2012. december 8., szombat

Fabric Grenade étcsokoládé szilvapálinkás szilvalekvárral töltve


Szeleczky-Takács Viktória csupán néhány hónapja kezdte el saját készítésű csokoládéit forgalmazni, de az máris látszik, hogy maximálisan odafigyel a termékei megjelenésére.

A barna doboz bíboros mintázata és hátoldala szépen összhangban van a csomagolást ékesítő szalaggal. Az anyaga hajtogatott papír. Rajta az információk nem túláradóak. Lényegre törően mutatják be a 60 %-os étcsokoládét. A leírásból kiderül, hogy a szilvalekváron és a 45 %-os szilvapálinkán kívül még egy kis fahéj, illetve szegfűszeg is megmártózott a csokoládéban. Sőt, ahogy kibontom a csokoládé belső fóliáját, egyből látszik, hogy a hátoldalára is került a fahéjból.

A csipkemintázat kitűnő ötlet, kicsit talán már közhelyes az a megállapítás, hogy így lesz „igazi hungarikum” ez a csokoládé, mindazon túl, hogy itthon és hazai szilvalekvárral, pálinkával készült.

A mintán túllépve meglepő, hogy milyen vékony a tábla ahhoz képest, hogy töltött. Ami szintén furcsa, hogy a „fonákja” felé görbül. Felülete szép fényes, a frissen őrölt fahéj miatt a hátoldala érdes, de a „színén” látszik, hogy sima felületű.

Török belőle. Egész jól roppan. A törésvonal egyenletes, bár helyenként légbuborékos. És hoppá, itt jön a trükk! Valójában a csokoládé két táblából (kvázi lapokból) áll (ezt az oldalán nem látni). A két réteg között található a szilvalekvár.

Grenada csokijai vegetálisak és piros bogyókra emlékeztető ízűek. A készítő honlapjának tanulsága szerint gyógynövényesek illetve gyümölcsösek. Lévén, hogy nagyon szeretem a területszelektált csokikat, ezért először próbálom e szerint elemezgetni.

Illata (persze nem a fahéjas oldalon szagolva) nekem most inkább a gyümölcsösséget mutatja. Ízben pedig inkább a herbákat érzem, pici füsttel, vörösboros fanyarsággal. De jó lenne megkóstolni az alapcsokit egy kellemes vörösborral! Az biztos, hogy a szilvalekvár is jó választás hozzá. Ha külön lenyalogatom róla a lekvárt (na, most remélem, hogy senki nem lát), akkor jó ízű, savanykás, szegfűszeges (ez egyébként a töltelék illatában is dominál) és bizony pálinkás ízeket lehet felfedezni benne.

Ha végre a normális módon kóstolom, tehát töltelékestül a csokit, akkor először is tanítani valóan jól roppan a szájban. Időben megkezdi a z olvadást is. Kicsit szárító a csersav, de nem veszélyes. Élénken érződnek a savak (erre persze a cukor nélküli lekvár rá is tesz egy lapáttal). A szegfűszeg áttör a csokoládé ízein is. A lekvár szintén érvényesül, de valahogy különáll a pálinkától. Lehet, hogy ez volt a cél?

A lecsengésben kis füstösség, sav és halványan a csoki kakaós ízjegyei mutatkoznak meg. Jó a csoki, de még kicsit össze kellene fésülni az ízeit, hogy a tökéletes harmónia meglegyen.

A termőhelyről itt további információk olvashatók.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
90 g/ 1380 Ft

2 megjegyzés:

  1. Hm..szilvapálinkás szilvalekvár. Ez jól hangzik ebben az időben. Mi is éppen a napokban spájzoltunk be egy kis csokimennyiséggel, bármi ilyeneket vettünk: http://ly.my/csoki Gondoltam próba szerencse..

    VálaszTörlés
  2. igen, ez igazi téli finomság...

    VálaszTörlés