2012. április 26., csütörtök

Csokoládia Nemes Pörkölt Kakaóbab "Santander" Kolumbia

A pörkölt kakaóbabnak megvan az a varázsa, hogy miközben rágcsáljuk, érezzük, hogy milyen csoki válhatott volna belőle. Persze hosszú az a folyamat, amíg a pörköléstől eljutunk a késztermékhez, így sok minden befolyásolja annak ízét, de azért a fő irányvonalakhoz már a kakaóbab is közelebb visz.

Csokoládiában már kísérletezgetnek azzal kapcsolatban, hogy az egyes kakaóbab típusnak mi a megfelelő hőmérséklet és idő a pörköléshez. Korábbi írásomban bemutattam a Sur del Lago kakaóbabjukat, ami nekem ízlett, kíváncsian várom, mit tud ez a kolumbiai.

Közvetlenül kibontás után beleszagolva a tasakba kávés, édeskés-mézes-gyümölcsös illatok érezhetők. A vöröses-barnás (héj nélkül mély barna) színű pörkölt kakaóbabokon málnás-ribiszkés illatok érezhetőek. Héjastól kóstolva savanykás-gapefruitosan fanyarkás ízük van, héj nélkül lágyabbak, kevésbé kesernyések. A kevésbé intenzíven pörkölt szemeken még érezhető az ecetesség, ami az erjedés után marad vissza. Némely szem esetében az erjedésben lévő vörösboros törköly illata is fel-fel sejlik. Ezeken túl ugyanakkor a finomabb szemeken feketeolajbogyós ízt is érezni.

A jól pörkölt szemek nagyon finomak, de nem egyenletes a szemek minősége (ez nemcsak a pörkölésből adódik, sajnos nem minden kakaóbab íze volt hibátlan, ami inkább a szállításból eredő hibákra vezethető vissza).

Minősége: jó (-)

Megvásárolható: Csokoládia (Helyben pörkölve!)
100 g/ 1990 Ft


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése