2012. szeptember 3., hétfő

Lindt Excellence Crunchy Caramel

Nyitásként nézzünk körül a Lindt márka házatáján. Először is egy kérdés: miről híres Rodolphe Lindt, a cég alapítója? Segítek: egy találmány1879-ből…segítek még: konsírozás, azaz ‘conching’. A válasz illetve a találmánya konsírozógép és az azzal végzett folyamat. A konsírozás a kakaómassza hosszú órákon át tartó préselését és keverését jelenti, amelyet ez az úriember talált fel. (Hogy tudatosan vagy csak egy véletlen folytán, az egy másik történet.)

A csokoládé annak idején nehézkesen formázható, durva felületű és törékeny állagú volt, viszont ezzel az eljárással készítve, a három napig tartó folyamatos keverés mellett és kakaóvaj hozzáadásával, egy teljesen új, az eddigiektől eltérő csokoládé született, amit Lindt „lágyan olvadó csokoládénak” nevezett el.
Hát, lássuk milyen is ez! Miután kiszabadítottam a csokitáblát a csomagolásból, az első dolog, ami eszembe jutott, az a „teheneskaramellkocka” illat. Aki már túl van élete első 30-40 (?) évén, az pontosan tudja, hogy miről beszélek. Arról a porhanyós tejkaramella hasábról, aminek a csomagolásán boci volt! És nem csak az illat emlékeztet fiatalkorom édességére, hanem az íze is, klasszikus retró tejkaramella ízvilág. Na, de kanyarodjunk kicsit vissza, a repcelecitint is tartalmazó, 30 %-os csokihoz. Felülete matt és a színe nagyon világosbarna, kicsit talán már túlságosan is, de legalább harmonizál a karamell színével. A felülete nem morzsalékos, törési felszíne szép, de nemhogy nem roppan, hanem szinte finoman el lehet tépni.
Amit Lindt úr szeretett volna elérni, az már a felbontás után teljesült, gyorsan olvadó csokoládé született, és hogy nem csak gyorsan, hanem lágyan is olvad a számban az is kiderült hamar. Ezzel nincs is baj, de nekem túl sok a benne lévő karamelldarab. Mikor az ember el kezdi enni, még jól is esik a roppant ropogós karamelldarabkák elropogtatása, de a végén, a csoki gyors elolvadása után ott maradt a számban a sok kis apró kemény szemcse. Az ízük viszont kellemes, nem túlpirított, hanem pont jó, pikáns. A csokoládé önmagában nekem kicsit édes, szirupos. Az összbenyomásom vegyes, alapvetően egy jó minőségű csokoládét kóstoltam, de a részletek nem voltak harmóniában egymással.

Édesszájúaknak és karamellőrülteknek különösen ajánlott!

Minősége: jó

Megvásárolható: Ázsia Center
100g/ 420 Ft

A terméket jellemezte: Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése