2020. január 30., csütörtök

Chapon Chocolatier Fidji


Lassan már egy éve, hogy nem jutott időm az egyik kedvenc elfoglaltságomra a csokikóstolásra. Persze csokoládét azért majszoltam közben elég sűrűn, de annyi időm sem volt, hogy a benyomásaimat le tudjam jegyezni róluk. Idén ismét igyekszem a kóstolt csokikat nem csak szóban, hanem írásban is elemezgetni.

Íme az idei év első nagyon izgalmas csokoládéja. A Chapon Chocolat márkanév mögött Patrice Chapon csokoládémester áll. Bár sokáig a formatervezés és építészet érdekelte, végül más irányba sodorta az élet. Cukrász- és csokoládémesteri végzettségének megszerzése után francia éttermekben dolgozott, majd tett egy kis kitérőt Angliába, ahol a La Maison Du Sorbet buckinghami fagyi és szorbet készítő cégnél dolgozott. Anglia hozta meg számára a csokoládék iránti szeretetét, ugyanis rendszeres látogatója lett a híres Harrods bevásárló központnak, ahol jobbnál jobb csokoládékat tudott kóstolni. 2010-ben franciaországi otthonában fogott hozzá a saját bean-to-bar csokoládéinak, amelyhez a gépeket is maga alakította ki, vagy át olyanná, amilyen neki megfelelőnek bizonyult. Ma már 4 boltja van, kettő Párizsban és egy-egy Neuilly és Chelles településeken. Készít csokoládémousse-okat, bonbonokat, ízesített táblás csokoládékat és terület szelektált táblákat is. Ez utóbbiak közé tartozik a Fidji csokoládéja is.

A Fidzsi-szigetek a Csendes-óceán déli részén található, 322 szigetből álló szigetköztársaság. Fidzsire az első kakaófák a britek által kerültek, akik Ceylonból hozták a kakaóbabokat, amelyek genetikailag több fajtától származtak. Manapság azonban többnyire Amelonado kakaóbabokat termesztenek, ami egy Forastero-származék. Az ország éves kakaóbab termése kb. 22.000 tonna.

Ez a 75 %-os tábla egy igazi kuriózum, hiszen hazánkban nem túl sok fidzsi-szigeteki kakaóból készült csokoládéval lehet találkozni. Vörösbarna színű, nagyon selymes tapintású, jól roppanó, nem túlzottan, de finoman olvadó csokoládé. Hosszú konsírozással készült a tábla, ahogy ez a csomagolásán látható, de még sem túl olvadékony, talán nem adtak hozzá olyan sok kakaóvajat, amolyan „igazi csokoládés” az állaga. Inkább mondanám könnyedebb karakterűnek, mint nehézkesnek. E tekintetben is az arany középutat képviseli.

Illatában faforgács, fűszer - talán paprika és kávé keveredik. Ízében tejeskávé, méz és viasz, kevés herbásság érződik. Nagyon selymes, hosszú a lecsengése és szintén kávé érződik rajta. Nem túláradó, nem kifejezetten testes, nem túl intenzív, nem dominálnak cseranyagai, inkább csak a háttérben sejlenek fel, de mégis nagyon rendben van ez a csokoládé.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Mammut, ChocoLand
2800 Ft (?)/75 g 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése