2014. január 15., szerda

Lindt Noir A la Vanille

A teljesség kedvéért pontos megnevezése: Lindt Excellence Noir A la Vanille de Madagascar. Ez igen, már a nevében is sokat ígér a csoki! A csomagolása is ehhez mérten csinos, melegséget árasztó, a vaníliavirágnak köszönhetően pedig mértéktartóan szépséges.

Nem árul zsákbamacskát, hiszen már a dobozán is látszik, hogy mit rejt a belseje. Egy 50 %-ot étcsokoládét vanília aromával és természetes Bourbon madagaszkári vaníliával fűszerezve. Sőt, még kis vaníliaismertető is olvasható a doboz hátoldalán, csak, hogy teljesen autentikus legyen a csokoládé.

A vaníliát sok esetben aromákkal helyettesítik, hiszen az egyike a legdrágább fűszereknek, aminek oka a rendkívül munkaigényes termesztése (elég csak a kézzel történő virágporzásra gondolni) és a feldolgozása (hónapokon keresztül pátyolgatják, mire elérik a kívánt aromákat).

Az Orchideafélék családjába tartozó dél-amerikai eredetű növénynek (Vanilla planifolia) a termése az egyetlen a növénycsaládból, amelyik ehető.

Bármily meglepő a vaníliafajták és termőhelyek között -akárcsak a kakaófajtáknál- nagy különbségek lehetnek.A madagaszkári változatait általában az egekbe magasztalják, mert az ottani hüvelyekben csodálatos, intenzív, kellemesen krémes és édeskés aromák lakoznak. Csak, hogy néhány helyet említsek még, ahol termesztik, Tahiti (virágok, karamell, csokoládé illatai jellemzik), Indonézia  (füstre és fára emlékeztető), Mexikó (kissé füstös ízű), Uganda (földes, tejcsokis aromájú), stb. Ha valakit a vaníliafajták jobban érdekelnek, akkor itt még több infót találhat róluk. 

Ezzel a rövid összefoglalóval szerintem kellően felkeltettem a vanília és egyben a csoki iránt mindenki érdeklődését, aki eddig már eljutott a leírásban. Őszintén szólva magam is így álltam ehhez a csokihoz. Vártam, hogy elbűvöljön a vanília édes zamata.

A fényes, sima felületű tábla kifogástalan mintázattal, vékony formájával igazi Lindt „mintapéldány”. Kevésbé éles azonban a roppanása, vékonysága ellenére.

Illata igazán intenzív. A vanília szinte dől belőle, de egyszerre édes és valamelyest savas is. Érdekes összhatású. Ahogy ráharap az ember, akkor egy fura gumis íz villan be, de szerencsére ez tovaszáll, és utána már tetszetős a csoki íze. Savak, kakaós jegyek, méhviasz jutnak róla eszembe. Persze a vanília és egy mézes zamat is jól érezhető még benne. Gazdagság jellemzi. Nem annyira olvadékony, de nem is kemény.

Az elején, ha nem lenne az a furcsa íz, akkor kifejezetten ízlene, kár, hogy az a hatás elviszi az ember figyelmét, még, ha csak rövid időre, akkor is. Nem vett le a lábamról, de azért el kell ismerni, egész jó.

Minősége: (szinte nagyon) jó (+)

Megvásárolható: Ázsia Center
100 g/ ???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése