2014. január 1., szerda

Zotter Haselnuss

BUÉK!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az új év első csokijaként illene valami hihetetlen nagy, valami eszméletlenül finom csemegével előrukkolnom. Mégis egy látszólag egyszerű mogyorós csokit választottam indításként. Látszólag egyszerű csak. Aki kóstolt már Zotter kézműveseket, az tudja, hogy e sorozatnak egyik tagja sem az a hétköznapi példány.

A csoki puritánsága a mókusos csomagolásig tart. Kibontva, már látszik is, hogy nem egy sima mogyoróval meghintett tejcsoki van a kezünkben.

S azért az sem el felejtendő tény, hogy egy bean-to-bar tábláról van szó, vagyis a kakaóbabot ők maguk dolgozzák fel és alakítják ennek az 50 %-os tejcsokinak az alapjává.

Mit látunk tehát-mit érzünk? Vastag táblát, de szép vöröses-világosbarna színt, kis fényt, sima felületet, intenzív alkoholos-mogyorós-vaníliás-fűszeres illatokat. Eltörve a megszokottnál vastagabb csokikérget, belül pedig a mogyorós tölteléket. Nincsenek egész mogyorók, vannak helyette apró grillázsszerű darabkák, van méz és fűszerek: csillagánizs, kardamom, szegfűszeg, fahéj, vanília.

Az ízben már kevésbé érződik a fent említett alkoholosság (inkább a mogyi, a csillagánizs és a fahéj), de azért még mindig jelen van. Elolvasom hát a csomagolást, hogy mi is lehet benne ez az íz, hiszen likőröket, párlatokat előszeretettel alkalmaznak osztrák szomszédaink. Kiderül, hogy egy kis Ottonel muskotály is belecsurrant-cseppent a töltelékbe. Innen hát ez a kissé savas-alkoholos hatás.

Úgy tömény és édes a csoki, hogy azért „mégsem fáj”. Édes a lecsengése is. Ha valaki különleges, a szokottól merőben eltérő mogyorós csokit szeretne kóstolni, érdemes ezzel próbálkoznia! Nekem még szoknom kell ezt az ízvilágot, de ahogy újra és újrakóstolgatom, egyre jobban ízlik. 

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Zotter
70 g/ 3,35 €

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése