Jellemzően ebben a blogban táblás csokoládékkal
foglalkozunk, de nem lehet elmenni szó nélkül Horváth János legújabb kreációi
mellett. Szándékosan élek ezzel a kifejezéssel, hogy „kreáció”. Nem mindennapi
az ötlet. Mindenképpen az újdonság erejével hat. A megoldás frappáns, a
megjelenés színes, sőt picit tréfás is.
A forrócsokis pálcikák csokitömbjén a keverő kanálka mellett
egy kis műanyag ampulla is be van tárazva, amelyben az eszencia, vagyis a
szükséges dózis pálinka rejlik. Ki-ki ízlése szerint válogathat a kajszi, a
meggy, vagy netán a szilva töltetből.
Végigkóstolva a három „testőrt”, az alábbi sorrend alakult
ki nálam: harmadik helyezett a kajszis, második a meggyes és legjobb a szilvás.
Mielőtt azonban rátérnék arra, hogy miért is ezek a
helyezések alakultak ki esetemben, érdemes a csomagolásról is szót ejteni. A
szép színes pöttyök figyelemfelkeltőek, persze utánuk rögtön az ampullás forma
ragadja meg az ember szemét. A bkv-s kampány óta nagyon trendivé vált bajuszos
rajzolat pedig jelzés értékű. Nekem azt sugallja, hogy a tasak tartalma emberes
történet lesz. S valóban, nem a
behízelgő, egyszerűen krémes forró csokikkal állunk itt szemben. Nosza, lássuk
is, mit tudnak!
A sort a kajszis forrócsoki pálcikával kezdem. Egész pontosan
ez egy Bestillo gönci barackpálinkával készült 60 %-os grenadai csokoládé
alapon nyugvó ital. Ismerős a dolog? Bizony ennek a fincsi bonbon verzióját már
korábban a magunkévá tettük, s ízlett nekünk nagyon.
Annyit azért elöljáróban még tudni kell, hogy a pálcikás
forrócsokikkal szemben van némi előítéletem, mert sokszor nehezen olvadnak fel,
nem tökéletes az állaguk. Persze a csoki minőségén túl, sok minden múlik az
arányokon, a hőfokon és azon is, hogy mennyire kevergetjük, miközben várjuk,
hogy feloldódjon. Lehet, hogy eddig elhamarkodtam az ilyen forró csokik
fogyasztását?
Sajnos annak ellenére, hogy a kevergetésben nem volt hiány,
ebben az esetben sem sikerült tökéletesen feloldani a csokit, pedig igyekeztem
az utasítások szerint eljárni. Igaz, a tejet csak szemmértékre adtam hozzá.
Sűrű lett, de nem tökéletesen feloldott.
A barackpálinka és a csokoládé bonbonként nagyon jól
passzolt, mint forrócsoki viszont a barackos jelleg kevésbé érvényesült. Inkább
csak illatában lehetett érezni a barack finom édességét. Ízben pedig a fásság
lett erőteljesebb. Sőt, a 60 %-os étcsoki kesernyéssége is valahogy ilyen
formában, mintha intenzívebbé vált volna.
Ezután kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a következő. Az
előbbiből tanulva, az Újfehértói meggypálinkával készült 70 %-os Sao Thomé-ból
származó forrócsokoládét már úgy készítettem, hogy minden előírást, -amely
segítségként egyébként a csomagoláson olvasható- pontosan betartottam. Az
eredmény valóban jobb lett. Érdemes tehát odafigyelni az instrukciókra!
Ez a kombináció jobban ízlett, mint az előző. Az édesség, a kesernyésség
és a savasság jó arányban állt egymással. A meggypálinka nem intenzív sem
ízben, sem illatban. Kellemes aromájú. Az alkohol azért ebben az esetben is
érződött rendesen, még, ha csak alig 4 % is az összalkoholtartalom a termékben.
(Kicsit mindig hagytam az ampullában a pálinkából, hogy azt is megkóstoljam
önállóan, de nem javaslom, hogy ezzel vacakoljunk, mert mire felszabadul a
pipetta szája, addigra annyira felmelegszik a pálinka, hogy már nem okoz olyan
nagy örömet önállóan, igyuk csak a csokival együtt, arra szánták!)
A harmadik, ami egyben a number one volt számomra, az a
Szatmári szilvapálinkás 40 %-os Arriba tejcsoki. Alapjáraton nem rajongok a
szilvapálinkáért, így ez az eredmény nagyon meglepett.
Tökéletes egyensúlyban volt a csokoládé és a Panyolai Elixír
szilvapálinka. Finom virágos illatok, ízek, kiegészülve vaníliás, vajas, pici
mogyorós zamatokkal. Közepes sűrűség (több nem is kell), krémesség, jó
olvadékonyság jellemezte. A pálinka leginkább a korty közepén érződött. Jól
esett ez a forró csoki, így szívesen hörpintgettem belőle újra és újra. Igazi gyógyír
minden panaszra. Orvos ugyan nem vagyok, de a mellékhatásairól így is tudok
nyilatkozni. Mit érzünk, amikor kóstoljuk? Javaslom a következőt! Csücsüljünk egy
fotelba, polcoljuk fel a lábunkat, szürcsölgessünk e forró csokiból és csendben
mélázgassunk az élet értelmén! S akkor megértjük, miért is jó inni belőle! A
nyugalom forrása ez, tényleg „test-őr”. Hosszan cseng le, így sokáig
élvezhetjük még az utolsó korty után is a békés pillanatot...
Szummázva az eddigieket. A talányos-furmányos elgondolást
nagyon díjazom. Ami az ízeket illeti, bár szeretem az étcsokoládés
forrócsokikat is, ezúttal mégis inkább a tejcsokis variáció nyűgözött le a
legjobban, minden tekintetben: oldhatóság, illatok, ízek és hosszúság
vonatkozásában egyaránt. Ez azonban csak egy vélemény, próbálja ki mindenki
maga és döntse el, melyik az ő számára a nyerő páros! Arra viszont fel kell
készülni, hogy a pálinka révén markáns, karakteres forró csokik kerülnek a
csészénkbe, s nem a szokásos édes, kakaószerű itókák.
Megvásárolhatók: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésItt találtam egy másik forró csoki receptet:
VálaszTörléshttps://www.etcsokibolt.hu/forro-csoki-a-taza-mexikoi-korongjabol/