2012. december 8., szombat

Fabric Sao Thomé étcsokoládé fekete szezámmaggal és málnával


A 70 %-os étcsokoládé a számomra egyik legkedvesebb termőhelyről származik. Sao Thomé & Principe, avagy Szent Tamás sziget egy kis szigetország Afrika nyugati partjainál a Guineai öbölben, az Egyenlítő mentén. Az innen származó csokoládék fő illat-, ízjegyei többek között a só, a fahéj, a dohány, a füst, a narancs, a jázmin. A gazdagsága mindig lenyűgöz, ezért nagy várakozással voltam e tábla iránt is.

A csomagolás színvilága, szinte megegyezik a csokoládéval. Amikor kézbe veszem, azonnal olvadni kezd a kezemben. Felülete fényes, selymes. Jól roppan, a törésvonal nem egyenletes, de csak a miatt, mert a magvak és a málna azt nem teszi lehetővé. Liofilizált, azaz fagyasztva szárított málna és málnás balzsameceten pirított fekete szezámmagot tartalmaz. A fekete szezám egy picit erőteljesebb ízvilágú, mint a normál szezám, magas a vas és kalcium tartalma.

Illata enyhén dohányos, füstös, a málnás oldalán pedig egyértelműen gyümölcsös.

Érdekes, hogy szájban már kevésbé olvad gyorsan. Ízében először a málna, majd a fekete szezámmag érződik és a végén pedig a csokoládé. Jó elgondolás ötvözni a gyümölcsösséget a vegetalitással. A málna és a szezám együtt a fekete ribiszkét idézi fel bennem. A csokoládé kesernyéssége csak finoman érződik, inkább egy kis savasság jellemzi. Az összhatásban viszont a cukor-sav-csersav egyensúly szépen megvan.

Lecsengése közepesen hosszú, ismét vegetális, fás, dohányos, és talán ekkor érződik a legjobban a kesernyéje. 

Ebben a csokiban az a jó, hogy sikerült felidézni az alapcsokoládé ízjegyeit, megőrizni és kiegészíteni olyan újdonságokkal, amik nem zavarták meg az összhangot.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
85 g/ 1380 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése