkey Pincészet
stílusát -amelynek fő iránya tehát a borok számára megadni a lehető legtöbb
érlelést, amivel kiteljesednek- lehet szeretni, nem szeretni, vagy lelkesen
elemezni. Az biztos, hogy ahogy mi is, úgy mindenki más megtalálja közülük azt,
ami számára a legjobban tetszik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése