2012. április 11., szerda

FG Kézműves Csokoládé Opera Galli étcsokoládé

Galli János, Flamich Gábor nagyapja bátaszéki születésű cukrászmester volt, aki Nagymaroson önállósította magát 1932-ben. A háborúban tönkretett, majd önerejéből újjáépített cukrászdáját államosították. Ezután visszavonultan családjának és az operáknak szentelte életét. Az ő emlékére készül az Opera nevű 55 %-os étcsokoládé.

A külcsín összecseng a névvel és a belbeccsel is. A csomagolás első ránézésre halvány barna színű, de, ha kicsit mozgatjuk a dobozt, érzékeljük az aprócska csillámokat a felületén, amelyek valóban az Opera világát idézik bennünk. A középen húzódó "betekintő" ablakon át is már jól látszik a csokoládé színe, amely kibontva teljesedik ki. Fénye igazán csak ekkor válik láthatóvá. Közepesen mély barna. Selymes tapintású.

Ha ízekre -akarom mondani- csíkokra szedjük, jól roppan, egyenletes törésvonal marad utána. A legizgalmasabb azonban az illata. Ahányszor kóstoltam (mert persze csakis szakmai okokból többször is sort kerítettem rá), mindig más arcát mutatta. Ha a csomagból nem veszem ki, csak beleszagolok a fóliába, akkor virágos illatok, sőt egyenesen jácint érződik benne (ez biztos, mert annyira meglepődtem, hogy ki is szaladtam a kertbe ellenőrizni), aztán kibontva már mély kakaós illatok, majd kis karamell, fahéj, capuccino és tejszín mutatkozik meg. Fél óra múlva pedig olyan buján fűszeres, ami korábban egyáltalán nem jellemezte.

Ezek után nagy reménységgel haraptam rá az első falatra. A roppanás változatlanul jó. Lassan olvad, de nem áll össze. Sav-cukor-kesernye jól megkomponált egyensúlyt alkot. Érződik a cukor, de inkább csak, mint támasz a csersavak mellett és mögött. Nem tömény. Ízjegyei az aromákhoz hasonló ívet mutatnak. Utóíze közepesen hosszú, vegetális.

Minősége: kiemelkedő

Megvásárolható: FG Kézműves Csokoládé
100 g/ 1390 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése