2012. április 6., péntek

Hachez Wild Cocoa De Amazonas Milk

A brémai székhelyű Hachez 1890 óta készít csokoládékat dél-amerikai eredetű kakaóból. Nem kézműves technológiát alkalmaznak, de mégis igényességre törekednek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a gondosan válogatott kakaóbab, vagy a 72 órás konsolási idő, amellyel megfelelő roppanású és fényű csokoládét igyekeznek előállítani.

A Wild Cacao De Amazonas sorozatba egy 38 %-os, ez a 45 %-os és egy 70 %-os csokoládé tartozik. Kíváncsi lennék a legmagasabbra is, de majd ezt egy másik kóstoló alkalmával fogom kivesézni.

A 45 %-os tejcsokoládé összetevői átlagosak, kivéve a vad kakaó-tartalmát és talán a Bourbon vaníliát emelném ki még. A vad kakaó annyit tesz, hogy nem termesztett, hanem vadon, az Amazonas mentén előforduló, permetszer, műtrágya és egyéb nem kívánatos beavatkozástól mentesen termett kakaóhüvelyekből származik. Mindenegyes eladott ilyen tábla csoki után 10 centet ad a cég az Esőerdő Intézet számára. Tetszik a jelmondatuk: „Ilyen ízletes az esőerdők megmentése.”

Ez a csokoládé az első kísérletek között említhető a vad kakaóból készült tejcsokikat illetően. A csomagolása elegáns, színes, az esőerdőket megjelenítő képpel, szivárvánnyal és a cég arisztokratikus logójával díszített. Talán csak annyi kritikát írnék le, hogy sajnos az arany betűk nem olvashatók minden oldalról, de ez általában így van.

Egy átlagos tejcsokinál kicsit talán mélyebb barna színű. Ez talán a „vadságtól, vagy a magasabb kakaótartalomtól lehet.

Aromái kis füstösséggel indulnak, majd karamell és a tejszín, végül pedig fásság (ezúttal jó értelemben véve) érződik. A szájban kellemesen olvad fel, tökéletes e tekintetben. Krémes, lágy. Nem roppan, de nem is hiányzik. Édes, tejes ízek jellemzik, kesernyésség és savak nem tapasztalhatók. A zamatokat illetően pörkölt magvak, nugát, újra tejszín és valami chilis-fás íz is fel-felbukkan. Ez lenne a vad kakaó?

Ezt a csokit többféle borral is összekóstoltam. Érdekes végeredményt kaptam: egy szekszárdi Merlot-val egzotikus gyümölcsök, banán íze jelent meg benne, ha 5 puttonyos aszút kortyoltam hozzá (bevallom kicsit félve attól, hogy gejl lesz), akkor meg finoman karamelles lett, végül egy Madeira borral is próbálkoztam. Ez volt a legmeglepőbb, mert tiszta konyakmeggyes összhatás jött létre. Tény tehát, hogy ezt a csokit csak ajánlani tudom. Finom, krémes, hosszú és jól párosítható borokhoz!

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Csokisszimo
100 g/ 1490 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése